Και προετοιμαζόταν από το 2015 ως απάντηση στην επίσκεψη που είχε κάνει τον Ιανουάριο εκείνου του χρόνου ο Πάνος Καμμένος, που όντας λίγες μέρες υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ στις 25 Ιανουαρίου, είχε πετάξει (όπως και σήμερα) πάνω από τα Ίμια για να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των τριών στρατιωτών του Πολεμικού Ναυτικού που σκοτώθηκαν στην κορύφωση της κρίσης στα Ίμια το 1996.
«Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας και ολόκληρη η τουρκική στρατιωτική ηγεσία επισκέφτηκαν τα Καρντάκ (έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι τα Ίμια), τις δυο βραχονησίδες η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των οποίων έφερε Άγκυρα και Αθήνα στα πρόθυρα του πολέμου το 1996, είχε σκοπό να στείλει πολλαπλά μηνύματα στην Αθήνα», γράφει η Hurriyet Daily News.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εφημερίδα αναφέρει πως η παρουσία των επικεφαλής του τουρκικού στρατού στα Ίμια έρχεται μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. «Ωστόσο, η κίνηση σχεδιάστηκε για να υπογραμμίσει την τουρκική παρουσία στο Αιγαίο», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, η Hurriyet Daily News αποκαλύπτει ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ και οι αρχηγοί του τουρκικού Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού σχεδίαζαν να κάνουν την “επίσκεψη” το 2015 «σε αντίποινα μετά την πτήση του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου πάνω από τις βραχονησίδες για να πετάξει στεφάνι και να τιμήσει Έλληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης το 1996. Ωστόσο, η επίσκεψη έπρεπε να αναβληθεί εξαιτίας της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 και της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη στη βόρεια Συρία στις 24 Αυγούστου 2016».
Δείτε την επίσκεψη Καμμένου στα Ίμια το 2015 και την επίσκεψη που έγινε σήμερα και έφερε μπαράζ παραβιάσεων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, παραθέτει και τέσσερις λόγους που τελικά αποφασίστηκε να γίνει η προπαγανδιστική επίσκεψη τώρα, μόλις δυο μέρες πριν συμπληρωθούν δυο χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του 1996. «Ο κύριος λόγος ήταν η άρνηση του ελληνικού Ανώτατου Δικαστηρίου να κάνει δεκτό το τουρκικό αίτημα να εκδώσει οκτώ στρατιωτικούς που δραπέτευσαν στην Ελλάδα στις 16 Ιουλίου 2016». Σημειώνεται δε πως «για τον Ακάρ και τη στρατιωτική ηγεσία, η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν μια απόπειρα να καταστραφούν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και περίμεναν ότι οι οκτώ θα εκδίδονταν για να αντιμετωπίσουν την τουρκική Δικαιοσύνη».
Δεύτερος λόγος ήταν να εκφράσουν έτσι την ενόχληση της Τουρκίας «για τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να διεκδικήσει de facto δικαιώματα σε βραχονησίδες στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία αμφισβητείται. Η Τουρκία έχει κατηγορήσει την Ελλάδα πως επιχειρεί να δημιουργήσει οικισμούς σε 10 βραχονησίδες, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο». Προφανώς είναι αναφορά σε σχέδιο που είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός αλλά αποσύρθηκε…
Τρίτος λόγος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. «Άλλος ένας λόγος είναι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου. Οι Έλληνες και οι ελληνοκύπριοι έχουν απαιτήσει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί ως όρο για να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές. Η Τουρκία, όμως, επιμένει ότι πρέπει να συνεχιστεί η παρουσία της, έστω ενός περιορισμένου αριθμού στρατιωτών, για να προστατευθούν οι τουρκοκύπριοι».
Και τέλος, τέταρτος λόγος ήταν οι αερομαχίες στο Αιγαίο. «Παρά την πρόοδο στις σχέσεις των δυο χωρών, οι αερομαχίες ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο δεν έχουν σταματήσει. Αν και δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί, η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα μαχητικά της αναχαιτίζονται από ελληνικά δυο με τρεις φορές την εβδομάδα».
Και καταλήγει το δημοσίευμα: «Η επίσκεψη στα Ίμια έγινε υπό το φως αυτών των τεσσάρων λόγων, ανέφεραν οι στρατιωτικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψη έγινε σε τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα μπορούσε να περιγραφεί ούτε ως προπαγάνδα ούτε ως τουριστική επίθεση όπως υπονόησε το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης».