Το πρώτο συγκλονιστικό νούμερο που αποδεικνύει τη μεγάλη κλοπή είναι τα 350 δισεκατομμύρια ευρώ, που χάθηκαν εξαιτίας της ύφεσης και της κρίσης. Στο ποσό αυτό ανέρχεται η σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ. Αν στα προαναφερόμενα ποσά προσθέσουμε τη μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας, την καταβαράθρωση των μετοχών, τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων που είναι άλλη μία πλευρά της καταστροφής, τότε γίνεται αντιληπτό και στον πλέον αδαή πως η καταστροφή έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες, κολοσσιαίες διαστάσεις και ξεπερνά ακόμα και 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Και για να μη λέμε κουβέντες του αέρα θα κάνουμε μία απλή πρόσθεση: 700 δισεκατομμύρια ευρώ η αξία των ακινήτων που χάθηκε, 350 δισ. ευρώ ο παραγόμενος πλούτος που καταστράφηκε από τις μνημονιακές πολιτικές, 230 δισεκατομμύρια τα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορία, ταμεία, μας κάνουν 1.280 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν προσθέσετε τις ζημιές από το PSI σε πολίτες και ταμεία, από ομόλογα και μετοχές, τη ζημιά από τη μετανάστευση 450.000 Ελλήνων στο εξωτερικό και τα 47 δισ. μέτρα που πληρώσαμε με αίμα, γίνεται αντιληπτό ότι η καταστροφή των Ελλήνων ξεπερνά το 1,5 τρισ. ευρώ.
Και το κακό είναι πως παρά τα μνημόνια το χρέος όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά από 117% του ΑΕΠ το 2008 έχει εκτοξευθεί στο 180% περίπου. Το χειρότερο είναι πως τα δάνεια που πήρε η χώρα δεν κατευθύνθηκαν στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, αλλά στην πληρωμή των ξένων τραπεζών, κυρίως γερμανικών και γαλλικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 85% όλων των χρημάτων που πήρε η Ελλάδα από τα μνημόνια πήγε σε τόκους, χρεολύσια, και στις ευρωπαϊκές τράπεζες και μόλις το 15% σε έξοδα γενικής διακυβέρνησης.
Ας επανέλθουμε στο σκέλος των υπολογισμών με βάση το ΑΕΠ. Το 2015 και το 2016 η χώρα μας είχε συνολικά Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ίσο με 370 δισ. ευρώ. Στα πέτρινα χρόνια της μνημονιακής καταστροφής, οι Ελληνες χάσαμε 350 δισ. ευρώ. Η καταστροφή ξεκίνησε από το 2010 όταν εξαιτίας των μέτρων ο συνολικά παραγόμενος πλούτος μειώθηκε κατά 18 δισεκατομμύρια ευρώ από το υψηλότερο σημείο των 245 δισ. ευρώ περίπου.
Ακολούθησε το 2011 όταν η βουτιά έφτασε στα 37 δισ. ευρώ και στη συνέχεια ήρθε το καταραμένο 2012 της συγκυβέρνησης, που η ύφεση ήταν η μεγαλύτερη που γνώρισε η χώρα σε ένα χρόνο με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να χάσει 16 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Το ποσό είναι 54 δισ. ευρώ αν ο υπολογισμός γίνει με το υψηλότερο σημείο. Τεράστια καταστροφή.
Στα χρόνια που ακολουθούν οι μειώσεις του παραγόμενου πλούτου μπορεί να είναι μικρότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά εκτοξεύονται στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως το 2013, το 2014, το 2015 και το 2016 οι Ελληνες χάσαμε 240 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά. Αν στα προηγούμενα ποσά, δηλαδή τα 350 δισ. ευρώ προσθέσουμε και το κόστος των μέτρων που κληθήκαμε με αίμα να καταβάλλουμε τότε το συνολικό ποσό εξακοντίζεται σε απίστευτο ύψος, σε 400 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.
Το μεγάλο έγκλημα βεβαίως συντελέστηκε στο ανθρώπινο δυναμικό. Τα μνημόνια έστειλαν στην ανεργία περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, υποχρέωσαν σε μετανάστευση 450.000 κυρίως νέους ανθρώπους και μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται πολλά από τα καλύτερα μυαλά με γνώσεις και υψηλή ειδίκευση, τα οποία κόστισαν δισεκατομμύρια στη χώρα.
Για να πάρουμε μία ιδέα του μεγέθους της καταστροφής που συντελέστηκε στα μνημονιακά χρόνια ας δούμε μερικούς αριθμούς οι οποίοι αποκαλύπτουν ξεκάθαρα την αλήθεια. Τον Ιανουάριο του 2009 η ανεργία στη χώρα μας ήταν στο 7,9% και το Νοέμβριο του 2013 εκτοξεύτηκες στο υψηλότερο σημείο στο 28% (στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως τα στοιχεία είναι τα επίσημα της ΕΛΣΤΑΤ και να προσθέσουμε πως η ΓΣΕΕ έκανε λόγο για ανεργία της τάξης του 35%).
Οι απασχολούμενοι τον Ιανουάριο του 2009 ανέρχονταν σε 4.485.015, το Νοέμβριο 2013 μειώθηκαν δραστικά σε 3.550.549, που σημαίνει ότι χάθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, δηλαδή πρόκειται για βιβλική καταστροφή. Ο αριθμός των ανέργων τον Ιανουάριο του 2009 ήταν μόλις 465.692 και το Νοέμβριο του 2013 εκτοξεύτηκε σε 1.382.062 αποκαλύπτοντας έτσι το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής
Για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα της καταστροφής που συντελέστηκε και συντελείται και πρόκειται να επιδεινωθεί αν περάσουν οι δηλητηριώδεις συνταγές του ΔΝΤ για άλλη μία φορά, αρκεί να αναφέρουμε πως στις μέρες μας εργάζονται στη ¨μαύρη¨ περισσότεροι από 800.000 συμπολίτες μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχει κάνει στο παρελθόν το υπουργείο Εργασίας.
Αυτό σημαίνει πως 800.000 άνθρωποι παίρνουν αμοιβές πείνας, είναι ανασφάλιστοι και στο έλεος του εκάστοτε εργοδότη, ενώ και το δημόσιο ταμείο χάνει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Να προσθέσουμε επίσης, πως αυξάνονται αλματωδώς οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Και για να διαλυθούν και οι τελευταίες τυχόν αυταπάτες θα επισημάνουμε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο κερδίζουν λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα.
Το παζλ της καταστροφής συμπληρώνεται με τα ακίνητα. Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά λόγια για την καταστροφή που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα μας στα χρόνια των μνημονίων. Μόνο με τα επίσημα στοιχεία από τις δηλώσεις του Ε9 προκύπτει πως οι Ελληνες έχασαν 600 ως 700 δισ. ευρώ από την αξία των ακινήτων, δηλαδή τέσσερα περίπου σημερινά ΑΕΠ των 185 δισ. ευρώ.
Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων φτάνει το 1 τρισ. ευρώ, αλλά με τιμές του 2007. Με βάση τις σημερινές εμπορικές τιμές η αξία της περιουσίας περιορίζεται ακόμη και κάτω από τα 600 δισ. ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς ότι κατά μέσο όρο πριν από την κρίση οι τιμές αγοράς ήταν 20%-30% πάνω από τις αντικειμενικές αξίες, αυτό σημαίνει πως το 2007 η εμπορική αξία των ακινήτων συνολικά ήταν πάνω από 1,2 – 1,3 τρισ. ευρώ. Μέσα σε 5-6 χρόνια δηλαδή χάθηκε η μισή ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών.
Τέλος, στον κατάλογο της καταστροφής θα πρέπει να προσθέσουμε τα χρέη προς τράπεζες, εφορία και ταμεία, τα οποία σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ τα χρέη προς την εφορία (95 δισ. ευρώ περίπου) που έχουν 4,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Σε αυτά προσθέστε άλλα 110 δισ. ευρώ που είναι τα ¨κόκκινα¨δάνεια, καθώς και τα 25 δισ. ευρώ των οφειλών προς τα ταμεία και καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά, πως είναι αδύνατο να βγουν οι πολίτες και η χώρα από το τέλμα της υπερχρέωσης αν δεν υπάρξουν μέτρα δραστικά και αποτελεσματικά, που θα επιτρέψουν την πραγματική και ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας.
Στο πακέτο της απελπισίας του ελληνικού λαού προσθέστε τις εκατοντάδες χιλιάδες ¨λουκέτα¨ σε καταστήματος και επιχειρήσεις, τη χιονοστιβάδα των κατασχέσεων καταθέσεων, ακινήτων, κινητών, και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου για χρέη προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και καταλαβαίνετε πως η χώρα, όπως είναι δεν έχει μέλλον αν τα πράγματα συνεχιστούν όπως σήμερα.