Πρόκειται για μια καινοτόμα ιδέα -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- με πολλαπλά οφέλη, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Κουτσογιάννης, μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”. Ο κ.Κουτσογιάννης παρουσίασε το συγκεκριμένο έργο για τη χρήση νερού στην Ελλάδα, που γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που διοργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νάουσας πρόκειται για ένα “απλό και ιδιαίτερα έξυπνο σύστημα”, καθώς μέσω εννέα υδροηλεκτρικών σταθμών θα μετατρέπεται το πόσιμο νερό σε ενέργεια και στη συνέχεια θα ξαναδίνεται στο δίκτυο ύδρευσης για τις ανάγκες των δημοτών. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου υπολογίζεται στα 6,7 εκατομμύρια ευρώ και βαίνει προς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
“Αυτή τη στιγμή είμαστε εν αναμονή της έγκρισης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας των αδειών ηλεκτροπαραγωγής και εκτιμούμε ότι στις αρχές του 2018 θα ξεκινήσουμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια” υποστήριξε ο κ.Κουτσογιάννης.
“Με το σχέδιο αυτό δείχνουμε ότι η Ελλάδα του σήμερα, που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, συνεχίζει να δημιουργεί. Μπορεί να γίνει μοντέλο για άλλες περιοχές της χώρας και της Ευρώπης, που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ώστε να μπορέσουν οι μικρές κοινωνίες μέσα από ‘έξυπνα’ έργα να επωφεληθούν σε επίπεδο ποιότητας ζωής, να αυξήσουν τα έσοδα τους και να αποκτήσουν μια διαφορετική αντίληψη για ένα τόσο πολύτιμο αγαθό, όπως το νερό” συμπλήρωσε ο δήμαρχος.
Τα έσοδα για τον δήμο Νάουσας από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος σε ετήσια βάση υπολογίζονται σε περίπου 1,4 εκατομμύριο ευρώ και σύμφωνα με τη δημοτική αρχή τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση έργων υποδομής καθώς επίσης για την στήριξη πολιτών μέσα από προγράμματα κοινωνικής πολιτικής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ