Τρίτη, 26 Νοε.
15oC Αθήνα

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Μείωση φόρων σε δυο χρόνια, κάλεσμα για επενδύσεις και απειλές στους φοροφυγάδες – Βγάλαμε τη θηλιά από το λαιμό της χώρας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Χωρίς τις συνηθισμένες παροχές αλλά με υπόσχεση για έξοδο από την κρίση σε 5 χρόνια και μείωση φόρων η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
– Παγώνουν αλλά δεν διαγράφονται ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυταπασχολούμενων
– Αυστηρή προειδοποίηση για τα “κρυφά” εισοδήματα: Η περίοδος ασυλίας τελείωσε!
– “Κατανοώ ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων εξαντλείται”
– Σε Παιδεία και Υγεία θα διατεθούν τα 246 εκατ. ευρώ που πήρε το κράτος από τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες
– “Μέσα στους επόμενους μήνες τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς”

Χωρίς τις εξαγγελίες του παρελθόντος αλλά με σαφέστατη διάθεση δικαίωσης της πολιτικής του, εμφανίστηκε στην ομιλία του στα εγκαίνια της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε ως ορίζοντα εξόδου από την κρίση την 5ετία, όμως δεν δίστασε να αντιτάξει στην μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη δική του μείωση φόρων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ακόμα μίλησε για την επικείμενη αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, φιλοδοξία που είναι λίγο πολύ γνωστή και όχι ιδιαίτερα αισιόδοξη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν έναν νέο φόρο ακίνητης περιουσίας, με την τρίτη κατά σειρά διαφορετική ονομασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε ακόμα αυστηρή προειδοποίηση σε όσους κρύβουν χρήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “η περίοδος της ασυλίας τελείωσε”.

Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε βέβαια να μην χρησιμοποιήσει στα επιχειρήματα υπέρ της κυβέρνησής του, τα 246 εκατομμύρια που εξασφάλισε το Δημόσιο, από την δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως τα συγκεκριμένα έσοδα, θα διατεθούν σε Υγεία και Παιδεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, άφησε μια σημαντική ανακοίνωση για το τέλος της ομιλίας του. Ανακοίνωσε πως οι ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυταπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31.12.2016 παγώνουν, αλλά δεν διαγράφονται. Θα μπορούν έτσι να παίρνουν ασφαλιστική ενημερώτητα αν είναι συνεπείς στις τρέχουσες οφειλές τους.

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας “Γυρίζουμε σελίδα, αφού διαβάσαμε καλά την προηγούμενη και αντλήσαμε το δίδαγμά της. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε”.

 

Χρονοδιάγραμμα 5ετίας

«Από το μείον της επταετούς ύφεσης γυρνάμε στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μια Ελλάδα που θα αφήσει πίσω της τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος» τόνισε και επισήμανε: «Σήμερα που όλες οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι ο κύκλος της καταστροφής κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας. Να βάλουμε στόχους και να ορίσουμε τον οδικό χάρτη μέσα από τον οποίο θα τους πετύχουμε» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ 

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντας τους καταστροφικές επιλογές. «Σε πέντε χρόνια καταστράφηκε το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου, μειώθηκε κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτοξεύθηκε στο 28% η ανεργία, διευρύνθηκε κατά 38% το όριο της φτώχειας» τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πλέον οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι αυτός ο κύκλος κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας».
 
Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως στόχο να κατοχυρώσει η Ελλάδα την παρουσία της στον πυρήνα της ΕΕ ως ένα πραγματικά σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου.


 
Επισήμανε επίσης ότι η χώρα μέχρι το 2021 μπορεί να παράξει νέο πλούτο, που θα διανεμηθεί δίκαια και θα εξαιρέσει όλους εκείνους που μοιράστηκαν ως λεία, όπως είπε, τα οφέλη της ανάπτυξης πριν από την κρίση, για να βγάλουν αφορολόγητα κέρδη στις τράπεζες του εξωτερικού. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας «όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κου Μητσοτάκη».

Πρωταγωνιστής των εξελίξεων η Ελλάδα

Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως αυτό γίνεται με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όχι μόνο για το ελληνικό ζήτημα, αλλά και για τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να υπερβούμε την οικονομική και διαρθρωτική ανισότητα που φαίνεται να παγιώνεται ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, και να μπει ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας που γεννά μόνο φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Η αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν είναι φυσικό φαινόμενο, σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν είναι αποτέλεσμα τύχης, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και αγώνων.

“Όχι” σε νέα οικονομικά μέτρα

Αναφορά στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιρινού έκανε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι υπό το βάρος ενός συντριπτικού συσχετισμού δύναμης στην Ευρώπη δεν πετύχαμε όσα επιθυμούσαμε. Ωστόσο, όπως είπε, «πετύχαμε έναν συμβιβασμό που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το αύριο, σταματήσαμε την πορεία προς τον γκρεμό, σταματήσαμε τον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό».
 
«Το 2015 δεσμευτήκαμε για στόχο -0,25% και καταφέραμε να κλείσουμε στο +0,7% και το 2016 θα συνεχίσουμε να υπεραποδίδουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Φανταστείτε, όμως, να ίσχυε η προηγούμενη δέσμευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για 3% πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. Θα σήμαινε πρόσθετα μέτρα, με την έναρξη του 2016, ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ακριβώς ανατρέψαμε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, με τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού» σημείωσε ο πρωθυπουργός.


 
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το βάρος που συσσωρεύτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στις πλάτες της κοινωνίας είναι μεγάλο και οι αντοχές πεπερασμένες, και σημείωσε ότι κατανοεί απολύτως ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί.
 
Όμως σήμερα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά από το 2009, «μπορούμε επιτέλους να έχουμε ένα ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών και συμπλήρωσε ότι καταφέραμε να σταματήσουμε το αέναο καθοδικό σπιράλ της αποεπένδυσης, των απολύσεων και της μείωσης των μισθών». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως «μπαίνει έτσι τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, και τόνισε ότι «γραμμή-γραμμή, κωδικό-κωδικό εξετάζουμε τις δαπάνες του προϋπολογισμού για περαιτέρω εξοικονόμηση και ανακατανομή δαπανών, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο της βέλτιστης αποτελεσματικότητας και να εκμηδενίσουμε τις πιθανότητες νέων φορολογικών επιβαρύνσεων».
 
Το ΑΕΠ αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο 0,2% σε σχέση με το πρώτο και όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περνάμε σε θετικούς ρυθμούς στο 2ο εξάμηνο του 2016, προσέθεσε και επισήμανε πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος, το βαρόμετρο για όλους τους κλάδους της οικονομίας, αυξήθηκε στις 92,5 μονάδες τον Αύγουστο, τη μεγαλύτερη επίδοση του τελευταίου 12μήνου, όπως συμπλήρωσε. Και η επίδοση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι ο συγκεκριμένος δείκτης σε επίπεδο Ευρωζώνης κινήθηκε πτωτικά, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η μετατροπή της ανάκαμψης σε δίκαιη ανάπτυξη

Τα πέντε βήματα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ.

«Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση. Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο: το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Η κατοχύρωση, λοιπόν, και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας. Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup. Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας , την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές» ανέφερε συνοπτικά ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017. Και το πέμπτο, συμπλήρωσε, και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη. Την ανάπτυξη, διευκρίνισε, που δεν θα καταγράφεται μονάχα στους δείκτες, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.


 
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι «να μετατρέψουμε την ανάκαμψη σε δίκαιη ανάπτυξη» διότι, όπως σημείωσε, «δεν θέλουμε την ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια της εργασίας, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος». «Θέλουμε την ανάπτυξη που θα διαχέει τα οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας. Να αναβαθμίσει η χώρα τη θέση της στον διεθνή καταμερισμό. Για να μετακινηθούμε από τις χαμηλές εξαγωγικές επιδόσεις του 10%, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 25%» υπογράμμισε.

Ανταγωνιστικότητα μέσω καινοτομίας

Η κυβέρνηση θα στηρίξει την εργασία για να πετύχει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα δεν επιτυγχάνεται με τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Αντίθετα, σημείωσε, η αύξηση των μισθών και η αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμά της.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η χώρα θα στηρίξει την καινοτομία καθώς, όπως είπε, το πραγματικό κεφάλαιο της χώρας είναι οι άνθρωποί της.
 
Παράλληλα, όπως είπε, προχωρά η οικοδόμηση δικτύων και η στήριξη της κοινωνικής οικονομίας. «Σε μια οικονομία που κυριαρχούν οι μικρές κλίμακες πρέπει το μειονέκτημα να μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Θέλουμε λοιπόν σύγχρονα συνεταιριστικά σχήματα και ενισχύουμε τις συνέργειες των επιχειρήσεων. Γιατί η επιτυχής αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας απαιτεί ισχυρό πνεύμα συνεργασίας» είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Ας φέρουμε αυτή την αξία της αριστεράς στο κέντρο της κοινωνίας και της οικονομίας».
 
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη ρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι θέλουμε ένα κράτος ρυθμιστικό και όχι γραφειοκρατικό. Ένα κράτος που θα στηρίζει τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα και θα διασφαλίζει τους όρους του ανταγωνισμού, συμπλήρωσε. Μάλιστα, κατέστησε σαφές πως αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να αντιμετωπίσουμε το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, την ανεργία.

Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες επενδύσεις, επισήμανε πως «συγκεντρώνουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προωθούμε τη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, την ενίσχυση του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη συμμετοχή στην ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου».
 
Στην κατεύθυνση αυτή, συνέχισε, «αξιοποιούμε το πακέτο Γιούνκερ και αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις για 2η συνεχόμενη χρονιά στο μεγαλύτερο επίπεδό τους από την αρχή της κρίσης».
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον νέο αναπτυξιακό νόμο, τονίζοντας πως «δίνουμε έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για πρώτη φορά οι ενισχύσεις παρέχονται κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών που συνδέονται με την απόδοση». Σπάει το καθεστώς των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, όπου το 44% των ενισχύσεων πήγαν μόλις στο 4% των επιχειρήσεων, ενώ το 95% ήταν επιχορηγήσεις για δαπάνες που δεν γνωρίζαμε το τελικό αποτέλεσμα, υπογράμμισε.
 
Επιπλέον, ανέφερε πως για τις μεγάλες ξένες και εγχώριες επενδύσεις, άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, παρέχεται 12ετές σταθερό φορολογικό περιβάλλον και σημείωσε πως οι κοινωνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν για πρώτη φορά στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και στον Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ σύντομα συστήνεται ειδικό Ταμείο για την Κοινωνική Οικονομία. «Επίσης, απλοποιούμε τις διαδικασίες αδειοδότησης μέσα από τη μείωση των γραφειοκρατικών και ρυθμιστικών βαρών, δίνοντας προτεραιότητα σε τομείς με σημαντική συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας. Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, μέσω της παροχής ενός σύγχρονου και φιλικού πλαισίου λειτουργίας, προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλιών για το 2015, για το 2016. Επισήμανε πως «απορροφούμε πάνω από 6 δισ. μέχρι το τέλος του έτους, ενώ συνολικά προβλέπονται 20 δισ. μέχρι το 2020.

“Είμαστε στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής”

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, στους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και επιχειρηματίες, τόνισε πως υπάρχει φως στο βάθος και είναι πια ορατό. «Είμαστε προς το τέλος μιας δύσκολης διαδρομής. Έχουμε πυξίδα, έχουμε οδικό χάρτη, έχουμε σχέδιο» αποσαφήνισε και σημείωσε πως «πρέπει να αντέξουμε και με πείσμα και επιμονή σύντομα θα βρεθούμε σε πιο ήρεμα νερά, σε πιο βατά μονοπάτια».
 
«Το Γενάρη του 2015, πήραμε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Φτάσαμε στα άκρα για να υπηρετήσουμε αυτήν την εντολή. Καταλήξαμε στη Συμφωνία του Ιούλη. Είχαμε την ειλικρίνεια και τη δημοκρατική ευθιξία να απευθυνθούμε στο λαό, ένα χρόνο πριν, ζητώντας εντολή να την εφαρμόσουμε προχωρώντας ταυτόχρονα στην υλοποίηση ενός παράλληλου προγράμματος. Στην υλοποίηση μιας σειράς μέτρων προστασίας των χαμηλότερων στρωμάτων, αλλά και ενός πλέγματος ευρύτατων θεσμικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έχω την άνεση να έρθω σήμερα εδώ ενώπιων σας, ένα χρόνο μετά, και να σας θυμίσω μια μια αυτές τις δεσμεύσεις, γιατί δεν έμεινε καμία ανολοκλήρωτη». Τόνισε πως «αυτό σκοπεύω να κάνω ως πρωθυπουργός κάθε χρόνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2019, οπότε και ο ελληνικός λαός θα κρίνει και θα συγκρίνει το έργο μας με αυτό των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με την καταστροφική πενταετία 2010-2015».

“Η κυβέρνηση υλοποίησε όσα υποσχέθηκε”

Η κυβέρνηση υλοποίησε σε ένα μεγάλο βαθμό όλα όσα υποσχέθηκε, δήλωσε ο πρωθυπουργός και προχώρησε σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου. «Καταφέραμε να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικίας από πλειστηριασμούς» είπε ο Αλέξης Τίπρας παρά το ότι, όπως διευκρίνισε, υπήρχαν αντίθετες δεσμεύσεις από τον Αντώνη Σαμαρά.
 
«Με τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, όχι μόνο δεν επιβαρύναμε τους αγρότες, αλλά η πλειοψηφία τους θα δει και ελάφρυνση» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι οι πληρωμές ενισχύσεων για το 2015 έφτασαν τα 2,5 δισ., ενώ για το 2016 θα δοθούν άλλα 2,5 δισ. «Πετύχαμε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, καταφέραμε δωρεάν πρόσβαση των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε: «Η διατήρηση των κύριων συντάξεων και η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, ήταν κάτι που το καταφέραμε, βάζοντας παράλληλα ξανά σε τροχιά βιωσιμότητας το ασφαλιστικό μας σύστημα».
 
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, είπε πως «δεσμευθήκαμε για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης» και «υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας».
 
Υπογράμμισε πως «προχωρήσαμε στην ψήφιση του νόμου που προβλέπει ένα νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και θέτει επιτέλους κριτήρια για την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων» και αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο στην Παιδεία, χαρακτηρίζοντας τη γενναία μεταρρύθμιση που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Αναφέρθηκε ακόμα στον «εξορθολογισμό της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα», αλλά και για τον νόμο σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.
 
Ο πρωθυπουργός είπε ότι για πρώτη φορά ανοίγουν και ελέγχονται οι λίστες της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας πως ήδη έχουν βεβαιωθεί πάνω από 900 εκατ. από την αρχή του 2015 και η είσπραξη προχωράει με γρήγορους ρυθμούς.
 
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων πανελλαδικής εμβέλειας. Τα 246 εκατομμύρια που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους. Ένα έσοδο, όπως είπε, που οι κυβερνήσεις της διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια στερούσαν από τον ελληνικό λαό. «Αναλογισθείτε λοιπόν πόσο έχουν ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον για χάρη των σχέσεων διαπλοκής με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ» τόνισε και επανέλαβε ότι αυτά τα έσοδα θα στηρίξουν κοινωνικές ανάγκες. Μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και να στηριχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διευκρίνισε και ανακοίνωσε προσλήψεις 10.000 νοσηλευτών και γιατρών.
 
Επίσης, παρουσίασε και τις επικείμενες αλλαγές στην Παιδεία, με τη γενίκευση του ολοήμερου σχολείου και αλλαγές στον τρόπο εξετάσεων στα γυμνάσια. Στον προϋπολογισμό του 2017, ανακοίνωσε, 900 εκατ. ευρώ θα δοθούν συνολικά για την ανθρωπιστική κρίση και την επέκταση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης πανελλαδικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε