Με κάθε επισημότητα και χωρίς καμια ντροπή Σύλλογοι Γονέων Σχολείων της περιοχής ανακοίνωσαν ότι δεν θα δεχθούν προσφυγόπουλα στα σχολεία. Μάλιστα απείλησαν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κάνουν καταλήψεις και θα βάλουν λουκέτα στις πόρτες των σχολείων. Την αρχή των κινητοποιήσεων έκαναν οι γονείς των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, που απειλούν με κατάληψη του κτιρίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για τον ίδιο λόγο αντέδρασαν και οι γονείς των μαθητών του 5ου Δημοτικού της περιοχής. Σε ανακοίνωση τους, αναφέρουν ότι την προηγούμενη Πέμπτη κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αποφασίστηκε ομόφωνα η μη ένταξη – τοποθέτηση των παιδιών των προσφύγων στον χώρο του σχολείου. Σε περίπτωση που δεν ακουστούν, οι γονείς προειδοποιούν με κατάληψη του κτιρίου.
Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε η παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη ο οποίος χαρακτήρισε ακατανόητα όλα αυτα. Απέδωσε σε κακή ενημέρωση και προκατάληψη, ζητήματα που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία μας.
“Είναι ακατανόητη αυτή η συμπεριφορά. Είναι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αγάπης, αλληλεγγύης, κατανόησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων -γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών- στη χώρα μας. Τέτοια φαινόμενα πράγματι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά”, δήλωσε ο κ. Φίλης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα· τα παιδάκια, τα προσφυγόπουλα θα πάνε το απόγευμα σε τάξεις υποδοχής, θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν τους δασκάλους τους. Θέλουμε να παίξουν με τα παιδιά, τα Ελληνόπουλα σιγά – σιγά και αργότερα θα ενταχθούν στις σχολικές αίθουσες. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αρνούνται οι γονείς τα παιδιά αυτά στον χώρο -όχι στις τάξεις μαζί με τα παιδιά τους- του σχολείου” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
“Όλοι μαζί θα πρέπει να εξηγήσουμε ώστε να μην γίνει αντικείμενο μιας κομματικής αντιπαράθεσης το θέμα αυτό. Όλοι οι φορείς -και η Εκκλησία και οι δήμοι- θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θέματα αυτά με τρόπο δημοκρατικό, με τρόπο ανοχής” πρόσθεσε ο κ. Φίλης και έφερε ως παράδειγμα το 132ο Δημοτικό Σχολείο Γκράβας, όπου οι μαθητές προέρχονται από 17 πατρίδες.
Κάλεσε δε τους γονείς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου “να ξανασκεφτούν αυτή την απόφασή τους” καθώς, όπως τόνισε, “δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αντιθέτως είναι ομορφιά”.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου αποφάσισε σε έκτακτη γενική συνέλευση, στις 8 Σεπτεμβρίου, τη “μη ένταξη- τοποθέτηση των προσφύγων στο χώρο του σχολείου”, προειδοποιώντας πως “σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε στην κατάληψη του σχολικού κτιρίου”.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, σε δηλώσεις του στο “Πρακτορείο 104,9 FM” αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην πρόταση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου, τα χρήματα τα οποία πρόκειται να διατεθούν για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων να δοθούν για τη δημιουργία δομών για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών.
“Όταν η κυβέρνηση βρίσκει 9 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών αυτών, με αυτά τα 9 εκατομμύρια να πάει να νοικιάσει έναν χώρο -που δυστυχώς στην περιοχή μας, λόγω της κρίσης, υπάρχουν πάρα πολλοί- και να κάνει εκεί τις υποδομές” ανέφερε ο κ. Γαβότσης.
Για την ιστορία:
Η περιοχή του Ωραιοκάστρου επιλέχθηκε από την επιτροπή αποκατάστασης προσφύγων, το 1922, για να εγκατασταθούν πρόσφυγες από τον Πόντο και τον Καύκασο. Οι πρώτες προσφυγικές οικογένειες που εγκαταστάθηκαν ήταν λιγότερες από 200. Συνολικά παραχωρήθηκαν 22.000 στρέμματα που εκτεινόταν, ξεκινώντας από νότια, από τα όρια του σημερινού Παλαιόκαστρου (τουρκικό τοπωνύμιο: Νταούλ-Μπαλή), έως βόρεια σε έναν οικισμό με την ονομασία Ασπρόβρυση (τουρκικό τοπωνύμιο: Ακ Μπουνάρ).