Τα μεγάλα αστέρια του παγκόσμιου αθλητισμού δεν έχουν να επιδείξουν μεγάλη ευαισθησία στα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα του κόσμου. Εντάξει, κάποιοι από αυτούς «λαμπρύνουν» με την παρουσία τους φιλανθρωπικά γκαλά και συμμετέχουν σε συστημικές καμπάνιες για διάφορα θέματα (aids, κακοποίηση ανηλίκων, μάχη κατά της φτώχειας, με χορηγούς, μάλιστα, τις εταιρείες που τη δημιουργούν…), αλλά ελάχιστοι είναι εκείνοι, μετρημένοι στα δάκτυλα, που στέκονται αποφασιστικά απέναντι στην κοινωνική αδικία και στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Αλλωστε οι εκατομμυριούχοι (και όχι μόνο αυτοί δυστυχώς) αθλητές δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα με το σύστημα, που τους αγκαλιάζει και τους παρουσιάζει ως φωτεινά παραδείγματα του «αμερικάνικου ονείρου». Σε αυτούς δεν ανήκει ο Κόλιν Κάπερνικ. Μπορούσε να το κάνει, αλλά η συνείδηση του δεν του το επέτρεψε. Ο 28χρονος σούπερ σταρ των Φιλαδέλφεια 49ers, μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, με συμβόλαιο εκατομμυρίων, έχει προκαλέσει και παραμένει στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, λόγω της πολιτικής στάσης του.
Συγκεκριμένα ο Κάπερνικ πριν την έναρξη αγώνα του αμερικάνικου φούτμπολ ανάμεσα στην ομάδα του και τους Γκριν Μπέι Πέικερς, αρνήθηκε να σηκωθεί όρθιος κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών. Οπως συνηθίζεται πριν από κάθε αγώνα παίκτες, προπονητές και θεατές σηκώνονται κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, με το πρόσωπο στραμμένο προς τη σημαία, σε ένδειξη πατριωτισμού. Ο Kάπερνικ, όμως, φορώντας κάλτσες που απεικόνιζαν γουρούνια να φορούν το αστυνομικό πηλήκιο (!), έμεινε καθισμένος στον πάγκο της ομάδας του και μετά το τέλος του αγώνα, εξήγησε τους λόγους…
«Δεν μπορώ να δείξω περηφάνια για τη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους ανθρώπους και όλες τις μεινότητες. Δεν μπορώ να είμαι περήφανος σε μια χώρα με τόσα εκατομμύρια φτωχών και αστέγων», είχε δηλώσει προκαλώντας σάλο και έντονες αντιδράσεις. Μάλιστα τόνισε ότι είναι προετοιμασμένος να δεχτεί τις ποινές: «Για μένα, αυτό είναι πολύ σπουδαιότερο από το φούτμπολ και θα ήταν εγωιστικό εκ μέρους μου να γυρίσω το βλέμμα μου αλλού. Κείτονται πτώματα στους δρόμους, οι δολοφόνοι έχουν άδεια μετ’ αποδοχών και τη γλιτώνουν ενώ έχουν δολοφονήσει», τόνισε σχετικά, αναφερόμενος στις πολλές δολοφονίες αφροαμερικανών από τις αστυνομικές δυνάμεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, χαρακτήρισε «αηδιαστική» την πράξη διαμαρτυρίας του αθλητή και τον προέτρεψε να «αναζητήσει μια χώρα που θα του ταιριάζει καλύτερα» ενώ ο Λευκός Οίκος του αφροαμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη στάση του. Ο Κάπερνικ, όμως, δεν είναι μόνος του. Πριν λίγους μήνες αθλήτριες του ΝΒΑ των γυναικών, το WNBA, φόρεσαν μπλούζες του κινήματος «Black Lives Matter», κατά τη διάρκεια αγώνα του πρωταθλήματος, δηλώνοντας με αυτό το τρόπο τη διαμαρτυρία τους για τις δολοφονίες αφροαμερικανών από την αστυνομία.
Η εκτελεστική επιτροπή, όμως, του WNBA αποφάσισε να τους επιβάλει πρόστιμο 5.000 δολαρίων για κάθε ομάδα και 500 δολάρια για κάθε παίκτρια, με την πρόφαση ότι απαγορεύεται να η αλλαγή της εμφάνισης χωρίς προειδοποίηση… Η Μίστι Μπας των Φοίνιξ Μέρκουρι αντέδρασε και έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μην λέτε ότι έχουμε φωνή όταν μας τιμωρείτε επειδή την χρησιμοποιούμε».
Στο πλευρό του Κάπερνικ τάχθηκε και το μεγάλο αστέρι του γυναικείου ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ, η Μέγκαν Ραπίνο, η οποία ακολούθησε το παράδειγμα του και δεν σηκώθηκε στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου, στο χθεσινό παιχνίδι του πρωταθλήματος, καλώντας μάλιστα κι άλλους αθλητές/τριες να στηρίξουν τον Κάπερνικ:
«Ο Κόλιν πήρε θέση και όλοι και όλες μας πρέπει να κάνουμε το ίδιο. Είναι αηδιαστικός ο τρόπος που του επιτίθενται, μόνο και μόνο, επειδή έχει το θάρρος να στηρίξει τους αδύναμους και τους καταπιεσμένους αυτής της χώρας», δήλωσε σχετικά η Ραπίνο και συμπλήρωσε: «Κάποιοι από τους συμπαίκτες του και άλλοι αθλητές και αθλήτριες τον στηρίζουν. Αλλά είναι λίγοι. Οι υπόλοιποι τι κάνουν; Απολαμβάνουν τη ζωούλα τους και τους παχυλούς μισθούς τους και δεν δίνουν δεκάρα για τον συνάνθρωπο τους; Είναι λυπηρό και είναι ώρα να πάρουν όλοι και όλες θέση.»
Και η 31χρονη Ραπίνο, που έχει φορέσει 115 φορές τη φανέλα της εθνικής ομάδας και έχει σημειώσει 31 γκολ, κατέληξε: «Είμαι μια λευκή Αμερικανίδα, που δεν έχει κρύψει την ομοφυλοφυλία της. Ξέρω, λοιπόν, πολύ καλά πως είναι να κοιτάς την σημαία κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και να νιώθεις πως δεν είσαι ίση με όλους τους άλλους και το σύμβολο αυτό δεν προστατεύει το δικαίωμα σου να είσαι διαφορετικός.»
Να σημειωθεί πως πριν από τον Κάπερνικ, κι άλλοι διάσημοι αθλητές προκάλεσαν αντιδράσεις, όταν αποφάσισαν να στείλουν πολιτικά μηνύματα. Ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Αλί πλήρωσε με πολλά χρόνια διακοπής της καριέρας του την άρνησή του να πάει να πολεμήσει στο Βιετνάμ, ενώ κανείς δεν πρέπει να ξεχνά την εικόνα με τις υψωμένες, φορώντας μαύρα γάντια, γροθιές των Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος στο βάθρο των νικητών του τελικού των 200μ. στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού, το 1968.
Οι δύο δρομείς, που κατήγγειλαν με αυτή τους τη χειρονομία τον φυλετικό διαχωρισμό, που θεωρητικά είχε τερματιστεί στις ΗΠΑ αλλά ακόμη παρέμενε ισχυρός, υπέστησαν μποϊκοτάζ από τα μέσα ενημέρωσης και περιθωριοποιήθηκαν για δεκαετίες.
Μάλιστα ο Σμιθ, σε συνέντευξή του στο καναδικό περιοδικό «Maclean’s», στήριξε τον Κάπερνικ: «Ο Κόλιν έκανε μια δήλωση, πολύ σημαντική, και καθόλου ελαφρόμυαλη, για την πραγματικότητα στην κοινωνία στην οποία ζει και του αξίζουν συγχαρητήρια για τη στάση του.» Στο πλευρό του Κάπερνικ και ένας από τους σπουδαιότερους άσους στην ιστορία του ΝΒΑ, ο Καρίμ Αμπντούκ Τζαμπάρ, ο οποίος τόνισε: «Kαι εφόσον δεν θέλουμε την αγριότητα να την καταπιεί η Ιστορία και να καταλήξει ένα ερέθισμα στο έντερο της, πρέπει δούμε την όλη κατάσταση όχι μόνο σαν άλλη μια πράξη στα πλαίσια του ρατσισμού του συστήματος, αλλά και ό,τι άλλο στην πραγματικότητα είναι: ταξικός πόλεμος!»
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ