Ευρύ ανασχηματισμό για να λειτουργήσει καλύτερα η κυβέρνηση και να απαλλαγεί από τα… βαρίδια του παρελθόντος ζητά ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας, που αφήνει αιχμές για τον τρόπο που στελεχώθηκε η κυβέρνηση μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου!
«Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, με τη θετική και αρνητική εμπειρία του πρώτου επταμήνου που είχαμε τότε, μπορούσε η νέα κυβέρνηση να έχει σχηματιστεί με πιο αποφασιστικές επιλογές, όπου το στοιχείο της αποτελεσματικότητας και της πολιτικής έπρεπε να κυριαρχήσει περισσότερο πάνω σε κάθε λογής “ισορροπισμούς” και βάρη από το εσωκομματικό παρελθόν» λέει ο Γιώργος Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα το Σάββατο (24.09.2016).
Όπως τονίζει υπάρχει «ανάγκη ενός ανασχηματισμού που θα δώσει νέα ορμή, θα επιταχύνει το κυβερνητικό έργο και θα το κάνει πιο συνεκτικό και συντονισμένο. Υπάρχει πλήθος έντιμων, συγκροτημένων και ικανών ανθρώπων, οι περισσότεροι όχι τόσο επώνυμοι, στελέχη εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να στελεχώσουν θέσεις στην κυβέρνηση και αλλού, να δώσουν πιο ουσιαστικά αποτελέσματα, να συνεργάζονται περισσότερο, να εφαρμόζουν καλύτερα την πολιτική μας, ιδιαίτερα στη Δημόσια Διοίκηση που πάσχει».
Ο γ.γ του υπουργείου Εξωτερικών τονίζει ότι χρειάζονται περισσότερες συνέργειες και μεγαλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου «ίσως και με πιο θεσμικό τρόπο. Μαζί με την αλλαγή προσώπων, κάτι τέτοιο δώσει περισσότερη ομοιογένεια και θα αφαιρέσει τα βαρίδια» λέει και συμπληρώνει πως «το μεγαλύτερο βαρίδι είναι το να μην καταπιανόμαστε με τις παθογένειες που κληρονομήσαμε, έλλειμμα που μας κρατά καθηλωμένους τη στιγμή που απαιτούνται μεγάλες αλλαγές και γρήγορα, ειδικά επειδή κινούμαστε εντός του ασφυκτικού πλαισίου του Μνημονίου. Οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση απλώς θα αναπαρήγε τις γνωστές σε όλους παθογένειες, όπως γινόταν δεκαετίες τώρα. Αν και είμαστε η μόνη κυβέρνηση που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, αυτό δεν σημαίνει ότι το έχουμε καταφέρει».
Μιλώντας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα εκτιμά ότι «το κρίσιμο σημείο δεν είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά η δρομολόγηση των πρώτων επενδύσεων, που θα δώσουν το μήνυμα ότι στην Ελλάδα “κάτι γίνεται”. Η δυνατότητα αυτή, είναι περισσότερο ορατή από ποτέ τα τελευταία χρόνια».
Για το σχέδιο δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος μέσω του οποίου η κυβέρνηση θα ασκεί πολιτική, ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Δεν μπορείς να έχεις αναπτυξιακές πολιτικές, αν δεν έχεις στα χέρια σου εργαλεία. Συνεπώς, η κυβέρνηση θα επιμείνει γιατί μέχρι σήμερα οι συστημικές τράπεζες με τα προβλήματα που έχουν, χρηματοδοτούν ελάχιστα έως καθόλου. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, παράλληλα άλλου είδους χρηματοδοτικά ιδρύματα και εργαλεία που στο τέλος- τέλος θα ωθήσουν και τις υφιστάμενες τράπεζες να αλλάξουν στάση».
Αναφορικά με το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν πιστεύει ότι θα ξεκαθαρίσει οριστικά τις αδυναμίες του κόμματος και τονίζει ότι «οι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλες. Μεγάλες είναι όμως και οι δυνατότητες του ανοίγματος, αν δοθεί το αναγκαίο βάρος στην ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και στο άνοιγμά του στην κοινωνία».