“Οι απειλές συγκεντρώνονται εδώ στη χώρα σας. Δεν υπάρχει καμιά ευρωπαϊκή κρίση των τελευταίων χρόνων που να μην έπληξε άμεσα την Ελλάδα. Στη δική μου χώρα -έτσι μου φαίνεται μερικές φορές- δεν το έχουν καταλάβει αυτό ακόμα” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στην ομιλία του στην Έκθεση που εγκαινίασαν μαζί με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο “Διαιρεμένες μνήμες”.
Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση, το προσφυγικό και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και άσκησε κριτική σε φωνές εναντίον της Ελλάδας που ακούστηκαν στη χώρα του, λέγοντας: “Ήταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη ζώνη του Σένγκεν. Αντιθέτως θα ευχόμουν να υποστήριζαν και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τόσο ακλόνητα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπως εσείς εδώ στην Ελλάδα”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θεωρεί την Ελλάδα απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο και υπογράμμισε: “Στην Ελλάδα βλέπω έναν εταίρο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνη. Ένα συγκεκριμένο και πολύ επίκαιρο παράδειγμα είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία για μια ιστορική πρόοδο. Η Ελλάδα αποτελεί – στα δικά μας μάτια στα μάτια της Γερμανίας- έναν απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο μέσα στην Ευρώπη και για την Ευρώπη”.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας (05.12.2016) θα συναντήσει στο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γερμανός υπουργός επέκρινε τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
«Γνωρίζεται ποια είναι η θέση μου για τη Συνθήκη της Λωζάνη και γνωρίζετε ότι έχω πει επανειλημμένα ότι οι συνθήκες που έχουν γίνει στο παρελθόν και τα σύνορα που έχουν καθοριστεί στο παρελθόν δεν νοείται να αμφισβητούνται», τόνισε ο Σταϊμάγερ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως η Συνθήκη της Λωζάνης υπερασπίζεται και καθορίζει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όταν εμείς λέμε και ζητάμε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης στο ακέραιο, ξέρουμε πολύ καλά ότι εκτός από τα δικά μας σύνορα έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε και τα σύνορα της Ευρώπης», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.