Ο Επίτροπος Χαν σημειώνει ότι, με δεδομένη την μαζική κλίμακα των μέτρων που υιοθέτησε η τουρκική κυβέρνηση στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την Τουρκία να τηρήσει τα υψηλοτέρα πρότυπα όσον αφορά στον σεβασμό του κράτους Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προάσπισης των βασικών ελευθερίων.
Οπως χαρακτηριστικά καταλήγει στην απάντησή του ο Επίτροπος Χαν: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στο να συνεχίσει να εργάζεται μαζί με μία δημοκρατική, ανοικτή και σταθερή Τουρκία, για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις. Αναμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις ευθύνες που πηγάζουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας. Αναμένουμε επίσης την τουρκική Κυβέρνηση να σεβαστεί τις δικονομικές διαδικασίες των Κρατών Μελών”.
Ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης, στην επιστολή του, αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις για μη έκδοση Τούρκων στρατιωτικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και τη Γερμανία και στις παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων του ελληνικού εναέριου χώρου, τις οποίες συνδέει άμεσα με την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει: “Η συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσων κατηγορούνται από την Τουρκική κυβέρνηση για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, έχει επανειλημμένα καταγραφεί και από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα αλλά και από τις πλέον έγκυρες διεθνείς ΜΚΟ με αντικείμενο την προστασία από τα βασανιστήρια.
Κατά συνεπεία, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι την προηγουμένη εβδομάδα, το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο, ο Άρειος Πάγος, απέρριψε το αίτημα έκδοσης 8 Τούρκων αξιωματικών με το σκεπτικό ότι δεν εξασφαλίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις φυσικής προστασίας τους στην Τουρκία. Επιπρόσθετα, 40 Τούρκοι αξιωματικοί έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Γερμανία και οι υποθέσεις τους βρίσκονται υπό εξέταση από τις αρμόδιες αρχές.
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 υπήρξε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων από στολίσκο πολεμικών πλοίων στα οποία επέβαινε σχεδόν το σύνολο της φυσικής ηγεσίας των Τουρκικών ενόπλων δυνάμενων. Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 κατεγράφησαν 21 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, του FIR Αθηνών και των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.
Είναι προφανές ότι αυτές οι ενέργειες αποτελούν προσχεδιασμένες προκλητικές πράξεις συνδεόμενες άμεσα με την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς. Σημειώνεται ότι, αυτές τις μέρες, συμπληρώνονται 21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων, όταν και οι δύο χώρες έφτασαν λίγο πριν τη σύρραξη.
Ταυτόχρονα, την προηγουμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κ. Φικρί Ισίκ, ζήτησε από τις Γερμανικές αρχές να απορρίψουν τα αιτήματα ασύλου των 40 τούρκων στρατιωτικών, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση οι σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία θα επιδεινωθούν”.
Και καταλήγει στην επιστολή του: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να καταγγείλει τον καιροσκοπισμό του κ. Ερντογάν και να τον ανακαλέσει στον δρόμο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ κρατών. …σας ζητώ να αναλάβετε θετική δράση, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, για να υπενθυμίσετε στις τουρκικές αρχές τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας που έχει αναλάβει”.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ