Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Σπύρος Λάππας ανέπτυξε τα συμπεράσματα του προσχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι γνωστό από την αρχή της εβδομάδας, αναφέροντας ότι από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τις εννιάμηνες εργασίες της Επιτροπής αποδείχθηκε το τρίγωνο της διαπλοκής ( πολιτικοί – τραπεζίτες και ΜΜΕ) προέκυψαν ευθύνες για πρόσωπα.
Στον αντίποδα ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, «τρολάρισε» ποικιλότροπως το προσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως πλέον «κατέρρευσε ο μύθος που καλλιεργούσε η πλειοψηφία ότι υπήρχε ένα αμαρτωλό τρίγωνο που θα αποκαλυφθεί με άθλιους πολιτικούς και διεφθαρμένους τραπεζίτες που έδιναν δάνεια σε διεφθαρμένα ΜΜΕ για να στηρίζουν τα διεφθαρμένα κόμματα. Αυτή η υπόθεση εργασίας σας όμως σήμερα κατέρρευσε με όσα ταπεινά προέκυψαν. Καθώς αφού σας λείπουν τα πολιτικά πρόσωπα που έκαναν όλα αυτά, και εδώ και 9 μήνες δεν ακούστηκε ούτε μισό όνομα πολιτικού ως ένοχο, η υπόθεσή σας αυτή κατέρρευσε…»
Ο κ. Μάκης Βορίδης ανέφερε μάλιστα πως εάν είχατε μείνει στην θεωρία περί διαπλοκής θα μπορούσαμε να το συζητάμε το θέμα, όμως εσείς την θεωρία θελήσατε να την βάλετε στην πράξη και όταν η θεωρία τίθεται στην πράξη και αυτή δεν επιβεβαιώνεται δυστυχώς η θεωρία απορρίπτεται…» Και πρόσθεσε «δεν σας είπε κανείς – και δεν σας έλεγε κανείς- πως ενδεχομένως δεν υπήρχαν και στα δάνεια των ΜΜΕ έκνομες ενέργειες, ούτε ότι δεν θα πρέπει να ελέγχονται, αλλά αυτό, η αστικολογική και ποινική μελέτη δανειακών συμβάσεων δεν είναι έργο της εξεταστικής επιτροπής. Πολιτικό ενδιαφέρον και έργο της εξεταστικής είναι να εξεταστεί εάν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στα δάνεια των ΜΜΕ και αυτό δεν βρέθηκε στο πόρισμά σας…»
Σημείωσε μάλιστα με νόημα για τα δάνεια των ΜΜΕ πως ευστόχως λέτε για τα δάνεια του ΔΟΛ ότι σύμφωνα με το νόμο όταν οι δανειακές υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες από τα ίδια κεφάλαια, τότε δύο είναι τα ενδεχόμενα, είτε οι μέτοχοι να αυξήσουν το κεφάλαιο είτε η εταιρεία να τεθεί σε εκκαθάριση. Από ποιόν όμως; Ποιος είναι αυτός που θα το κάνει; Παλαιά η Νομαρχία και σήμερα και στην συγκεκριμένη περίπτωση η Περιφερειάρχης Αττικής, από την κυρία Ρένα Δούρου…» και πρόσθεσε « δεν βλέπω όμως και στο πόρισμά σας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται καμία αναφορά για όσα αναφέρονται στην έκθεση της ΤτΕ, για την ΑΥΓΗ που αναφέρει ότι ο βασικός μέτοχος εμφανίζει δυσχέρειες στην εκπλήρωση των δανειακών του υποχρεώσεων και η εφημερίδα εμφανίζει αρνητικό μετοχικό κεφάλαιο και συνεπώς με όσα λέτε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο ισχύοντας νόμος…
Αναφορικά με τα συμπεράσματα του προσχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τα κομματικά δάνεια, ο κ. Μάκης Βορίδης είπε «πήγατε για μαλλί αλλά βγήκατε κουρεμένοι…» επικαλείστε το εισαγγελικό πόρισμα Καλούδη που αναφέρει ότι τα δάνεια που δόθηκαν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «είναι αξιόποινα επειδή δεν πληρώθηκαν», αλήθεια σημείωσε «στο δίκαιο είναι κάτι αξιόποινο ή όχι από την έκβαση της εξέλιξης μιας πράξης; Τι είδους νομικά είναι αυτά; Βεβαίως και τα κόμματα δεν πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους γιατί ο Σαμαράς, ήταν αυτός που έκοψε στην μέση τις κρατικές χορηγήσεις στα κόμματα, ο Σαμαράς ήταν αυτός όχι ο Τσίπρας, και την περίοδο εκείνη διπλασιάστηκαν τα επιτόκια….» και πρόσθεσε « η ΝΔ δεν κούρεψε το 60% των δανείων της όπως αποδείχθηκε εδώ ότι κάνετε εσείς με το δάνειο για το κτήριο της Κουμουνδούρου… Λέτε, ότι για τα δάνεια της ΝΔ δεν υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, η Εθνική Τράπεζα ενέγραψε εμπράγματες αξιώσεις στο κτήριο της Κουμουνδούρου; Όχι ενοχικές δηλώσεις υπήρξαν του προέδρου σας ότι δεν θα το πουλήσετε… θέλετε να πάμε μαζί να κάνουμε μήνυση στην Εθνική Τράπεζα που δεν έβαλε εμπράγματες εξασφαλίσεις για το δικό σας δάνειο;»
Ο εισηγητής της ΝΔ κατέληξε λέγοντας «καμία εμπλοκή πολιτικού προσώπου δεν σας προέκυψε, κανένα ποινικό αδίκημα δεν έχει προκύψει για κανένα πολιτικό προσώπου, πανομοιότυπες συμπεριφορές στα δάνεια των κομμάτων με αυτά που πήρε και ο ΣΥΡΙΖΑ προέκυψαν άρα και τα αποτελέσματά σας κατά τα λοιπά είναι μηδενικά…»
«Κατέρρευσε η θεωρία περί τριγώνου “πoλιτικής – τράπεζες και ΜΜΕ”» ανέφερε από την πλευρά του και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Λοβέρδος. Χαρακτήρισε «αυτογκόλ» του ΣΥΡΙΖΑ την διαρροή που έγινε με τις αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με την τροπολογία που είχε ψηφιστεί από την Βουλή όταν ήταν εκείνος υπουργός Οικονομικών για τα πρόστιμα σε διυλιστήρια. Και εκτίμησε πως η διαρροή αυτή έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου. Ο μόνος κατά την ακροαματική διαδικασία της Επιτροπής , είπε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, που μίλησε για πολιτικές παρεμβάσεις ήταν ο οικονομικός εκπρόσωπος της ΑΥΓΗΣ.
Εμείς θα καταθέσουμε το πόρισμα την Δευτέρα, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος λέγοντας πως “εμείς το περίγραμμα το έχουμε αναδείξει από τη πρώτη συνεδρίαση και οι εκτιμήσεις μας επιβεβαιώθηκαν”.
Υποστήριξε πως η Εξεταστική Επιτροπή αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να υπάρξει επί 9 μήνες ένα επικοινωνιακό αποπροσανατολιστικό παιχνίδι σε αντιπερισπασμό της ακολουθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα δόθηκε και η ευκαιρία στους εκπροσώπους της εγκληματικής και ναζιστικής Χρυσής Αυγής να στήνουν κάποια από τα σώου τους.
Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι το έργο της επιτροπής ήταν πολύ περιορισμένο, καθώς ασχολήθηκε για ένα μικρό τμήμα από το σύνολο της δανειοδότησης και των κόκκινων δανείων του τραπεζικού μας συστήματος. Ασχοληθήκαμε είπε «όχι, με το δάσος αλλά ούτε καν το δέντρο αλλά μόνο με ένα μικρό του κλαδί… Κάνετε ότι ανακαλύψατε την φωτιά… λες και οι τράπεζες δεν είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις και μέρος του καπιταλιστικού συστήματος. Και δεν θα έδινε δάνεια στο καπιταλιστικό σύστημα. Λες και πιστεύει κανείς πως και τα δάνεια που δίνουν στις βιομηχανίες οι τράπεζες είναι με τον ίδιο τρόπο και τους ίδιους ρόλους με τα στεγαστικά δάνεια των πολιτών…
Προετοιμασμένος και γραμμένος… εμφανίσθηκε στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς που παρέδωσε σε «στικάκι» στον Πρόεδρο της Επιτροπής τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις του κόμματός του σχετικά με το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις 21 σελίδες του υπομνήματος του Ποταμιού καταγράφονται συμπτώσεις σε αξιολογήσεις και συμπεράσματα με το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αρκετές διαφωνίες. Παράλληλα εμπεριέχονται και 15 προτάσεις – σημεία για το μέλλον σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο των δανειοδοτήσεων σε ΜΜΕ και κομμάτων.
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, είπε πως το πόρισμα της πλειοψηφίας καταγράφει αυτό που βγήκε από τις εργασίες της επιτροπής σημειώνοντας πως όλα τα όλα τα μέλη της Επιτροπής – πλην της Χρυσής Αυγής- εργάσθηκαν θετικά.
Δεν μπόρεσε να αποδειχθεί η πολιτική διαπλοκή και να αναδειχθούν πολιτικές ποινικές ευθύνες γιατί δεν υπήρχε νόμος και νομικό πλαίσιο ανέφερε το μέλος της Επιτροπής και βουλευτής της ΕΚ Γιάννης Σαρίδης.
Ανέφερε πως την Δευτέρα και το δικό μας κόμμα θα καταθέσει το δικό του υπόμνημα και πρόσθεσε πως για το ερώτημα ένα υπάρχει ή όχι πολιτική διαπλοκή καλό είναι αυτό να τεθεί σε ψηφοφορία τη Δευτέρα και τα κόμματα να πάρουν με την ψήφο τους θέση. Γιατί μπορεί να μην αποδείχθηκε στην Επιτροπή αλλά όλοι λέγαμε και λέμε πως αυτή η διαπλοκή υπάρχει.