Χωρίς καμία διάθεση να υπερασπιστούμε τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου, που έχουν τεράστια ευθύνη, που η χώρα κατέληξε στον Καιάδα των μνημονίων, θα παραθέσουμε ένα κείμενο εξόχως αποκαλυπτικό.
«Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ απαιτούσε συνεχείς μεταρρυθμίσεις για την προσαρμογή του τόπου στο νέο περιβάλλον. Οι πολιτικές και κοινωνικές ηγεσίες, είτε αντιτάχθηκαν σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, είτε ακολούθησαν μία ανεπαρκή πολιτική προσαρμογής. Συνέπεια ήταν να διευρυνθεί η απόσταση της Ελλάδας από τις ανεπτυγμένες χώρες της ευρωζώνης, επιτείνοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις των διαφορετικών επιπέδων ανάπτυξης. Η ελλιπής προσαρμογή και το χάσμα ανταγωνιστικότητας, προκάλεσαν και ενίσχυσαν την κρίση».
Πρόκειται για μία γενικόλογη μεν, αλλά πολύ ακριβή και ορθή εκτίμηση για τις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Που σημαίνει, ότι τεράστιες ευθύνες έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις γιατί δεν προχώρησαν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και όχι βεβαίως η ευρωζώνη και το ευρώ. Και δεν προχώρησαν βεβαίως εξαιτίας του φόβου για το πολιτικό κόστος, που σε απλά ελληνικά σημαίνει του φόβου μην τυχόν χάσουν την καρέκλα της εξουσίας.
Και για να μην μακρηγορούμε, θα υπενθυμίσουμε ότι μεταξύ αυτών ήταν και ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από την είσοδο στην ΟΝΕ μέχρι και το 2004.
Θα αναφέρουμε επίσης ότι συγγραφέας του ολιγόλογου κειμένου είναι πάλι ο Κώστας Σημίτης. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για μία αυτοκριτική. Όμως αυτή η αυτοκριτική ποτέ δεν έγινε ανοιχτά και ειλικρινά από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος δεν είχε το θάρρος, να πει ούτε ένα απλό mea culpa για το ότι υποχώρησε ατάκτως και δεν προχώρησε θαρραλέα στη μεταρρύθμιση Γιαννίτση για το ασφαλιστικό, η οποία θα είχε γλιτώσει τη χώρα από πολλά δεινά.
Κατά τα λοιπά αποδεικνύεται για πολλοστή φορά πως είναι πανεύκολη η κριτική και αδύνατη η αυτοκριτική από τους έλληνες πολιτικούς. Και όσο συμβαίνει αυτό, δεν υπάρχει ελπίδα για τη χώρα, γιατί οι πολιτικοί δεν διδάσκονται από τα λάθη τους.