Η απάντηση ήρθε από την εκπρόσωπο της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ στις Βρυξέλλες η οποία τόνισε ότι “δεν υπάρχει κανένας λόγος για κινδυνολογία γύρω από την αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας ή του χρέους στην Ελλάδα”. Και αφού χαιρέτισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα» που έλαβε ο ESM, πρόσθεσε ότι
«η Ευρώπη έχει λάβει σαφείς δεσμεύσεις να στηρίξει την Ελλάδα με πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος, εφόσον κριθεί αναγκαίο και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις».
Από την πλευρά του το ΔΝΤ σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην Αθήνα βάζοντας και νέες μεταρρυθμίσεις στο τραπέζι, ενώ πιέζει και το Βερολίνο και ειδικότερα τον Σόιμπλε υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται άμεσα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος γιατί η πρότασή του για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια δεν αποτελεί λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους και επαναλαμβάνει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να περιοριστούν στο 1,5% και να υπάρξει γενναία απομείωση του χρέους μέσω διαφόρων τεχνικών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την πλευρά της η Αθήνα συνεχίζει να υποστηρίζει ότι πρόκειται να λάβει κανένα μέτρο για μετά το 2018 και στελέχη της κυβέρνησης υπενθυμίζουν με νόημα τη δήλωση της Μέρκελ ότι “δεσμεύεται να αγωνιστεί τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα παραμείνουν ενωμένα για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση Τραμπ.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι όπως έχει αποκαλύψει το Newsit.gr στις 6 Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος του Τραμπ στο ΔΝΤ θα παρουσιάσει τις θέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ για το αν θα πρέπει να εμπλακεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πρόκειται για την πλέον κρίσιμη απόφαση από την οποία θα εξαρτηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση.