Παρασκευή, 29 Νοε.
13oC Αθήνα

Ρέγκλινγκ: Υπάρχουν εκρρεμότητες ακόμα και στο ασφαλιστικό!

Ρέγκλινγκ: Υπάρχουν εκρρεμότητες ακόμα και στο ασφαλιστικό!

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ένα από το πρόσωπα κλειδιά στην διαπραγμάτευση ως επικεφαλής του ESM, μίλησε για όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με την Ελλάδα.

Μιλώντας στο capital.gr και ερωτηθείς για το εάν χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, ο επικεφαλής του ESM απαντά πως «μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος εγκρίθηκε και θα πρέπει να περιμένουμε για την πλήρη επίπτωση των μέτρων αυτών, κάτι που έρχεται αργά (…) Κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείει την ανάγκη για περαιτέρω βήματα, αλλά αυτήν τη στιγμή θα ήθελα να συστήσω να περιμένουμε και να δούμε ποιος θα είναι ο πλήρης αντίκτυπος των πρόσφατων μέτρων της μεταρρύθμισης».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ο κίνδυνος να «επαναληφθεί το 2015» σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο κ. Ρέγκλινγκ απαντά «Όχι καθόλου. Δεν βλέπω επανάληψη, επειδή υπάρχει καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας πήρε μια πολύ διαφορετική εντολή, όταν εξελέγη για δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015. Όπως το βλέπω, έλαβε την εντολή να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Αυτό άλλωστε που συμβαίνει».

Από τον Ιανουάριο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Από τον Ιανουάριο θα μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους, δηλώνει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση πως θα πρέπει να υπάρχει έξοδος στις αγορές προς το τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018, ήτοι πριν από το τέλος του προγράμματος, το οποίο είναι ο Αύγουστος του 2018. Προσθέτει δε ότι «κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, να επιστρέψει στην ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία, και εξασφαλιστεί η οικονομική και δημοσιονομική βιωσιμότητα», που είναι προϋποθέσεις για την έξοδο στις αγορές.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει, ειδικά για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ότι «μερικά από τα μέτρα που μπορούν να υλοποιηθούν αρκετά γρήγορα, είναι το να φέρουμε τη μέση σταθμική διάρκεια των δανείων από τα 28 έως 32,5 έτη. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε κατά πάσα πιθανότητα τον Ιανουάριο. Ένα άλλο μέτρο που θα έχει αντίκτυπο το 2017 είναι η εξάλειψη του βήματος προς τα πάνω (step up) των επιτοκίων σε μια συγκεκριμένη δόση του δανείου του EFSF. Αυτό θα σώσει τον ελληνικό προϋπολογισμό κατά 200 εκατ. ευρώ το 2017 και μόνον. Αυτό θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του έτους. Στη συνέχεια υπάρχουν μέτρα για τη μείωση της ευπάθειας των επιτοκίων. Αυτά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα εφαρμοστούν με την πάροδο του χρόνου, διότι είναι πράξεις που έχουν να κάνουν με την αγορά, είναι συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων, είναι η μετάβαση από τις βραχυπρόθεσμες εκδόσεις σε μακροπρόθεσμα ομόλογα. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να διαρκέσει 12 έως 18 μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς».

Ερωτηθείς εάν καλύπτεται το ΔΝΤ με το βραχυπρόθεσμο πακέτο, δηλώνει ότι «είναι ένα σημαντικό στοιχείο που θα λάβουν υπόψη. Το ΔΝΤ θα υπολογίσει αυτά τα μέτρα, διότι θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Δεν μπορεί να είναι επαρκή για να επιτευχθεί η πλήρης βιωσιμότητα του χρέους, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».
Όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αυτά «δεν θα συμφωνηθούν πριν από το τέλος του προγράμματος. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από το Eurogroup τη Δευτέρα. Αυτά τα πιθανά μέτρα είχαν ήδη εντοπιστεί τον Μάιο, οπότε γνωρίζουμε ήδη τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Στο τέλος του προγράμματος θα αποφασιστεί κατά πόσο χρειάζονται πραγματικά. Θα έχουμε τότε μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, έτσι πρέπει να περιμένουμε άλλον ενάμιση χρόνο, και πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι τότε».

Σημαντική πρόοδος

Ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει παράλληλα ότι «σημειώσαμε σημαντική πρόοδο τη Δευτέρα (σ.σ. στο Eurogroup) και τώρα τα θεσμικά όργανα θα συνεχίσουν το έργο τους με την ελληνική κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε απαισιόδοξοι» σχετικά με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Επισημαίνει ότι «υπάρχει ήδη συμφωνία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2017, η οποία επιβεβαιώνει τον πρωταρχικό στόχο για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. Αυτό επιτρέπει την εισαγωγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την ελληνική οικονομία, διότι καθιερώνει ένα πραγματικό κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας».

Δηλώνει ότι «δεν έχουμε όμως ακόμη την πλήρη συμφωνία για το 2018. Υπάρχει ακόμα ένα μικρό δημοσιονομικό έλλειμμα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων το 2018. Και πρέπει να δούμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας κόστους, όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις. Επίσης, η διοίκηση τους Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι ακόμη στη θέση της».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε