Παρασκευή, 19 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Μυτιλήνη: Καταγγελίες για αλληλέγγυους μετά τα επεισόδια στη Μόρια – ”Δύσκολα τα πράγματα” λέει ο Τόσκας [vids]

ΦΩΤΟ από lesvospost.com
ΦΩΤΟ από lesvospost.com

Την ώρα που η τοπική κοινωνία βράζει με τους αλληλέγγυους που δραστηριοποιούνται στη Μόρια, ο Νίκος Τόσκας περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. ”Έχουμε δίκτυα πληροφοριών και μαθαίνουμε πολλά πράγματα” λέει με νόημα ο υπουργός…

Τα πρωτοφανή σε έκταση επεισόδια στο hot spot της Μόριας, βρίσκουν τους αρμόδιους φορείς να εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, με τον Νίκο Τόσκα να τονίζει πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι δύσκολη. «Είναι δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχουν 5.700 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο και 3.700 στη Χίο και μικρότεροι αριθμοί στα μικρότερα νησιά. Το πρόβλημα ξεπερνάει και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όχι μόνο τα ελληνικά. Αυτοί που διαδήλωσαν προφανώς ήταν Μυτιληνιοί. Υπήρχε ανυπόστατη πληροφορία (ότι θα επέστρεφαν πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία). Δεν πάμε «με τον σταυρό στο χέρι» ούτε προσπαθούμε να «μοιράσουμε λουλούδια». Με σεβασμό και ανθρώπινο τρόπο δεχόμαστε αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε την απαίτηση να σέβονται τους νόμους της πολιτείας μας. Όλοι και οι Έλληνες πολίτες, πρέπει να σέβονται. Έχουμε δίκτυα πληροφοριών που μαθαίνουμε πολλά πράγματα. Είναι δύσκολο να βρούμε ποιος διαδίδει τις φήμες», είπε στον Αlpha 9.89 ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συνέχισε: ”πρέπει οι Ευρωπαίοι να στείλουν πραγματική, αληθινή (βοήθεια) όχι πέντε κουβέρτες που τις βαφτίζουν «διεθνή αλληλεγγύη». Όπως πχ κάνουν κάποιες χώρες, που φτιάχνουν φράκτη και στέλνουν 1000 κουβέρτες. Για την ώρα έχουμε εισπράξει από πολλές κατευθύνσεις πολλά λόγια» ενώ κατηγόρησε τις ΜΚΟ ότι «μεγάλο μέρος της βοήθειας πήγε στις ΜΚΟ και εκείνες σε μεγάλο μέρος δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτά που είχαν υποσχεθεί στην Ε.Ε. που τους έδωσε τα λεφτά. Είναι η ώρα του κράτους τώρα, δεν είναι η ώρα των ΜΚΟ. Η Ε.Ε. έχει δώσει ήδη 80 εκατ. στις ΜΚΟ».

Επιπλέον κατηγόρησε τον βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με τη δήλωσή του ότι στέκεται δίπλα στον αγνό αγώνα για την διάσωση της Λέσβου. «Δεν ξέρω αν ο κ. Αθανασίου προσπαθεί να συμβάλλει στη δημιουργία κάποιου μετώπου «γαλαζομαύρου», τύπου Μπαλτάκου, αν ονειρεύεται τέτοια πράγματα, είναι όμως σε λάθος κατεύθυνση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Καταγγελίες για το ρόλο ΜΚΟ 

Καταγγελίες για τον ρολο που έπαιξαν ΜΚΟ και αλληλέγγυοι στα χθεσινά επεισοδια στη Μόρια απο πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν στο Newsit, τοπικοί παράγοντες. “Ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας ειναι μεγάλος. 4000 με 5000 ατομα. Οταν ενα κέντρο φιλοξενίας χωράει 1000 φαντάσου να ειναι ο ενας πανω στον άλλον και να κανουν εξεγέρσεις. Η τοπική κοινωνία τραβάει μεγάλη φθορά. Μας σκάβουν τα χωράφια και κλέβουν. Με επιφύλαξη οι ΜΚΟ που είναι μέσα ξεσηκώνουν τους μετανάστες. Διάφορες οργανώσεις. Οταν κάναμε την πορεία είπαν στους πρόσφυγες πως θέλαμε να φύγουν. Αυτό είναι ψέμα”, λέει χαρακτηριστικά στο Newsit.gr, ο κ. Νίκος Τρακέλλης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μόριας.

Από τη μεριά της κάτοικος της Μοριας, κ. Τσακίρης με δηλώσεις της στο Newsit, ανεφερε πως έγιναν τα επεισοδια. ”Κατέβηκε ο κόσμος κατω στον δήμαρχο να του δωσει ψήφισμα. Λένε πως αλληλέγγυοι ενημέρωσαν πως δεν τους θελουμε στο χωριό και τους ξεσήκωσαν. Εχουν κάψει σχεδόν όλο το κάμπινγκ. Εχουν κάψει αρκετες περιουσίες. Τελείωσαν αυτα καήκαν. Το βράδυ κατέβηκαν με άγριες διαθέσεις εξω από το χωριό αλλα τους απώθησαν τα ΜΑΤ. Μετέφεραν τα ασυνόδευτα παιδιά σε άλλο σημείο”.

Με δηλώσεις της στο Newsit, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Καλογήρου κάνει λόγο για άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης της κατάστασης που επικρατεί στο νησί, τονίζοντας πως οι πρόσφυγες εχουν ξεπεράσει τους 10.500 στα νησιά. “Εδώ και αρκετό καιρό το έχω επισημάνει. Και χθες το πρωί είχα συναντηθεί με τον κ. Βίτσα. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα. Ο κ. Βιτσας μου είπε πως προσπαθούν να αποσυμφορήσουν τα νησιά. Το ίδιο ακριβώς μου είχε πει και ο κ. Μουζαλας. Αναμένουμε έργα. Η δυναμικότητα του χοτ σποτ είναι 3.500 αλλά έχουν ξεπεράσει αυτό τον αριθμό”.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις αστυνομικές δυνάμεις της Λέσβου προσήχθησαν 18 μετανάστες για τα χθεσινοβραδινά επεισόδια ενώ από αυτούς συνελήφθησαν οι 9. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Επιπλέον στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου να ναυλωθούν δύο πλοία στα οποία θα φιλοξενηθούν προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη, αναμένεται να προχωρήσει εντός της ημέρας το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε