Πολιτική

Με εντάσεις στις Επιτροπές το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα

Με την διαδικασία του «επείγοντος» ξεκίνησε στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον Πτωχευτικό Κώδικα και το «πλαστικό» χρήμα.

Την διαδικασία του «επείγοντος» υποστήριξε στην συνεδρίαση ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής τονίζοντας ότι πρόκειται για διατάξεις που βοηθάνε στην ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και της οικονομίας, σχετικά με το τμήμα του νομοσχεδίου που αφορά στα θέματα του υπουργείου Οικονομικών καθώς σε ό,τι αφορά στις διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνη στον εκσυγχρονισμό των Κωδίκων και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Την πρότασή του στήριξαν και ψήφισαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν για ένα ακόμα νομοσχέδιο της κυβέρνηση που έρχεται με την διαδικασία του «επείγοντος». Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης παρατήρησε πως στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται ότι θα πρέπει να εκδοθούν πάνω από 80 υπουργικές αποφάσεις για να μπορεί να εφαρμοστεί, σημειώνοντας πως είναι αδιανόητο να νομοθετούμε τέτοιας έκτασης εξουσιοδοτήσεις…

Ο εισηγητής της ΝΔ Απόστολος Βεζυρόπουλος ανέφερε πως «αυτές τις διατάξεις του νομοσχεδίου ακούμε από τον Πρωθυπουργό από την εποχή της ΔΕΘ μέχρι και ενάμιση χρόνο τώρα, από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη. Και τώρα μας ζητάτε να νομοθετήσουμε στο πόδι. Πάνω από το 80% του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει νομοθετηθεί με τέτοιες «επείγουσες» ή «κατεπείγουσες» διαδικασίες».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ Γιάννης Κουτσούκος επεσήμανε ότι ειδικά οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την Δικαιοσύνης είναι σύνθετες, έχουν υπάρξει πολύχρονες συνεδριάσεις των αντίστοιχων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για να επιλύσουν τα νομικά θέματα και όταν τα μέλη αυτών των επιτροπών διαφωνούν «δεν μπορεί εμείς χωρίς άνεση χρόνου να καλούμαστε να ψηφίσουμε». Παράλληλα είπε πως και το τμήμα του νομοσχεδίου που αφορά τα αδήλωτα εισοδήματα δεν θα πετύχει και επιφυλάχθηκε να το εξηγήσει στην ομιλία του.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής πρόσθεσε στους λόγους διαφωνίας του και μια άλλη παράμετρο ότι «η κυβέρνηση δεν φέρνει τα νομοσχέδια για ψήφιση στην Βουλή παρά το γεγονός ότι τα μαγειρεύει επί μακρό χρονικό διάστημα γιατί περιμένει να πάρει το “οκ” από το κουαρτέρτο. Και η διαδικασία αυτή έχει πάρει μόνιμο χαρακτήρα και δεν μπορούμε να το δεχθούμε».

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς έδειξε τη διαφωνία του στην επεξεργασία του νομοσχεδίου με την διαδικασία του «επείγοντος» στρεφόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης και λέγοντάς τους « γιατί αντιδράτε πάλι; Δεν λέτε καλά που δεν το έφερε με την διαδικασία του κατεπείγοντος….» και σημείωσε με διαδικασίες «ψεκάστε, σκουπίστε» νομοθέτηση δεν γίνεται. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στην κριτική της αντιπολίτευσης αντέτεινε ότι «η διαδικασία του “επείγοντος” έχει να κάνει με συντμήσεις στους χρόνους μεταξύ των συνεδριάσεων και όχι στην περικοπή συνεδριάσεων. Θα γίνουν οι ίδιες συνεδριάσεις, δεν υπάρχει κόστος στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα ακουστούν οι φορείς, όλοι θα πουν με άνεση τις απόψεις τους, το μόνο είναι που εμείς θα κουραστούμε λίγο περισσότερο και για αυτό δεν χάθηκε ο κόσμος…».

Παράλληλα επισήμανε ότι «οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν στην διαβούλευση από το καλοκαίρι, είναι γνωστό σε όλους πάνω από 5 μήνες και οι αλλαγές που έχουν επέλθει από την διαβούλευση είναι πολύ λίγες και επουσιώδεις…» και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας «δεν μπορεί να μας λέτε ότι καθυστερούμε να νομοθετήσουμε όταν εσείς αυτά τα πράγματα επί 40 χρόνια δεν τα είχατε νομοθετήσει…»

Η πρώτη συνεδρίαση επί της αρχής του νομοσχεδίου έχει ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων. Το απόγευμα θα γίνει η ακρόαση φορέων.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα