Παρασκευή, 19 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Τουρκία: Όπου φύγει – φύγει 32 διπλωμάτες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος!

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Ούτε ένας, ούτε δυο αλλά 32 από τους 208 διπλωμάτες που έχουν ανακληθεί στην Άγκυρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το βράδυ της 15ης Ιουλίου είναι άφαντοι! Ανάμεσά τους και οι δυο στρατιωτικοί ακόλουθοι της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, που πιστεύεται πως έχουν διαφύγει στην Ιταλία.

Τα στοιχεία για το πόσοι Τούρκοι διπλωμάτες αγνοούνται έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, η Άγκυρα έχει λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι 32… “αγνοούμενοι” Τούρκοι διπλωμάτες βρίσκονται σε διάφορες χώρες. Δεν αποκάλυψε όμως ποιες είναι αυτές.

Η “εξαφάνιση” Τούρκων διπλωματών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία είναι ένα από τα πιο «καυτά» θέματα που απασχολούν τον διεθνή Τύπο. Χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Tagesschau, σύμφωνα με το οποίο Τούρκοι διπλωμάτες στο εξωτερικό αντιτάχθηκαν στην ανάκλησή τους από τον Ερντογάν και ετοιμάζονται να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στο εξωτερικό.

“Αρκετοί Τούρκοι διπλωμάτες αρνούνται να επιστρέψουν στην Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε με νομική δράση, πολλοί ζητούν άσυλο στο εξωτερικό. Η προθεσμία που τους είχε δώσει η τουρκική κυβέρνηση για να επιστρέψουν στη χώρα έχει περάσει” αναφέρει το δημοσίευμα.

Μάλιστα, η εφημερίδα κάνει αναφορά και στους δυο Τούρκους στρατιωτικούς ακολούθους που υπηρετούσαν στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και οι οποίοι φέρονται να διέφυγαν στην Ιταλία πριν από 10 μέρες.

Ο Τσαβούσογλου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV τόνισε ότι οι δύο Ακόλουθοι με το βαθμό του συνταγματάρχη εγκατέλειψαν με πλοίο την Ελλάδα στις 6 Αυγούστου, μαζί με τις οικογένειές τους. “Εργαζόμαστε για να φέρουμε τους δύο προδότες πίσω στην Τουρκία”, είπε.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία έχουν συλληφθεί, περίπου 17.740 άνθρωποι, κατηγορούμενοι ότι είναι οπαδοί του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Παρασκευή (12.08.2016) ο Τσαβούσογλου, αποκάλυψε πως λαμβάνει “θετικά σήματα” από τις ΗΠΑ όσον αφορά το αίτημα για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε