Κόσμος

Πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν σε παραλία της Λιβύης – Νόμιζαν ότι έφτασαν στην Ιταλία

Περισσότεροι από 80 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν σήμερα σε μια παραλία της Λιβύης όπου είχε προσαράξει το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν, πιστεύοντας ότι κατάφεραν να φθάσουν στην Ιταλία έπειτα από ταξίδι τριών ημερών στην θάλασσα, όπως αφηγήθηκαν οι διασωθέντες και η Ερυθρά Ημισέληνος της Λιβύης (CLR).

«Μας ειδοποίησαν για την παρουσία ενός πλεούμενου» σε μια παραλία της Τρίπολης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ αλ Ιμάμ, εκ των επικεφαλής της ομάδας διάσωσης του CLR.
«Περισυλλέξαμε 5 σορούς από την παραλία (…) και μεταφέραμε 80 ανθρώπους σε κέντρα φιλοξενίας» πρόσθεσε.
Αυτοί οι μετανάστες, στην πλειονότητά τους από την Σενεγάλη, είχαν επιβιβαστεί σε ένα πλοίο «πριν από τρεις ημέρες» στη Σαμπράτα, μια πόλη στη δυτική Λιβύη που βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την Τρίπολη, αφηγήθηκε ένας διασωθείς, ενώ καθόταν στην άμμο σε απόσταση δύο μέτρων από μια σορό, όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το πλοίο με τους μετανάστες έπεσε σε θαλασσοταραχή και τελικά προσάραξε σε κοντινή απόσταση από την παραλία Χάι αλ Ανταλούς, μια συνοικία της Τρίπολης.
«Πιστεύαμε ότι φθάσαμε ήδη στην Ιταλία» εξήγησε ένας από τους διασωθέντες.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί μετανάστες πήδηξαν από τη βάρκα προκειμένου να κολυμπήσουν έως την ακτή, δεν γνώριζαν ωστόσο κολύμπι και πνίγηκαν.
Οι επιβάτες ενός άλλου πλεούμενου, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι πλέουν ανοικτά της Λιβύης, έκαναν στροφή 180 μοιρών και βγήκαν στα ανοικτά. Το λιμενικό σώμα της Λιβύης προειδοποίησε αμέσως τις ιταλικές αρχές.
Μεταξύ των διασωθέντων είναι 2 γυναίκες και ένα παιδί το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.
Περισσότεροι από 5.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2016 επιχειρώντας τον διάπλου της Μεσογείου με στόχο να φθάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «bromance» Τραμπ – Μασκ περνάει κρίση: Από την κόντρα, στην αλληλοϋποστήριξη και από τον διορισμό στην παραίτηση
Πώς από πολιτικοί «αντίπαλοι» και επικριτές, Τραμπ και Μασκ ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μία πανίσχυρη κυβέρνηση στις ΗΠΑ, η οποία μέσα σε λίγους μήνες περνάει «κρίση»
Ο Έλον Μασκ και ο Ντόναλντ Τραμπ
Στο αρχείο με απόφαση Ντόναλντ Τραμπ οι κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς
Το υπουργείο κατηγορείται ότι «παζάρεψε» την παύση της δίωξης του δημάρχου, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή του ότι θα αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση
Ο Έρικ Άνταμς