Εικόνες αποκάλυψης στο Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου στα Χανιά. Ένα έργο – φάντασμα, που κόστισε 5 εκατομμύρια ευρώ και δε χρησιμοποιήθηκε ούτε για μία μέρα. Το κλειστό κολυμβητήριο ξεκίνησε να κατασκευάζεται στο πλαίσιο των αθλητικών υποδομών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ωστόσο ολοκληρώθηκε το 2007, με σημαντικές όμως κακοτεχνίες. Για την κατασκευή του παραχωρήθηκε για χρήση από το Πολυτεχνείο Κρήτης ενώ την ευθύνη της κατασκευής είχε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ωστόσο, όπως λέει σήμερα ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Βασίλης Διγαλάκης, το έργο ουσιαστικά δεν ελέγχθηκε ποτέ, κατασκευάστηκε με επιστασία εκ του μακρόθεν, και στην ουσία δεν παραλήφθηκε ποτέ επισήμως.
Οι κατασκευαστικές ατέλειες, αλλά και η αδιαφορία των τοπικών φορέων οδήγησαν στην εγκατάλειψη της εγκατάστασης και ακολούθησε το σύνηθες πλιάτσικο από διάφορους οι οποίοι έβαλαν στο μάτι τον πανάκριβο εξοπλισμό. «Στο Κολυμβητήριο εγκαταστάθηκαν για μήνες ομάδες που λεηλάτησαν κυριολεκτικά τον χώρο. Έφτασαν να βάλουν φωτιά στο κέντρο της πισίνας για να κάψουν το κέλυφος όλων των καλωδίων ώστε να μείνει ο χαλκός για να τον πουλήσουν στη συνέχεια», λέει ο κ. Διγαλάκης.
Οι φωτογραφίες από τη σημερινή κατάσταση του κολυμβητηρίου αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες για όσα έχουν συμβεί εκεί τα χρόνια που προηγήθηκαν. Πριν από περίπου δύο χρόνια η ευθύνη του χώρου πέρασε ξανά στο Πολυτεχνείο Κρήτης. ”Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να βάλουμε κάμερες και συναγερμό περιμετρικά του χώρου και από την επόμενη κιόλας μέρα εξαφανίστηκαν οι διάφοροι… επισκέπτες», λέει ο πρύτανης.
«Κυρίως όμως εκπονήσαμε με την τεχνική υπηρεσία του Πολυτεχνείου μελέτες για την αποκατάσταση και την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου. Για τις μελέτες αυτές δεν δαπανήθηκε το παραμικρό αφού έγινε από τις δικές μας υπηρεσίες, ωστόσο το ποσό που κατέδειξαν ότι απαιτείται για να ξαναλειτουργήσει το κολυμβητήριο αγγίζει τα τρία εκατομμύρια ευρώ» αναφέρει επίσης ο κ. Διγαλάκης. Ήδη το Πολυτεχνείο κινείται προς την εξεύρεση των αντίστοιχων πόρων ελπίζοντας σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε τα επόμενα χρόνια να ξαναπάρει σάρκα και οστά μια σημαντική υποδομή για τον υγρό στίβο στη Δυτική Κρήτη.
Πηγή: ekriti.gr