Σάββατο, 27 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Αμαλιάδα: Παρέδωσε τα αρχαία που βρήκε αλλά… 11 χρόνια περιμένει την αμοιβή!

ΦΩΤΟ από το PatrisNews
ΦΩΤΟ από το PatrisNews

Δικαίωση από την πολιτεία εξακολουθεί να αναζητά κάτοικος της τοπικής κοινότητας Χαβαρίου, ο οποίος πριν από 11 χρόνια βρήκε και παρέδωσε αρχαία αντικείμενα και μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει ως αποζημίωση το χρηματικό ποσό που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο Ιωάννης Μαρινόπουλος δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθειά του και εξακολουθεί να αναζητά το ‘δίκιο του’ όπως υποστηρίζει, καλώντας την πολιτεία να εξετάσεις εκ νέου την υπόθεσή του και να αποκαταστήσει την αδικία.

Η περίπτωσή του είναι γνωστή, καθώς έχει παρουσιαστεί και στο παρελθόν, ο ίδιος ωστόσο επανέρχεται αφού εδώ και έξι μήνες έχει απευθυνθεί με αίτησή του προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και συγκεκριμένα τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει ακόμη κάποια απάντηση. 

Το ιστορικό

Ο κ. Μαρινόπουλος στις 13 Ιουνίου 2005, στη θέση ‘Μπαρλιάκη’ της κοινότητας Χαβαρίου του δήμου Ήλιδας, κατά την διάρκεια εργασιών για τη διάνοιξη δρόμου, εντόπισε αρχαίο αντικείμενο. Αμέσως ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες και στη συνέχεια, αφού κάλεσε τις αστυνομικές αρχές και τους παρέδωσε ο ίδιος το αντικείμενο. Υποστηρίζει επίσης ότι παρέμεινε και φύλαξε για ώρες το σημείο, μέχρι να τοποθετηθεί σκοπός από την Αστυνομία και ήταν παρών και όταν μετέβη στο σημείο κλιμάκιο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηλείας (πρώην Ζ’ ΕΚΠΑ).

Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, όπως επισημαίνει και στη σχετική αναφορά του, δικαιούται αμοιβή ίση με το 50% της αξίας του αντικειμένου που ανακάλυψε τυχαία. Και ενώ με σχετική Υπουργική Απόφαση του 2007 αποφασίστηκε να του χορηγηθεί αμοιβή, ακολούθησε νέα απόφαση το 2010, με την οποία ανακλήθηκε η πρώτη απόφαση με το αιτιολογικό της πλάνης. Ο ίδιος παραθέτει τα γεγονότα στην αναφορά του και καλεί το Υπουργείο να εξετάσει το αίτημά του και να προχωρήσει στην καταβολή της αποζημίωσης του ποσού των 5.000 ευρώ. 

‘Τιμωρούν όσους βοηθούν…’

“Περιμένω μια απάντηση εδώ και έξι μήνες και δεν μου απαντά κανείς. Δεν ζητάω τίποτα περισσότερο από αυτό που δικαιούμαι. Περιμένω 11 χρόνια για να πάρω 5.000 ευρώ και έχω ήδη χαλάσει 1.500 ευρώ με τα τηλέφωνα που κάνω στα Υπουργεία χωρίς να παίρνω απάντηση. Δεν τους ζητάω δάνειο, τα χρήματά μου ζητάω. Δηλαδή, έπρεπε να γίνω αρχαιοκάπηλος” δήλωσε ο κ. Μαρινόπουλος.

Μάλιστα, στη σχετική αναφορά του προς το Υπουργείο, αναφέρει ότι με τον τρόπο που γίνεται ο χειρισμός της όλης υπόθεσης, είναι σαν να τιμωρεί η πολιτεία όποιον βοηθά την πατρίδα του.

Πηγή: PatrisNews

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε