Κυριακή, 21 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Τηλεοπτικές άδειες καναλιών: Η μάχη τώρα αρχίζει! Τα επόμενα βήματα για τους νικητές, τους χαμένους και τους… εργαζόμενους

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Το μέλλον του τηλεοπτικού τοπίου ξεκινάει την Δευτέρα από το Μέγαρο Μαξίμου
– Τι θα χρειαστεί να κάνουν οι νικητές του διαγωνισμού μέχρι να πάρουν στα χέρια τους την άδεια
– Περιφερειακές, θεματικές, μετακίνηση στις συνδρομητικές πλατφόρμες ή συμμαχία με τους νικητές οι επιλογές των ηττημένων του διαγωνισμού
– Πως θα κινηθούν οι εργαζόμενοι των τηλεοπτικών σταθμών που δεν πήραν άδεια

Το μεσημέρι της Δευτέρας και από το Μέγαρο Μαξίμου, αρχίζει η νέα μέρα του τηλεοπτικού τοπίου, το οποίο είναι ακόμα πολύ μακριά από το να… ξεκαθαρίζει. Τις πόρτες του Μαξίμου, θα περάσουν τη Δευτέρα οι τέσσερις νικητές της διαδικασίας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Εκεί θα τους υποδεχτούν ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.

Οι επόμενες 87 ημέρες

Μέσα στις επόμενες 12 ημέρες (15 από την ανακήρυξη των πλειοδοτών) οι τέσσερις νικητές της διαδικασίας καλούνται να καταβάλουν την πρώτη από τις δόσεις προς το Δημόσιο. Η δεύτερη δόση πρέπει να δοθεί εντός 12 μηνών και η τρίτη εντός 24 από τη χορήγηση της άδειας.

Σε διάστημα 90 ημερών από την καταβολή της πρώτης δόσης, η κυβέρνηση καλείται να χορηγήσει την άδεια σους πλειοδότες, ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα επιστραφούν στους μειοδότες οι εγγυητικές τους επιστολές.

Αν τώρα κάποιος από τους πλειοδότες δεν καταβάλλει την πρώτη δόση εντός της προθεσμίας που έχει δοθεί, κηρύσσεται έκπτωτος. Αυτό σημαίνει ότι η εγγυητική του επιστολή καταπίπτει και τη θέση του παίρνει ο επόμενος του πίνακα επιλαχόντων.

Το μέλλον των μειοδοτών

Τι θα κάνουν όσοι δεν εξασφάλισαν άδεια; Είναι σίγουρα πολύ νωρίς για να απαντήσει κανείς σε αυτή την ερώτηση. Οι επιλογές όμως είναι αρκετές και τα επιτελεία των καναλιών που δεν πήραν την πολυπόθητη άδεια, βρίσκονται ήδη σε πυρετώδεις συζητήσεις για το μέλλον τους.

Θεματική ή περιφερειακή άδεια, εκπομπή μέσω συνδρομητικής πλατφόρμας αλλά και συμμαχία ή πώληση σε κάποιον από τους “νικητές” είναι οι επιλογές που διαφαίνονται στον ορίζοντα για όσους δεν εξασφάλισαν την άδεια. Φήμες ήδη κυκλοφορούν όμως δειλά-δειλά θα αρχίσουν να βγαίνουν και οι πραγματικές ειδήσεις σχετικά με τις επιλογές του κάθε σταθμού.

Το φόντο

Όλες οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το νέο τηλεοπτικό τοπίο, γίνονται με φόντο τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα μέσα που δεν εξασφάλισαν άδεια. Το μέλλον τους είναι τουλάχιστον αβέβαιο όποια και αν θα είναι η επιλογή των εργοδοτών τους. Γι αυτό στον χώρο επικρατεί αναβρασμός. Οι Ενώσεις των δημοσιογράφων και των τεχνικών θα αναζητήσουν επαφές τόσο με κυβερνητικά στελέχη όσο και με τους καναλάρχες ώστε να συζητήσουν για το μέλλον τους, χωρίς να αποκλείονται και οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε