Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες η κυβερνητική στάση πηγάζει από την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα κυβερνητικές πηγές προσδιορίζουν το στοιχείο που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο.
Πρόκειται για τη συνταγματική αλλαγή αναφορικά με τις εξουσίες του προέδρου της Τουρκίας, που θα γίνουν με δημοψήφισμα το οποίο εκτιμάται ότι θα διενεργηθεί –καλώς εχόντων των πραγμάτων- το ερχόμενο καλοκαίρι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι όσο ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοιχτό αυτό το μέτωπο, θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει σε συμβιβαστικές λύσεις, αφού δεν επιθυμεί να έρθει σε αντίθεση με τους εθνικιστικούς κύκλους της χώρας του.
Κι΄ αυτό όχι μόνο γιατί για να μπορέσει η Βουλή της Τουρκίας να αποφασίσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος (στις 30 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε το νομοσχέδιο από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αναμένεται η ψηφοφορία στην ολομέλεια) για την αλλαγή του συντάγματος και την ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου, έχει ανάγκη από τις ψήφους των εθνικιστών, αλλά και γιατί έχει ανάγκη και τις ψήφους τους στο δημοψήφισμα για να εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές.
Εμπόδιο θεωρούνται επίσης οι τρομοκρατικές επιθέσεις οι οποίες αυξάνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στη γειτονική χώρα και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, δημιουργούν κλίμα αποσταθεροποίησης, που δυσκολεύει τη ληψη κρίσιμων αποφάσεων.
Κι΄ όλα αυτά συμβαίνουν όταν για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει επιδείξει μεγάλη διάθεση για την εξεύρεση λύσης, πράγμα που αντικατοπτρίζεται, όπως επισημαίνουν, στις διακοινοτικές συνομιλίες.