Κόσμος

Reuters: Δίνει οδηγίες… αντιμετώπισης του Τραμπ στους δημοσιογράφους του!

Με ένα μήνυμά του στο προσωπικό του Reuters, ο αρχισυντάκτης Steve Adler δίνει... οδηγίες προς ναυτιλλομένους, ούτως ώστε να μην υπάρξουν απρόοπτα, εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει εξ' αρχής πως η σχέση του με τα μέσα ενημέρωσης (σ.σ. κυρίως αυτά που δεν τον... αποθεώνουν) δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Αρχικά, λοιπόν, αναφέρει πως δεν είναι συχνό φαινόμενο το να λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ πως οι δημοσιογράφοι “είναι μεταξύ των πλέον ανέντιμων ανθρώπων του πλανήτη” και διερωτάται:

Ποιά είναι λοιπόν η απάντηση του Reuters; Να αντιταχθεί στην κυβέρνηση; Να κατευνάσει την κατάσταση; Να κάνει μποϊκοτάζ στις επίσημες ενημερώσεις; Να χρησιμοποιήσει τις πλατφόρμες του για να υπερασπιστεί τα ΜΜΕ;

Όλες αυτές οι ιδέες υπάρχουν και ενδέχεται να είναι κατάλληλες για κάποιες δημοσιογραφικές αποστολές, αλλά δεν έχουν νόημα για το Reuters. Ξέρουμε ήδη τι πρέπει να κάνουμε, γιατί το κάνουμε κάθε μέρα, και το κάνουμε σε ολόκληρο τον κόσμο“.

Στη συνέχεια απαρριθμεί μερικά από τα ζητήματα που καλύπτει παγκοσμίως το Reuters, δηλώνοντας υπεφήφανος για αυτά, πριν δώσει τη λίστα με τα “Do’s” και τα “Dont’s”, δηλαδή τί πρέπει να κάνουν και τί όχι οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου!

Τα do’s:

     —> Να καλύπτετε ό, τι ενδιαφέρει τις ζωές των ανθρώπων και να τους δίνετε τις πληροφορίες που χρειάζονται για να παίρνουν τις σωστότερες αποφάσεις.

     —> Να κάνετε ακόμη περισσότερο ενδελεχή έρευνα: Εάν μία πόρτα για πληροφορίες κλείνει, ανοίξτε μία νέα.

     —> Αγνοήστε τις ενημερώσεις και να ανησυχείτε λιγότερο για την επίσημη πρόσβαση (σ.σ. εννοεί την πληροφόρηση από επίσημες πηγές). Δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικά, έτσι κι αλλιώς. Η κάλυψή μας για το ζήτημα του Ιράν ήταν εξαιρετική και δεν είχαμε ποτέ επίσημη πρόσβαση. Αυτό που έχουμε είναι οι πηγές μας.

     —> Βγείτε έξω στη χώρα και μάθετε περισσότερα για το πώς ζουν οι άνθρωποι, τί σκέφτονται, τί τους βοηθά και τί τους πληγώνει, και πώς η κυβέρνηση και οι πράξεις της αντανακλούν σε εκείνους, όχι σε εμάς.

     —> Κρατήστε τις Αρχές εμπιστοσύνης του Thomson Reuters σφιχτά στα χέρια σας και να θυμάστε πως “η ακεραιότητα, η ανεξαρτησία και η ελευθερία του Reuters από την μεροληψία και την προκατάληψη πρέπει να προστατεύεται σε όλες τις στιγμές“.

Τα don’ts:

     —> Ποτέ να μην εκφοβίζεστε, αλλά:

     —> Μην αναλώνεστε σε αχρείαστους τσακωμούς και μην το κάνετε “προσωπικό“. Μπορεί εμείς να νοιαζόμαστε για τις εσωτερικές ισορροπίες, αλλά το κοινό γενικά δεν ενδιαφέρεται και ίσως να μην ήταν στο πλευρό μας ακόμη κι αν το ενδιέφερε.

     —> Μην εκφράζεστε δημοσίως σχετικά με την καθημερινή ένταση, που είναι κατανοητή. Σε αμέτρητες άλλες χώρες, έχουμε τους δικούς μας συμβούλους για να μπορούμε να μεταδίδουμε τις πληροφορίες μας χωρίς να κινούμε υποψίες για προσωπική ατζέντα. Πρέπει να το κάνουμε αυτό και στις ΗΠΑ, επίσης.

     —> Μην απογοητεύεστε από το περιβάλλον της πληροφορίας: Είναι μια ευκαιρία για εμάς να κάνουμε πράξη αυτά που μάθαμε σε πολύ δυσκολότερα μέρη του κόσμου και να ηγηθούμε με αυτή τη λογική. Και ως εκ τούτου να δίνουμε τις πιο φρέσκες, πιο χρήσιμος και πιο διαφωτιστικές πληροφορίες από οποιοδήποτε δημοσιογραφικό οργανισμό στον κόσμο.

Αυτή είναι η αποστολή μας, στις ΗΠΑ και παντού. Κάνουμε τη διαφορά στον κόσμο επειδή εξασκούμε επαγγελματικά τη δημοσιογραφία που είναι ταυτόχρονα ατρόμητη και αμερόληπτη. Όταν κάνουμε λάθη, που κάνουμε, τα διορθώνουμε γρήγορα και στο όλον τους. Όταν δεν γνωρίζουμε κάτι, το λέμε. Όταν ακούμε φήμες, τις εντοπίζουμε και τις μεταφέρουμε μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι είναι πραγματικές. Εκτιμούμε την ταχύτητα, αλλά όχι τη βιασύνη: Όταν κάτι απαιτεί περισσότερη διασταύρωση, παίρνουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να το διασταυρώσουμε. Προσπαθούμε να αποφύγουμε τις “μόνιμες αποκλειστικότητες”. Λειτουργούμε με ήρεμη ακεραιότητα όχι απλά επειδή αυτό προβλέπεται από τους εσωτερικούς μας κανονισμούς, αλλά επειδή για περισσότερα από 165 χρόνια μας κατέστησε ικανούς να κάνουμε την καλύτερη δουλειά και το περισσότερο καλό”.

Πηγή: reuters.com

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»
Οι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών στην Τουρκία περιλαμβάνουν προσωπικότητες υψηλού προφίλ που έχουν βαθιά εδραιωθεί τόσο στο πολιτικό όσο και στο εγκληματικό τοπίο της χώρας
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»