Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Στουρνάρας: Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση – Να μειωθούν οι φόροι

Στουρνάρας: Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση – Να μειωθούν οι φόροι

«Η ταχεία συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, ενώ η παράταση των διαπραγματεύσεων χωρίς προοπτική γρήγορης συμφωνίας μπορεί να βάλει τη χώρα σε κλίμα αβεβαιότητας και εγκλωβισμού της οικονομίας σε στασιμότητα».

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρας μιλώντας στους μετόχους της Τράπεζας. Παράλληλα επισήμανε ότι η συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας «δείχνει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων να συνεχίσουν την προσπάθεια για συναινετική υπέρβαση των διαφορών».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αν οι εταίροι, οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση επιδείξουν ευελιξία και ρεαλισμό, είναι εφικτό να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Επιπλέον ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε το ευρώ ασπίδα για την ελληνική οικονομία καθώς «σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η οικονομική και νομισματική σταθερότητα που προσφέρει στα μέλη της η ζώνη του ευρώ είναι για την ελληνική οικονομία ασπίδα προστασίας απέναντι σε απρόβλεπτους κινδύνους».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία επισήμανε ότι «τα δύο τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτες αντοχές» και διευκρίνισε ότι:

Το 2015, το ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν κατά κύριο λόγο το πρώτο εξάμηνο, όταν κορυφώθηκε η αβεβαιότητα ως προς τη θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ, αλλά και το δεύτερο εξάμηνο, όταν επιβλήθηκαν οι αυστηροί – τουλάχιστον στην πρώτη φάση τους – περιορισμοί στις τραπεζικές
συναλλαγές και στην κίνηση κεφαλαίων.

Το 2016, η ύφεση το πρώτο εξάμηνο ήταν ηπιότερη του αναμενομένου και η οικονομία παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Συνολικά για το 2016, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές έτους 2010 αυξήθηκε κατά 0,3%, οι αποπληθωριστικές πιέσεις συγκρατήθηκαν, η απασχόληση ενισχύθηκε και μειώθηκε η ανεργία, αν και παραμένει
πολύ υψηλή.

Και έστειλε το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι «η πορεία αυτή αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι υπάρχουν αποθέματα αναπτυξιακού δυναμικού, τα οποία, μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας και απραξίας, είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες».

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας είπε ότι «με βάση τα διαθέσιμα έως τώρα στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 αναμένεται να κυμανθεί γύρω από το 2% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 θεωρείται επιτεύξιμος».

Μιλώντας για την αναγκαιότητα της ανάπτυξης και πως μπορεί να επιτευχθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θεωρείς πως τρεις τουλάχιστον παράγοντες είναι αναγκαίοι και απαραίτητοι.

– Ο πρώτος είναι η γρήγορη κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης.

– Ο δεύτερος η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

– Ο τρίτος η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ειδικά για την αξιολόγηση ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη, αφού:

· Εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών του Δημοσίου και την απρόσκοπτη εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2017,

· δρομολογεί, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ανάλυσης βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, την
ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ,

· εξασφαλίζει με τον τρόπο αυτό την υποχώρηση του κόστους χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας,
με σημαντικά οφέλη για την ανάταξη της ιδιωτικής οικονομίας,

· αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των καταθετών και επιτρέπει την περαιτέρω έως την πλήρη άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές και στην κίνηση κεφαλαίων, συμβάλλοντας στην τόνωση του εξαγωγικού τομέα της οικονομίας,

· βελτιώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και των διεθνών επενδυτών στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και επιτρέπει την πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές,

· δίνει νέα ώθηση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, με γνώμονα την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης της οικονομίας στην κατεύθυνση ενός νέου, εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου, και

· ενισχύει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Όμως, υπάρχουν και 6 σημαντικοί κίνδυνοι που απειλούν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και αυτοί είναι:

(α) Οι διαδοχικές κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ. Μία ενδεχόμενη ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων θα επηρεάσει τις αποφάσεις των ηγετών πολλών χωρών της ΕΕ, με κίνδυνο την αποδυνάμωση των συλλογικών θεσμικών οργάνων της.

(β) Οι αβεβαιότητες που συνδέονται με την αλλαγή της εξωτερικής και της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ υπό τη νέα προεδρία και δημιουργούν ασάφεια ως προς το νέο ρόλο των ΗΠΑ στον πλανήτη.

(γ) Οι διαφαινόμενες τάσεις ανόδου του εμπορικού προστατευτισμού με παράλληλη υστέρηση των ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων και πτώση του διεθνούς εμπορίου.

(δ) Ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και αποτυχία στη διαχείρισή τους θα
μπορούσε να ενδυναμώσει περαιτέρω την ανησυχία της κοινής γνώμης σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης και να αυξήσει τον κίνδυνο της κοινωνικής εσωστρέφειας.

(ε) Η επιδείνωση των συνθηκών ασφάλειας διεθνώς, με σημαντικές οικονομικές απώλειες μέσω της μείωσης του εμπορίου, των μεταφορών και του τουρισμού.

(στ) Η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

(ζ) Τέλος, η διαδικασία διαμόρφωσης της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής καθώς θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου που θα οριστικοποιήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις στη μετά το Βrexit εποχή.

Τέλος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε πως αν θέλουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής και προπαντός να σταματήσει η υπερφορολόγηση.

«Η είσοδος της οικονομίας σε μια αναπτυξιακή πορεία απαιτεί αλλαγή του ακολουθούμενου “φοροκεντρικού” μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη συγκράτηση και συστηματική αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών, στη μείωση του υπέρμετρου φορολογικού βάρους στην παραγωγική οικονομία, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση και διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Απαιτείται δηλαδή η δημιουργία ενός “δημοσιονομικού περιβάλλοντος” κατάλληλου για τη στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Και ζήτησε ενθάρρυνση των ξένων άμεσων επενδύσεων, ενθάρρυνση της έρευνας, διάχυση της τεχνολογίας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καθώς και μείωση της ανισοκατανομής εισοδήματος και καταπολέμηση της φτώχειας.

Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε