Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Κλαίει όλη η Ιταλία – Κατευόδιο σ’ εκείνους που χάθηκαν στα ερείπια – Τα δάκρυα της συζύγου του Ρέντσι, ένα γράμμα στην Τζούλια και ο πιστός σκύλος

Κλαίει όλη η Ιταλία – Κατευόδιο σ’ εκείνους που χάθηκαν στα ερείπια – Τα δάκρυα της συζύγου του Ρέντσι, ένα γράμμα στην Τζούλια και ο πιστός σκύλος

– Η Ιταλία πενθεί για το χαμό 291 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στον φονικό σεισμό της περασμένης Τετάρτης
– Σπαραγμός και οδύνη στις κηδείες των θυμάτων στην περιφέρεια Μάρκε
– «Αντίο μικρούλα, συγγνώμη που αργήσαμε» έγραψε ένας διασώστης και άφησε το σημείωμα πάνω στο φέρετρο του κοριτσιού που θυσιάστηκε για την αδερφούλα του
– Γιούχαραν τον Ματέο Ρέντσι την ώρα που έφευγε
– Ένα καφέ κοκεράκι δεν έφυγε στιγμή δίπλα από το φέρετρο του αφεντικού του
– Πέντε μηνών το μικρότερο θύμα του σεισμού, 93 ετών το μεγαλύτερο
– 1.300 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί από την Τετάρτη
– Συγκλονιστικές φωτογραφίες και video

Παντού δακρυσμένα πρόσωπα. Συγγενείς των νεκρών από τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε την Ιταλία τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης (24.08.2016) συγκεντρώθηκαν σε ένα γυμναστήριο στο Άσκολι Πιτσένο, στους πρόποδες των Απεννίνων για να αποχαιρετίσουν για πάντα τους αγαπημένους τους. Σε ένα κλειστό γυμναστήριο έγινε η κηδεία 35 θυμάτων, παρουσία όχι μόνο του προέδρου της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, εκατοντάδων κατοίκων και μελών των σωστικών συνεργείων. Την ημέρα εθνικού πένθους, η Ιταλία αποχαιρέτισε 35 θύματα του φονικού σεισμού.

Ανθρώπους που καταπλακώθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας του σεισμού των 6,2 Ρίχτερ που βύθισε την Ιταλία στο πένθος. Ο προσωρινός απολογισμός έχει ανέβει στους 291 νεκρούς και περισσότερους από 400 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των ιταλικών αρχών. Οι αγνοούμενοι είναι άγνωστοι πόσοι είναι. Και όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες να εντοπιστούν ζωντανοί στα ερείπια, λιγοστεύουν.

Τα φέρετρα που ήταν καλυμμένα από λευκά λουλούδια είχαν τοποθετηθεί μπροστά από το ιερό. Γύρω τους οι συγγενείς, πολλές φορές κι οι ίδιοι τραυματίες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλο και άγγιζαν τα ξύλινα φέρετρα για να πουν αντίο στους δικούς τους.

«Δεν θα σας εγκαταλείψουμε» υποσχέθηκε ο Ιταλός πρόεδρος που χαιρέτισε έναν προς έναν τους συγγενείς των θυμάτων μετά την τελετή. Όπως ακριβώς έκανε ο Ματέο Ρέντσι και η σύζυγός του Ανιέζε.

Τραγικές φιγούρες, άλλες μαυροντυμένες, άλλες όχι. Δακρύζουν για τους αγαπημένους που χάθηκαν σε μια στιγμή. Παρόντες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ανιέζε, η οποία δεν σταμάτησε στιγμή να σκουπίζει τα δάκρυα από τα μάτια της. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αγκάλιασε πολλούς από τους συγγενείς των νεκρών, σε μια προσπάθεια να τους παρηγορήσει. Πως είναι αυτό δυνατό όταν ξέρεις πως δεν θα ξαναδείς τον δικό σου άνθρωπο.

Μόνο που ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν πέρασε εύκολα. Αποχωρώντας από το γυμναστήριο όπου έγινε η τελετή, κάποιοι τον αποδοκίμασαν. Η αποκάλυψη πως η κυβέρνηση «έκοψε» κονδύλια 45 εκατ. ευρώ από τα αντισεισμικά κονδύλια αλλά και το ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ήξεραν πως τα περισσότερα κτίρια στο Αματρίτσε ήταν ετοιμόρροπα δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν. Όση θλίψη κι αν ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του Ιταλού πρωθυπουργού!

Εκεί ήταν και ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα κι άλλοι υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι όπως οι πρόεδροι της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας Λάουρα Μπολντρίνι και Πιέτρο Γκράσο και ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υψηλόβαθμο στέλεχος του κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Κάποιοι από τους συγγενείς των νεκρών, ήταν και οι ίδιοι τραυματίες. Αλλά ήταν εκεί, κοντά τους ως το τέλος. Χαρακτηριστική η φωτογραφία ενός άνδρα υποβασταζόμενου, που χρειάστηκε να αποχωρήσει από το χώρο της τελετής με φορείο του Ερυθρού Σταυρού.

Ανάμεσα στα 35 φέρετρα της Αρκουάτα και της Πέσκαρα ντελ Τρόντο, ένα ολόλευκο που ανήκει στην εννιάχρονη Τζούλια, το σώμα της οποίας προστάτευσε την αδελφή της Τζιόρτζια, πέντε ετών. Το μικρό κοριτσάκι ήταν από τους τελευταίους ανθρώπους που βγήκαν ζωντανοί από τα ερείπια. Πάνω στο λευκό φέρετρο της Τζούλια, κολλημένο ένα σημείωμα. Ήταν από έναν διασώστη που της ζητούσε συγγνώμη γιατί άργησαν να τη βρουν και ίσως αυτό να της στοίχισε τη ζωή. Λίγο πιο πέρα ήταν και το φέρετρο ενός μωρού 18 μηνών.

Υπήρχαν κι άλλα μικρά φέρετρα. Ανήκουν σε κάποια από τα 21 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό.

Συγκλονιστική και η εικόνα ενός σκυλάκου, ενός καφέ κόκερ που δεν έφυγε ούτε στιγμή δίπλα από το φέρετρο του αφεντικού του. Πιστός μέχρι την τελευταία ώρα.

Φωτογραφία ilmessaggero.it

Όλα τα φέρετρα μεταφέρθηκαν για να ταφούν στους ιδιαίτερους χώρους καταγωγής τους. Οι συγγενείς ζήτησαν με επιμονή να επιλεγούν, όταν είναι δυνατόν, τα νεκροταφεία των διαφόρων χωριών -έστω και αν έχουν υποστεί ζημιές- για να μπορέσουν να επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων.

Σε ένδειξη πένθους τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν πρόβαλαν διαφημίσεις, ενώ οι καμπάνες της βασιλικής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που υπέστη καταστροφές από το σεισμό του 1997, χτυπούσαν πένθιμα, στη μνήμη των θυμάτων.

«Θέλησα να περπατήσω μέσα στα ερείπια, αμέσως μετά τον σεισμό και να βρω τον σταυρό της εκκλησίας μας, που ήταν κάτω από τα συντρίμμια. Η ζωή θα νικήσει τον θάνατο, ακόμη και μέσα σε αυτές τις τρομερά δύσκολες συνθήκες», είπε με έμφαση ο επίσκοπος της περιφέρειας Μάρκε. «Μην φοβάστε να φωνάξετε τον πόνο σας, αλλά μην χάσετε την ελπίδα. Μαζί θα οικοδομήσουμε και πάλι τα σπίτια και τις εκκλησίες μας, θα ξαναδώσουμε ζωή στη γη μας αυτή», τόνισε ο επίσκοπος του Άσκολι Πιτσένο, Τζοβάνι Ντ’ Έρκολε.

Μερικές από τις οικογένειες επέλεξαν, ωστόσο, να μην συμμετάσχουν στην επίσημη τελετή και να κηδέψουν νωρίτερα τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μετά τις πρώτες κηδείες που έγιναν την Παρασκευή (26.08.2016) στη Ρώμη και Πομέτζια, νότια της πρωτεύουσας, η κηδεία του Σέρτζιο, 13 ετών, τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου (27.08.2016) στο Σαν Μπενετέτο, κοντά στο Αματρίτσε.

Η κηδεία των θυμάτων του Αματρίτσε πρόκειται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Πιθανώς, όμως, χωρίς τα φέρετρα, μόνον με μια συμβολική τελετή, διότι δεν είναι ακόμη δυνατόν να εξακριβωθεί πόσοι είναι οι αγνοούμενοι του σεισμού. Στο Αματρίτσε, το χωριό με τους 230 νεκρούς που σχεδόν έχει ισοπεδωθεί, τα μέλη των ομάδων διάσωσης συνέχιζαν να ανασύρουν σορούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το Σάββατο, ένας εκ των 387 τραυματιών υπέκυψε ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 291.

Την ώρα που η Ιταλία κηδεύει τους νεκρούς της, οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα 181 θυμάτων. Το μικρότερο σε ηλικία ήταν 5 μηνών, το πιο ηλικιωμένο 93 ετών. Τουλάχιστον 16 ξένοι, τουρίστες ή άνθρωποι που διέμεναν εδώ και χρόνια στην Ιταλία, βρίσκονται μεταξύ των νεκρών: 10 Ρουμάνοι, τρεις Βρετανοί, μια Ισπανίδα, ένας υπήκοος από το Σαλβαδόρ και μια Καναδέζα.

Στο χωριό Ακούμολι, κοντά στο Αματρίτσε, μετά τις εκατοντάδες μετασεισμούς των τελευταίων ημερών, το έδαφος υποχώρησε κατά είκοσι και πλέον εκατοστά, ενώ θα χρειασθεί περίπου μια εβδομάδα για να επισκευασθεί η κύρια γέφυρα του δρόμου που συνδέει ό,τι έχει μείνει από το Αματρίτσε με τη γύρω περιοχή. Και οι μετασεισμικές δονήσεις, που τόσο πανικό σπέρνουν στους άστεγους που βρίσκονται στους καταυλισμούς, ακόμη, δυστυχώς, δεν έχουν σταματήσει.

Περισσότεροι από 1.300 μετασεισμοί έχουν καταγραφθεί από την Τετάρτη, μεταξύ αυτών ένας 4 βαθμών τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας αναφέρει ότι σχεδόν 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και πέρασαν την νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σε τέντες που έχουν στήσει οι αρχές.

Τα κέντρα όπου οι πολίτες μπορούν να προσφέρουν βοήθεια ξεχειλίζουν από κόσμο και η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ σε δωρεές. «Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών, τίποτα δε λείπει (…) όμως όταν η κατάθλιψη συνοδεύει την απελπισία, στείλτε τσιγάρα, στείλτε κρασί» έγραψε ένας ανταποκριτής της εφημερίδας La Stampa.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, ANSA / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε