«Η Γαλλία έκανε την Γερμανία να φτάσει πιο μακριά από όπου είχε προβλέψει», σε σχέση με την Ελλάδα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή που έδωσε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η ιταλική La Stampa και η γερμανική Süddeutsche Zeitung.
Λίγες ώρες πριν υποδεχτεί στις Βερσαλλίες την Άνγκελα Μέρκελ, τον Μαριάνο Ραχόι και τον Πάολο Τζεντιλόνι, τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ισπανίας και την Ιταλίας, των τεσσάρων ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης δηλαδή, ο Φρανσουά Ολάντ στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που έπαιξε το καλοκαίρι του 2015.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου της SZ ότι εκφράζεται το παράπονο στη Γαλλία, όπως και στις Βρυξέλλες, ότι εμφανίζεται πολύ αδύναμος και ενδοτικός προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ απάντησε: «Η Γαλλία έκανε την Γερμανία να φτάσει πιο μακριά από όπου είχε προβλέψει, να αλλάξει τις θέσεις της, χωρίς η ίδια να το θέλει» είπε και έφερε ως παράδειγμα τόσο την τραπεζική ένωση όσο και την Ελλάδα.
«Η Γαλλία ήταν εκείνη που έδειξε τι θα κόστιζε η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Η Γερμανία, από την πλευρά της, συνέβαλε στο να οριοθετηθούν κανόνες και υποχρεώσεις, τις οποίες, εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τήρησε».
Σε ερώτηση αν «σταμάτησε τον Σόιμπλε», ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε: «Μπορούμε να πούμε ότι το κατάλαβε από μόνος του. Μπορούσαμε να θριαμβολογήσουμε, αλλά αν ένα παιχνίδι απαιτεί φράσεις όπως “η Γαλλία κέρδισε την Γερμανία” ή το αντίστροφο, στο τέλος χάνουν όλοι».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ολάντ, ο οποίος δεν πρόκειται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας, θεωρεί ότι συνέβαλε στον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης, ωστόσο, δεν είναι ευχαριστημένος με την εξέλιξή της. «Ή θα πορευτούμε με άλλον τρόπο, ή ο καθένας θα πάρει τον δρόμο του», υποστήριξε. «Στο μέλλον θα υπάρξει μία κοινή συμφωνία για την εσωτερική αγορά, συν το κοινό νόμισμα για κάποιους. Εκτός από αυτήν την κοινή βάση για τις χώρες που πραγματικά το θέλουν, θα είναι εφικτό να κινηθούν μαζί σε διάφορους τομείς, στην άμυνα, στην εναρμόνιση της φορολογικής νομοθεσίας, στη έρευνα, την τέχνη ή τη νεολαία. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να φανταστούμε διάφορες βαθμίδες ενσωμάτωσης», σημείωσε.
Σε σχέση με το Γαλλο-γερμανικό σύμφωνο και το αν έχει πάψει να είναι αρκετό, ο Φρανσουά Ολάντ εξήγησε: «Είναι αναγκαίο. Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει μπροστά. Αλλά δεν είναι αρκετό. Όταν με την κυρία Μέρκελ πετυχαίνουμε μια συμφωνία, μετά πρέπει να πείσουμε τους υπόλοιπους».
Σε σχέση με τα προβλήματα της Ευρώπης, τέλος, ο Γάλλος σοσιαλιστής πρόεδρος υπογράμμισε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης είναι η βραδύτητα στην λήψη των αποφάσεων. Πράττουμε με αρκετά ορθό τρόπο, αλλά με υπερβολική καθυστέρηση. Πόσος χρόνος χρειάσθηκε για την συμφωνία με την Ελλάδα; Και για την Τραπεζική Ένωση; Για τους πρόσφυγες; Για την τρομοκρατία; Οι τρόποι δράσης μας δεν είναι κατάλληλοι γι’ αυτόν τον κόσμο της έκτακτης ανάγκης. Οι λαϊκιστές ζουν μέσα στην αμεσότητα του Twitter. Για να είμαστε αποτελεσματικοί πρέπει να είμαστε γρήγοροι».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ