Παρασκευή, 19 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Παπαδημητρίου: Καταστροφικά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Για τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας σε περίοδο υψηλού δημοσίου χρέους μίλησε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου στο πλαίσιο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

Ο υπουργός Οικονομίας στάθηκε στις αποτυχημένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν για να αντιμετωπίσουν το υπέρογκο χρέος και που έδωσαν έμφαση στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να μειωθεί ο λόγος χρέους/ΑΕΠ, με το βάρος να πέφτει στις πολιτικές δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας.

«Όλοι γνωρίζουμε πόσο αποτυχημένη υπήρξε αυτή η επιλογή καθώς το χρέος, μετά από εφτά χρόνια λιτότητας και ένα σημαντικό κούρεμα (PSI), αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% του ΑΕΠ. Πολλοί αναγνωρίζουν πλέον ότι τα  υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι καταστροφικά και ισχυρίζονται σωστά ότι πρέπει να μειωθούν δραστικά  σε σύγκριση με το 3,5% που απαιτούν οι πιστωτές».

Ο υπουργός υπογράμμισε, ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους αποκτά τεράστια σημασία, για τη βιωσιμότητά του αλλά και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας. Έχουν ήδη ανακοινωθεί, υπογράμμισε, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ αναμένεται να ληφθούν και τα μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία με τους πόρους που θα απελευθερώσουν θα δώσουν τη δυνατότητα να ενισχυθεί περαιτέρω η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε