Μετά το Brexit και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, τα μάτια του κόσμου στρέφονται πλέον προς την Ολλανδία, όπου στις 15 Μαρτίου το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV)του Γκέερτ Βίλντερς, που εξακολουθεί να έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, μπορεί να καταγράψει το καλύτερο εκλογικό του αποτέλεσμα από τη δημιουργία του το 2006.
Η νίκη του θα βελτίωνε τη θέση των ακροδεξιών συμμάχων του στη Γαλλία και τη Γερμανία και στις εκλογικές αναμετρήσεις του Απριλίου/Μαΐου και του Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ορισμένοι σχολιαστές συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αξιόπιστες, ενώ άλλοι αντίθετα θεωρούν ότι υπάρχουν συμπαθούντες του PVV που κρύβουν τις προθέσεις τους και άρα δεν καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις.
Παρά την κομμωτική συνάφεια, ο Γκεερτ Βίλντερς απορρίπτει την επωνυμία «Ντόναλντ Τραμπ της Ολλανδίας». Ωστόσο, δεν κρύβει την συμπάθειά του προς τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου και, μετά την έκδοση του προκλητικού προεδρικού διατάγματος περί μετανάστευσης, κάλεσε τους ολλανδούς βουλευτές να τον μιμηθούν.
Κοινή ανάμεσα σε Βίλντερς και Τραμπ είναι η αγάπη προς το Twitter. Πρόσφατα προκάλεσε την ολλανδική πολιτική τάξη ανεβάζοντας φωτομοντάζ που απεικονίζει έναν πολιτικό του αντίπαλο περιστοιχισμένο από εξτρεμιστές ισλαμιστές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τις τελευταίες εβδομάδες το VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έχει περιορίσει τη διαφορά, εξασφαλίζοντας 24 έδρες στη νέα Βουλή έναντι 30 για τον Βίλντερς. «Το PVV πήρε ώθηση από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 25% των ψηφοφόρων του αντέδρασε αρνητικά στα περιοριστικά μέτρα Τραμπ, σύμφωνα με τον δημοσκόπο Μορίς ντε Χοντ.
Αν και ο Βίλντερς βρίσκεται στην πολιτική εδώ και 20 χρόνια, «οι άνθρωποι θέλουν όλο και περισσότερο να τον ψηφίσουν διότι δεν βλέπουν αρκετές αλλαγές», σύμφωνα με τον Γκέερτεν Βάλινγκ, πολιτικό επιστήμονα του πανεπιστημίου του Leiden.
Στο Βόλενταμ, το προπύργιο του οξυζεναρισμένου ολλανδού βουλευτή, ο 70χρονος πρώην λιμενάρχης Σίζμεν Κάπερ συμφωνεί: «οι πολιτικοί δεν ακούν τον κόσμο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ρατσιστές, είναι άνθρωποι που θέλουν αλλαγή».
Ακόμη και αν το PVV αναδειχθεί πρώτο κόμμα, δεν θα εξασφαλίσει τις 76 έδρες που είναι απαραίτητες για να έχει την πλειοψηφία του 150μελούς κοινοβουλίου. Όπως και έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση στη χώρα, τα κόμματα θα πρέπει να διαπραγματευθούν επί εβδομάδες για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.
«Κανείς δεν θέλει να κυβερνήσει μαζί του και δεν θα μπορέσει ποτέ να εξασφαλίσει πλειοψηφία. Θα είναι άρα ένα τεράστιο αντιπολιτευτικό κόμμα», λέει ο Γκέερτεν Βάλινγκ.
Ο Μαρκ Ρούτε, ο οποίος συμμάχησε ωστόσο με τον Γκεερτ Βίλντερς το 2010, έχει υποσχεθεί να μην συνεργασθεί μαζί με εκείνον που θέλει να κλείσει τα τζαμιά της Ολλανδίας και έχει κριθεί ένοχος τον περασμένο χρόνο για τις για τις ρατσιστικές δηλώσεις του για τους Μαροκινούς.
Σε μία απόπειρα προσέλκυσης των ψηφοφόρων του Βίλντερς, ο Μαρκ Ρούτε ανέβασε τους τόνους απέναντι στη μετανάστευση σε ανοικτή επιστολή του όπου κάλεσε τους μετανάστες που δεν σέβονται τις αρχές της Ολλανδίας να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο Γκεερτ Βίλντερς επέμεινε ωστόσο στο γεγονός ότι το κόμμα του δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο. Διαφορετικά, η κυβέρνηση θα είναι ασταθής και θα καταρρεύσει εντός του έτους, είπε.
Με 28 κόμματα να κατεβαίνουν στις εκλογές, κάθε ψήφος μετρά και τα μικρά κόμματα μπορούν να εκτοξευθούν στο προσκήνιο λόγω του ρυθμιστικού τους ρόλου.
Μεταξύ αυτών, ο Γέσε Κλάβερ, 30 ετών. Ο επικεφαλής των οικολόγων έδωσε φτερά στο κόμμα του και οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν αύξηση των ποσοστών του GroenLinks.
Αυτός ο «Τζάστιν Τρυντό της Ολλανδίας» ζήτησε πρόσφατα ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς για να αποφευχθεί η επιστροφή του Μάρκ Ρούτε στην εξουσία. Στόχος του είναι να ανακοπεί ο άνεμος της άκρας δεξιάς που πνέει στην Ευρώπη, όπως φιλόδοξα δήλωσε πριν από μήνες στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ