Οι εικόνες που φέρνει στο φως video του Al Jazeera από το πρόχειρο νοσοκομείο της πόλης δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: στο Χαλέπι (γενικότερα στη Συρία) συντελείται ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Και κανείς δεν νοιάζεται. Παιδιά τραυματισμένα, γραπωμένα στις αγκαλιές των γονιών τους. Φοβισμένα και τρομαγμένα από τους βομβαρδισμούς.
Στο νοσοκομείο επικρατεί το αδιαχώρητο. Πτώματα τυλιγμένα σε κουβέρτες είναι στο έδαφος. Ασθενοφόρα τρέχουν συνεχώς σε διασώσεις. Οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν άλλωστε. Βομβαρδισμοί από το καθεστώς Άσαντ και τα ρωσικά μαχητικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την Κυριακή, το Χαλέπι συγκλονίστηκε ξανά. Το ίδιο και τη Δευτέρα (26.09.2016) όταν οι συνοικίες όπου κυριαρχούν οι αντάρτες βομβαρδίστηκαν ξανά. Από την περασμένη εβδομάδα όταν τελείωσε η εκεχειρία και κυρίως από τη στιγμή που ο στρατός του Άσαντ ανακοίνωσε ότι ξεκινά επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης, περισσότεροι από 128 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Al Jazeera ανεβάζει τον απολογισμό στους 200. Όλα αυτά ενώ τα τρόφιμα και τα ιατρικά εφόδια στην πόλη αρχίζουν να λιγοστεύουν επικίνδυνα.
محمد بياع ٦ سنوات مستشفى #حلب
Mohammed Byae 6 years old #Aleppo Hospital
#HolocaustAleppo pic.twitter.com/op2KyVMMdkΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
— Iran Arab Spring (@IranArabSpring) September 26, 2016
“Δεκάδες επιδρομές” πραγματοποιήθηκαν από ρωσικά και συριακά αεροσκάφη από τα μεσάνυχτα στο ανατολικό τμήμα της πόλης που ελέγχεται από τους αντάρτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Οι επιδρομές εντάθηκαν την αυγή, προκαλώντας το ξέσπασμα μεγάλων πυρκαγιών, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 20 παιδιά και εννέα γυναίκες, διευκρίνισε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. Εξάλλου, 36 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αγροτικές περιοχές της επαρχίας Χαλέπι, και περίπου 400 τραυματίστηκαν στο σύνολο της επαρχίας, σύμφωνα με τον ίδιο.
Οι περίπου 250.000 κάτοικοι των ανταρτοκρατούμενων περιοχών του Χαλεπίου δεν λαμβάνουν εξωτερική βοήθεια εδώ και δύο μήνες και δεν έχουν νερό από το Σάββατο λόγω των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τη Unicef.
Τα νοσοκομεία “αντιμετωπίζουν μια πολύ ισχυρή πίεση λόγω του αυξημένου αριθμού τραυματιών και της έλλειψης αίματος που συνδέεται εν μέρει με την απουσία χειρουργών ειδικευμένων στις μεταγγίσεις”, δήλωσε ιατρική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, οι πιο σοβαρά τραυματίες ακρωτηριάζονται αμέσως”.
Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε πως η τιμή επτά μερίδων αραβικού ψωμιού αυξήθηκε από τις 350 συριακές λίρες (70 σεντ) την περασμένη εβδομάδα, πριν από την επίθεση, στις 500 (ένα δολάριο).
Όλα αυτά ενώ στην άνεση του μεγάρου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ και Ρωσία συνέχισαν να ρίχνουν η μία το μπαλάκι στην άλλη κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Αυτό που υποστηρίζει και κάνει η Ρωσία (στο Χαλέπι) δεν είναι η μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά η βαρβαρότητα”, δήλωσε η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος Σαμάνθα Πάουερ. Ο Ρώσος ομόλογός της Βιτάλι Τσούρκιν επέρριψε την ευθύνη για το αδιέξοδο στον διεθνή συνασπισμό του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον.
Και στο Χαλέπι ακόμα πεθαίνουν. Καληνύχτα σου ανθρωπότητα.