«Ανακαλύπτουν 48 ώρες μετά ανύπαρκτα πράγματα για να παρέμβουν σε ένα ζήτημα που δεν χωράει τέτοιες παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση σεβάστηκε απόλυτα όλους τους κανόνες. Και σεβάστηκε πάνω από όλα τον πόνο των ανθρώπων. Δεν έχει καμιά βασιμότητα οτιδήποτε απ΄ότι έχει λεχθεί. Πρόκειται για κατασκευασμένες ειδήσεις από γνωστά ή άγνωστα κέντρα με απίθανους ισχυρισμούς, κυριολεκτικά απίθανους, απολύτως ανυπόστατους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας.
Ο κ. Δρίτσας σημειώνει ότι «από την πρώτη στιγμή που έφτασα στην Αίγινα και είχα υποχρέωση να μεταβώ ως αρμόδιος υπουργός και για να εκφράσουμε την παρουσία της κυβέρνησης με τον πιο επίσημο τρόπο λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, ασχολήθηκα κυρίως με το ζήτημα του συντονισμού των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και κυρίως να συνεισφέρω όσο μπορούσα περισσότερο από το δικό μου διακριτό ρόλο στην αρωγή στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη, στη διακομιδή των σορών, στην μεταφορά των τραυματιών, στην κάλυψη όλων εκείνων των αναγκών, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, για τα θύματα της θλιβερής τραγωδίας. Ζήτησα από τον λιμενάρχη και τον υποναύαρχο – διευθυντή της λιμενικής περιφέρειας Αττικής που είχε φτάσει στην Αίγινα, να με ενημερώσουν για την εξέλιξη των ανακρίσεων, δηλαδή ότι έχει πράγματι τεθεί στην διάθεση των αρχών ο κυβερνήτης του σκάφους, ότι έχει αρχίσει η διαδικασία η λήψης καταθέσεων. Η μόνη μου “παρέμβαση”, αν είναι δυνατόν να θεωρηθεί παρέμβαση, ήταν να μη μείνει καμιά πτυχή αυτής της υπόθεσης ανεξερεύνητη. Πολύ περισσότερο που είχαν αρχίσει να τίθενται από μεριά δημοσιογράφων διάφορα ερωτήματα και διάφορες φήμες να κυκλοφορούν ότι άλλος ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους. Οι δικές μου “παρεμβάσεις” ήταν ακριβώς μόνο αυτές. Ζήτησα από τον κ. λιμενάρχη που προΐσταντο των ανακρίσεων και από τον υποναύαρχο να μην μείνει καμία πτυχή ανεξερεύνητη, να τεθούν τα ερωτήματα και να αναζητηθούν οι πραγματικές απαντήσεις. Και αυτό έγινε με σχολαστικό τρόπο, όλη τη νύχτα, και τιμά το λιμενικό σώμα ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν όλη νύχτα και όλες τις επόμενες ώρες».
Στο ερώτημα αν είναι οριστικό ότι ο κυβερνήτης του σκάφους ήταν πράγματι ο ηλικιωμένος απάντησε:
«Ότι «καταγγέλθηκε», γιατί επίσημη καταγγελία δεν υπήρχε, διερευνήθηκε. Στην αρχή δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι κυβερνήτης του σκάφους ήταν εγγονός του κατηγορουμένου – τώρα πλέον κυβερνήτη του σκάφους. Διερευνήθηκε και αυτό το ενδεχόμενο από τις αρχές, όχι από μένα, και απεδείχθη ότι δεν υπάρχει εγγονός τέτοιας ηλικίας που να μπορεί πράγματι να είναι στη θέση αυτή, να μπορεί δηλαδή να κυβερνήσει το σκάφος, διότι τα εγγόνια του ανθρώπου αυτού είναι πολύ μικρής ηλικίας. Μετά αναφέρθηκε πάλι από δημοσιογράφους ότι ήταν κάποιο συγγενικό του πρόσωπο. Διερευνήθηκαν και αυτά και οι ανακριτικές αρχές -όχι εγώ -οι αξιωματικοί του λιμενικού σώματος που διενεργούσαν την ανάκριση με δικές τους πρωτοβουλίες, διερεύνησαν και αυτή την πτυχή και απέκλεισαν και αυτό. Τώρα εάν προκύψει στη συνέχεια κάποιο καινούργιο στοιχείο, καθώς είναι προφανές ότι η ανάκριση συνεχίζεται, θα εξεταστεί».
Ερωτηθείς για τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για «θεσμικά ανεπίτρεπτη» στάση του υπουργού Ναυτιλίας, ο κ. Δρίτσας κάνει λόγο για δήλωση «απίστευτης ανευθυνότητας και ευρηματικότητας». Όπως τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας «μιλώντας στον κ. Λυριτζή σε τηλεφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, έκανα μια επιμέρους αναφορά μαζί με πολλά άλλα, απαντώντας στο ποιες εγγυήσεις δίνει το σύστημα ελέγχου χορήγησης των αδειών διακυβέρνησης σκαφών. Είπα ότι αυτό είναι πράγματι ένα ζήτημα που το διερευνούμε έτσι και αλλιώς εδώ και μήνες στο υπουργείο, ανεξάρτητα από το τραγικό συμβάν, έχουμε κινήσει μια διαδικασία διπλή: από τη μια μελετάμε όλα τα κενά του νομικού πλαισίου εδώ και μήνες και είμαστε σε μια διαδικασία αξιολόγησης των κατευθύνσεων που πρέπει να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις και από την άλλη έχουμε φτιάξει μια βάση δεδομένων που την εμπλουτίζουμε διαρκώς και από τα λιμεναρχεία, για την ασφάλεια παραλιών για τους κανόνες που τηρούνται για τις αδειοδοτήσεις για τα θαλάσσια σπορ. Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και τα στοιχεία που συλλέγονται και καταχωρούνται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αξιοποιηθούν συστηματικά το επόμενο διάστημα και θα υπογραφεί και ένα συμφωνητικό συνεργασίας. Αυτά ήταν οι πρωτοβουλίες που ανέφερα και σχολίασα, αυτή είναι η αφορμή για την οποία παρενέβη το ΠΑΣΟΚ. Μη έχοντας τι άλλο να πει το ΠΑΣΟΚ λέει κυριολεκτικά ανόητα πράγματα. Είπα ότι δεν φτάνει μόνο η εκπαίδευση, η αυστηρότητα στη χορήγηση των διπλωμάτων, αλλά απαιτείται και κοινωνική ευθύνη. Στο συγκεκριμένο περιστατικό ο φερόμενος ως κυβερνήτης του σκάφους ο οποίος ενέχεται σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι αυτή τη στιγμή κατηγορούμενος δεν είναι ένας άπειρος νέος άνθρωπος που δεν ήξερε, δεν είχε εμπειρία οδήγησης σκαφών αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία ο δίπλωμά του το είχε πάρει δεκαετίες πριν και το είχε ανανεώσει αρκετές φορές και πρόσφατα το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι απολύτως γνωστά ήταν και άνθρωπος που στην Αίγινα χρησιμοποιούσε κυρίως το σκάφος του αυτό και με αυτό κυκλοφορούσε χρόνια τώρα και άρα ήξερε και την περιοχή. Ως εκ τούτου σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η απειρία ή η άγνοια η αιτία, αλλά είναι άλλες αιτίες που μπορεί να συνιστούν την αμέλεια…. Άρα, κάθε άλλο παρά υπερασπιστικός ήμουν….».
Όταν ερωτάται αν είχε πάρει φάρμακο για κάποια πάθηση ο κατηγορούμενος είπε:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Αυτά δεν είναι δικά μου θέματα, είναι της ανακριτικής διαδικασίας. Δεν μπορεί να αποδώσεις την ευθύνη του σε απειρία ή οτιδήποτε άλλο και άρα ούτε υπερασπιστική αλλά ούτε και παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης συνιστά αυτό, αφού αποτελεί ένα αντικειμενικό γεγονός που δεν έχει άλλες προεκτάσεις, άλλες ερμηνείες και δεν επηρεάζει το παραμικρό την αξιολόγηση των ανακριτικών στοιχείων. Στοιχείων που προκύπτουν από την ανάκριση. Από τη “μύγα ξύγκι” πάνε κάποιοι να βγάλουν και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά γίνονται πάνω στο ζοφερό τοπίο του θρήνου τόσων νεκρών και τόσων τραυματιών».
Στο ερώτημα τι εννοεί όταν λέει ότι πάνε να βγάλουν από τη “μύγα ξύγκι”, λέει:
«Δεν υπάρχει κάτι στην ανακριτική διαδικασία που να μπορεί κανείς να πει ότι δεν έγινε και αν υπάρχουν κενά ή παραλείψεις, αυτές η συνέχιση της ανάκρισης θα τις καλύψει. Επομένως δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να χωρέσει αντιπολιτευτική κριτική. Δεν υπάρχει τέτοιο πεδίο και όμως ακριβώς μετά από 48 ώρες αφού είδαν και αποείδαν ότι δεν έχουν τι να πουν άρχισαν να κατασκευάζουν ειδήσεις».
Για την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη να δοθούν οι συνομιλίες οι τηλεφωνικές και να αρθεί το απόρρητο είπε:
«Αυτό εφόσον το κρίνει ο ανακριτής, θα το διατάξει. Σε ποιον το απευθύνει ο κ. Θεοδωράκης αυτό το αίτημά του; Ας το ζητήσει από τον εισαγγελέα. Ας το ζητήσει από τον ανακριτή. Η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών είναι κατ’ εξοχήν ζήτημα της δικαιοσύνης και όχι της πολιτείας, της πολιτικής ηγεσίας και δεν ξέρω και εκείνος πως το σκέφτηκε αυτό το ευφάνταστο εύρημα να ζητήσει αυτό το πράγμα. Για ποιον λόγο δηλαδή, αλλά εν πάση περιπτώσει κάποιο λόγο θα έχει, κάτι θα σκέφθηκε. Αυτό που σκέφθηκε ας το απευθύνει στον εισαγγελέα. Ας τελειώνουμε με τους εντυπωσιασμούς και τις ανοησίες από κάθε πλευρά. Εάν ο εισαγγελέας κρίνει ότι πρέπει να κάνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου θα το κάνει».