Τρίτη, 26 Νοε.
9oC Αθήνα

Ώρα του πρωθυπουργού – Τσίπρας: Αισθάνομαι ντροπή για τον Μητσοτάκη – Κράτησε στάση αντιπατριωτική

Ώρα του πρωθυπουργού – Τσίπρας: Αισθάνομαι ντροπή για τον Μητσοτάκη – Κράτησε στάση αντιπατριωτική

– Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Εγώ δεν κρύβομαι – Αλλοι κρύβονται!»
– «Εξαιρετική επιτυχία το αποτέλεσμα του Eurogroup» – Αποθέωση σε Τσακαλώτο και Χουλιαράκη
– «Προτάσεις όπως αυτές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για στόχους πρωτογενων πλεονασματων 3,5% για μια δεκαετία είναι καιρός να φύγουν από το τραπέζι»
– «Ταυτόχρονη ψήφιση των μέτρων επιβάρυνσης και ελάφρυνσης», είπε ο πρωθυπουργός
– Λεβέντης: «Υπάρχει ανησυχία στο πανελλήνιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης»
– Δεν μου απάντησε ο πρωθυπουργός αν θα πάρει πίσω το νόμο Κατρούγκαλου

 

Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Βασίλη Λεβέντη στην Ωρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αντιπατριώτη τον Πρόεδρο της ΝΔ κατηγορώντας τον ότι σκόπιμα πηγε στην Γερμανία λίγο πριν το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας και μάλιστα είπε ότι αισθάνεται ντροπή για τον κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η ΝΔ έπαθε στραπάτσο και δεν το έχει καταλάβει ενώ αναφερόμενος στο θέμα της διαπραγμάτευσης είπε ότι ήταν εξαιρετική επιτυχία το αποτέλεσμα του Eurogroup και ότι κλείνει ο κύκλος της λιτότητας. Αποθέωσε Τσακαλώτο και Χουλιαράκη για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και στηρίζοντας τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, είπε ότι είχε δίκιο να λέει ότι επιβαρύνονται ελάχιστοι από το νεο ασφαλιστικό και όλοι έπεσαν να τον κανιβαλίσουν. Τέλος, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν μαζί και μάλιστα απευθυνόμενος στον κ. Λεβέντη είπε ότι είναι ανοικτός στον διάλογο για το πως θα εφαρμοστούν.

Όλα όσα ειπώθηκαν στην Βουλή

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ξεκίνησε την πρωτομιλία του με αναφορά στο νεο ασφαλιστικό το οποίο χαρακτήρισε νεο φορολογικό. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει το πραγματικό ποσό που ζητάει το ΔΝΤ. Είπε ακόμα απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Είχατε υποσχεθεί προσωπική διαφορά. Τώρα, γιατί το παίρνετε πίσω;»

Είπε ακόμα ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση η φιλοσοφία του νόμου και θα φύγουν αυτοί που παράγουν σε αυτό τον τόπο. «Η πτώση του αφορολογήτου είναι ένα χαστούκι στα χαμηλά εισοδήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Για την προνομοθέτηση των μέτρων είπε: «Οι υπουργοί σας λέγανε κ. Πρωθυπουργέ ότι είναι παράνομο να δεσμεύσεις επόμενες χρονιές και επόμενες κυβερνήσεις» και πρόσθεσε: «Το Σύνταγμα το έχουμε κάνει χαλί που το ποδοπατούμε όποτε θέλουμε. Η καταπάτηση του είναι ελεύθερη στην Ελλάδα».

Για την αξιολόγηση είπε: «Υπάρχει ανησυχία στο πανελλήνιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Γιατί το τραβήξατε τόσο πολύ; Αφού θα τα δεχθούμε όλα. Χρειάζεται στην Ελλάδα μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση που πιστεύει στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Εχουμε μπερδέψει τι είναι μέτρο και τι μεταρρύθμιση».

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την πρωτολογία του χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εξέλιξη που είχαμε την Δευτέρα στο Eurogroup. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν αξιοποιεί την Ώρα του πρωθυπουργού γιατί επιλέγει να κρύβεται πίσω από μονολόγους. «Εγώ θα είμαι εδώ να απαντάω σε ερωτήσεις. Εγω δεν κρύβομαι. Αλλοι κρύβονται. Και φαίνεται και από τα έδρανα στο κοινοβούλιο».

«Η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια σε δυο μέτωπα. Να πετύχει τους στόχους του τρεχοντος προγράμματος και να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση για την β αξιολόγηση. Οσον αφορά στην προσπάθεια να πετύχουμε τους στόχους είναι πλέον παραδεκτό από όλους ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται και η οικονομία ανακάμπτει», είπε ο πρωθυπουργός.

«Θυμάμαι», είπε, «τα δημοσιεύματα του περασμένου καλοκαιριού – ψευδή όλα – ότι εχουμε πέσει έξω σε όλα και θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Και όχι μόνο δεν έγινε αυτό αλλά ενεργοποιήθηκε και ο δότης».

«Στο Eurogroup έγινε αποφασιστικό βημα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πρόκειται για συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών. Συμφωνήθηκαν οι βασικές αρχές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. ‘Εχουμε στα χέρια μας τα εξής:

– Επιστρέφουν οι θεσμοί

– Από την αρχή των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση επέμεινε ότι η πορεία της οικονομίας όχι μόνο δεν δικαιολογεί την λήψη μέτρων αλλά θα ήταν φραγμός στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Αυτή η θέση ότι δεν θα δεχθούμε ούτε ένα υερώ λιτότητα και όταν το είπε με λοιδορήσατε. Με είπατε ψεύτη και ότι αποτελούσε μια διαπραγματευτική τακτική. Αυτή η θέση για ούτε ένα ευρώ λιτότητας έγινε σεβαστή από όλους. Σεβάστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Υπήρξε την προηγούμενη Δευτέρα μια σημαντική μεταστροφή των δανειστών», είπε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Αν με ρωτάτε αν συμφωνώ στην αναγκαιότητα της αλλαγής δείγματος πολιτικής θα σας πω όχι. Οταν πας στην διαπραγματευση θα κερδίσεις αλλά θα αναγκαστείς να κάνεις και υποχωρήσεις. Πάντα χάναμε και ποτέ δεν κερδίσαμε. Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό. Αφήσαμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας».

Ως τρίτο σημείο είπε ότι δεν υπάρχει πλέον η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ. Αντιθέτως το πλαίσιο είναι ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 υπο την προυπόθεση ότι θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Για κάθε ευρώ δηλαδή επιβάρυνσης που θα επιμένει το ΔΝΤ και οι δανειστές μας, θα υπάρχει και ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης που θα προτείνουμε εμείς».

«Κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν», είπε ο κ. Τσίπρας. «Ακούσαμε ότι όλες αυτές οι ελαφρύνσεις θα είναι υπο την αίρεση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων».

Στο σημείο αυτό υπήρξε αντιπαράθεση με τον κ. Τραγάκη της ΝΔ και κατηγόρησε πάλι τον κ. Μητσοτάκη ότι κρύβεται.

Και συνέχισε: «Κάποιοι είπαν ότι δεχτήκαμε μέτρα και δίνουμε υποσχέσεις που δεν θα εφαρμοσθούν ποτέ».

Εξηγώντας τις δηλώσεις Νταισελμπλουμ είπε: «Τόσο τα μέτρα επιβάρυνσης από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και τα μέτρα ελάφρυνσης θα ψηφισθούν ταυτόχρονα στο κοινοβούλιο και κανένα από αυτά δεν θα τελεί υπο αίρεση».

Είπε ακόμα ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν έναρξη εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Εξήγησε μάλιστα ότι «Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι τα μέτρα θα είναι μέτρα μηδενικής οικονομικής επιβάρυνσης».

Είπε ακόμα ότι δεν θριαμβολογούμε αλλά εξέφρασε την ικανοποίηση του που ακούστηκε από επίσημα χείλη ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ο δρόμος της λιτότητας.  Ο κ. Τσίπρας απέδωσε τα εύσημα και στον κ. Τσακαλώτο και στον κ. Χουλιαράκη και σε όλη τη διαπραγματευτική ομάδα, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα αποτέλεσε ηχηρή απάντηση σε όσους έλεγαν ότι θα αποτύχουμε, ότι θα τα δώσουμε όλα, ότι θα τραπούμε σε άτακτη φυγή.

Διερωτήθηκε γιατί δεν λέει κάτι ο κ. Μητσοτάκης «που πρωταγωνίστησε στα καταστροφολογικά σενάρια» για τα αποτελέσματα του Eurogroup τόσες μέρες. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ειπώθηκε πως ο κ. Μητσοτάκης ήταν άρρωστος και ότι τον είδε χτες στα εγκαίνια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ευχήθηκε περαστικά.

Κατέκρινε τη ΝΔ που κατηγορούσε τον κ. Τσακαλώτο ότι δήθεν κρύβεται και διερωτήθηκε δηκτικά εάν πήγαν “στη Νικολούλη και στον Χαρδαβέλλα”, για να επισημάνει ότι ο υπουργός Οικονομικών απάντησε χτες στη Βουλή και θα το κάνει και την Τρίτη. Αντίθετα, εκείνος που κρύβεται τόσες μέρες, είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Φτάσαμε ως εδώ, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός γιατί δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη προηγούμενων κυβερνήσεων την οποία μας καλούσε να ακολουθήσουμε ο Μητσοτάκης. Το αποδείξαμε στην πρώτη και στην β αξιολόγηση. Εχουμε φυσικά απόλυτη συναίσθηση του χρονικού ορίζοντα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οπως έχουμε καταλάβει είναι αξίσου σημαντικό για το πότε και πως θα κλείσει η αξιολόγηση. Οι βάσεις της συμφωνίας θα μας επιτρέψουν να κινηθούμε ταχύτατα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επι των πραγματικών στοιχείων και μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

«Προτάσεις όπως αυτές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για στόχους πρωτογενων πλεονασματων 3,5% για μια δεκαετία είναι καιρός να φύγουν από το τραπέζι», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο πολύ σημαντική για τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε υπ αριθμόν πρώτο στόχο τη μείωση της ανεργίας.

“Με τις τελευταίες εξελίξεις και με το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 20 Μάρτη, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε εδώ και να αντιπαρατιθέμεθα για τα σημαντικά που είναι πώς θα μειωθεί η ανεργία, πώς θα δημιουργηθεί νέος πλούτος, πώς θα προστατευτεί η κοινωνική πλειοψηφία, πώς η χώρα θα βγει από την επιτροπεία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατέστησε σαφές ότι προσωπικός του στόχος και της κυβέρνησης είναι «να είμαστε κυβέρνηση που θα αψηφήσει τις Κασσάνδρες και με στοχοπροσήλωση και αποφασιστικότητα θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, την επιτροπεία, την κρίση».

Δευτερολογία Λεβέντη

«Σήμερα έγινε μια συζήτηση χωρίς κοκορομαχίες. Βέβαια οι κοκορομαχίες ανάβουν τα αίματα και ψοφάμε για χειροκρότημα σε αυτή την αίθουσα. Την προηγούμενη φορά που έκανε ερώτηση ο Μητσοτάκης μόνο ξύλο που δεν παίξαμε εδώ μέσα. Θεωρώ οτι ο κόσμος εκτιμά τις σοβαρές συζητήσεις. Δεν πήρα απάντηση αν θα πάρει πίσω το νόμο Κατρούγκαλου», είπε ο κ.Λεβέντης.

«Επίσης δεν μου απάντησε πως θα γίνουν τα μέτρα και τα αντίμετρα. Είπε ότι θα τα ψηφίσει μαζί. Μήπως να τα πούμε ποινές και αντίποινα;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Λεβέντης αναφερόμενος στα πλεονάσματα είπε ότι φυσικά και θα έχουμε πλεονάσματα αν σταματήσουμε να τρώμε. Οσο για την εργασιακή κανονικότητα στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μίλησε για εργασιακό μεσαίωνα αφού πλέον οι εργαζόμενοι πληρώνονται με κουπόνια.

Είπε επίσης ότι δεν απάντησε ο πρωθυπουργός τι είναι μεταρρύθμιση και τι μέτρο. Θέλω απαντήσεις και όχι λογύδρια.

Δευτερολογία Τσίπρα

«Για το ασφαλιστικό, θέλω να πως το εξής: όλο το προηγούμενο διάστημα έβγαιναν και έλεγαν στα ΜΜΕ ότι ο Τσίπρας είναι ψεύτης και ο Κατρούγκαλος και η Αχτσιόγλου. Γιατί τους ισοπεδώααμε όλους. Εμείς δεν είπαμε ότι δεν επιβάρυναν οι εισφορές ορισμένα εισοδήματα. Μπορεί να είναι λάθος; Μπορεί. Δεν λειτουργήσαμε εν λευκώ. Είμασταν αναγκασμένοι να φέρουμε μια λύση που δεν θα επιβάρυνε τους συνταξιούχους. Αυτά τα κατανείμαμε με βάση το εισόδημα.Και είπαμε ότι το 80% ελαφρύνεται και το 20% επιβαρύνεται. Βρήκε ο αρμόδιος υπουργός και είπε κατι και τον κανιβάλισαν. Και βγαίνει χθες η έρευνα της ΕΣΕΕ και λέει ότι το 77% των ελευθερων επαγγελματιών ελαφρύνεται από τις εισφορές. Είμαστε χαρούμενοι που επιβαρύνεται το 14%; Όχι. Δεν μπορεί σε αυτό τον τόπο στο όνομα της σκοπιμότητας να κάνουμε το άσπρο – μαύρο. Η μεγάλη πλειοψηφία πληρώνει μικρότερες εισφορές».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ουσία όπως είπε της ερώτησης του κ. Λεβέντη για την συμφωνία. «Είμαστε ανοικτοί να κουβεντιάσουμε. Για τα μέτρα και τα αντίμετρα να το κουβεντιάσουμε. Αντί να συζητάμε σαχλαμάρες και κουτσομπολιά για τα πρωινάδικα για το που είναι ο Τσακαλώτος με ποιό τρόπο σε αυτό το πλαίσιο συμφωνίας να έχουμε δικαιότερη κατανομή των βαρών».

«Εδώ δεν είμαστε μόνοι μας. Εχουμε απέναντί μας πιστωτές που ήταν πολύ σκληροί με την χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να σηκωσουμε το βάρος της ευθύνης μόνοι μας δίνοντας μια μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Κρίνεται όμως και η αντιπολίτευση. Στην α’ αξιολόγηση ο κ. Μητσοτάκης επειδή τον πίεσαν εκδοτικά συμφέροντα αντι να πάρει θέση σφύριζε αδιάφορα και μετά βγήκε και ζήτησε εκλογές. Λογικό είναι να κάνουμε λάθη. Αλλά να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Οχι μόνο δεν προτείνει τι να κάνουμε αλλά πηγαίνει στο Βερολίνο και ρίχνει τα βάρη στην ελληνική πλευρά και λέει ότι καθυστερεί αντι να βάλει πλάτη και το ίδιο κάνουν και ευρωβουλευτές της ΝΔ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η γερμανική γλώσσα έχει μια λέξη που είναι αμετάφραστη στα ελληνικά και σημαίνει ντροπή για κάτι που κάνει κάποιος άλλος. Εγω θέλω να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη γι αυτό που αισθάνομαι ότι έκανε ο Μητσοτάκης πηγαίνοντας στην Γερμανία πριν το Eurogroup. Είναι μια στάση αντιπατριωτική».

 Ο πρωθυπουργός έκλεισε λέγοντας: «Αυτά τα δυο χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά. Κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι υπάρχει η δυνατότητα της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Η χώρα από το 2015 και μετά δεν είναι μόνη και δεν είναι πια ικέτης. Αυτό το διάστημα επισκέφθηκαν την χώρα σπουδαίοι ηγέτες. Ομπάμα, Πούτιν, Πάπας Φραγκίσκος, Ολάντ, ηγέτες του Νότου. Διαμορφώθηκαν νέες συμμαχίες και συσχετισμοί. Η Ελλάδα σταμάτησε να είναι χώρα της καρπαζιάς και της ικεσίας. Ακολουθεί με σοβαρότητα μια εξωτερική πολιτική. Δεν κατάλαβαν τίποτα. Ουτε όταν ο Ομπαμα εήρθε εδώ να κάνει την τελευταία του παρουσία ως πρόεδρος. Τωρα έπαθαν στραπάτσο. Θα ζητήσω σε όλους να συνειδητοποιήσετε ότι η χώρα θα βγει από την κρίση γιατί είμαστε αποφασισμένοι».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε