Σάββατο, 23 Νοε.
14oC Αθήνα

Από τα χείλη του Τραμπ κρέμεται η σωτηρία της Ελλάδας – Η κρίσιμη ημερομηνία

Από τα χείλη του Τραμπ κρέμεται η σωτηρία της Ελλάδας – Η κρίσιμη ημερομηνία

– Η 6η Φεβρουαρίου είναι η κρίσιμη ημερομηνία και όχι το σημερινό Eurogroup
– Εκείνη την ημέρα ο εκπρόσωπος του Τραμπ θα παρουσιάσει τις θέσεις για το πως βλέπει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα
– Κυβερνητικό στέλεχος στο newsit.gr: «Μέχρι τότε τίποτα ουσιαστικό δεν μπορεί να γίνει στο σκέλος της αξιολόγησης»

 

 Η πληροφορία των New York Times για περιορισμό του ρόλου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν μία καλή είδηση για την αξιολόγηση. Την εκτίμηση αυτή κάνουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία βλέπουν ότι στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δ.Ν.Τ. στις 6 Φεβρουαρίου, θα καθοριστεί ουσιαστικά ο ρόλος που θα κληθεί να παίξει το Δ.Ν.Τ. τους το ελληνικό πρόγραμμα και η εμπλοκή του στην Ευρώπη γενικότερα.

Αυτή την ημέρα όπως έγραψε την Τετάρτη (25/01/2017) το newsit.gr θα παρουσιάσει ο εκπρόσωπος του Τραμπ τις θέσεις του για το πώς βλέπει τη συμμετοχή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και στο ελληνικό ζήτημα. «Μέχρι τότε τίποτα ουσιαστικό δεν μπορεί να γίνει στο σκέλος της αξιολόγησης», έλεγε στο newsit.gr στέλεχος της κυβέρνησης με γνώση του προσκηνίου και του παρασκηνίου.

Το ίδιο στέλεχος υπενθύμιζε και τις δηλώσεις Μοσκοβισί πως δεν πρόκειται να υπάρξει λύση σήμερα στο Eurogroup, δηλώσεις που για πρώτη φορά, σε σύγκριση με το παρελθόν, διακρίνονται από τόση μεγάλη αβεβαιότητα.

Και σήμερα ήρθαν οι πληροφορίες των New York Times για να ταράξουν έτι περαιτέρω τα νερά, αφού από ορισμένους τα διατάγματα για τον περιορισμό του ρόλου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, που αναμένεται να υπογράψει ο Τραμπ, εντάσσονται σε μια λογική αναδίπλωσης των ΗΠΑ και ερμηνεύονται ως πρόθεση για περιορισμό της εμπλοκής των Αμερικανών και στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, άρα και του Δ.Ν.Τ. στην Ευρώπη.

Αν αυτό συμβεί τότε τα πράγματα περιπλέκονται, γιατί θα πρέπει ορισμένα κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και το γερμανικό, να ψηφίσουν για να ξεκαθαρίσει η νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί. Και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσουν ο Σόιμπλε και οι δορυφόροι του. Αν δηλαδή θα ψηφίσουν την αντικατάσταση του Δ.Ν.Τ. από τον ESM, όπως είναι το πιο πιθανό ή αν θα ζητήσουν ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσουν ο Σόιμπλε και οι δορυφόροι του

Όποια κι αν είναι η εξέλιξη θεωρείται κακή για την Ελλάδα και για τη γερμανική κυβέρνηση.

Για τη μεν Ελλάδα γιατί θα καθυστερήσει η αξιολόγηση και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συνεπώς για τη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος.

Και για τους Σόιμπλε και Μέρκελ διότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση αναζωπύρωση της συζήτησης για το ελληνικό ζήτημα, γιατί εκτιμούν ότι ενόψει εκλογών το θέμα αυτό θα αποτελέσει αέρα στα πανιά του ξενοφοβικού Afd.

Συνεπώς στο σημερινό Eurogroup δεν επενδύονται πολλές ελπίδες και φιλοδοξίες. Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί, λένε άνθρωποι με γνώση, είναι να υπάρξει προσέγγιση σε ορισμένα ακανθώδη ζητήματα, οι εξηγήσεις Τσακαλώτου και τα επιχειρήματα να πείσουν κάποιους από τους Ευρωπαίους υπουργούς ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Και το κυριότερο να δοθεί το σήμα για την επανέναρξη των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών και αυτό διότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνει το Δ.Ν.Τ. μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, δηλαδή αν θα στείλει την κυρία Βελκουλέσκου ή όχι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι πολύ δύσκολο να δοθεί πράσινο φως στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ να έρθει στην Αθήνα μέχρι να ληφθεί η απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο αν θα συμμετέχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε