Ο τίτλος «Πρόσωπο της Χρονιάς» δεν έχει τίποτα το τιμητικό. Για το «Time», είναι απλώς το πρόσωπο που «σημάδεψε την προηγούμενη χρονιά με τον καλύτερο ή τον χειρότερο τρόπο».
Συνεπώς το περιοδικό, στα 89 χρόνια κυκλοφορίας του δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως εκείνες των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Μαχάτμα Γκάντι, από το 1927 το εβδομαδιαίο περιοδικό διάλεγε για «Προσωπικότητα της Χρονιάς» μεγάλους δημοφιλείς άνδρες.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση ό,τι και αν πιστεύουμε για τον Ντόναλντ Τραμπ, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε το αποτύπωμά του στο 2016. Ας δούμε όμως ποιοι ήταν πριν από αυτόν, σύμφωνα με την Le Huffington Post.
«Πρόσωπο της Χρονιάς» το 1938 ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ
Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για την πιο αμφιλεγόμενη και ίσως την πιο «διάσημη» επιλογή. Το 1938 το περιοδικό ανακηρύσσει «πρόσωπο της χρονιάς» τον Αδόλφο Χίτλερ. Παρότι εκείνη την περίοδο ο γερμανός ηγέτης δεν είχε γίνει ακόμα ο πιο αιμοσταγής δικτάτωρ της Ιστορίας, το περιοδικό εντελώς προφητικά έγραφε: «το 1938 ο Χίτλερ έγινε η μεγαλύτερη απειλή του δημοκρατικού κόσμου». Η εισβολή τον επόμενο χρόνο της Γερμανίας στην Πολωνία προκάλεσε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τα εκατομμύρια των θυμάτων.
1939-1942: Ιωσήφ Στάλιν
«Πρόσωπο της χρονιάς» για το 1939 αλλά και το 1942, πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δηλαδή, επιλέχθηκε ο Ιωσήφ Στάλιν. Παρά τις εκτοπίσεις χιλιάδων αντιφρονούντων Σοβιετικών στη Σιβηρία, η συντακτική ομάδα του περιοδικού τον ανακήρυξε δύο φορές «πρόσωπο της χρονιάς». «Καμία φιλοφρόνηση δεν είναι αρκετή για αυτόν. Είναι η πηγή της σοσιαλιστικής σοφίας», έγραφε τότε για τον Στάλιν το «Time».
«Πρόσωπο» του 1957 ήταν ο Νικήτα Χρουτσόφ
Τον διάδοχο του Στάλιν, Νικήτα Χρουτσόφ, ανέδειξε ως «πρόσωπο της χρονιάς» το 1957 το περιοδικό, χρονιά κατά την οποία οι Σοβιετικοί έστειλαν στο διάστημα τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο. Ο Χρουτσόφ καταδίκασε την πολιτική του Στάλιν και προσπάθησε να αλλάξει μεγάλο μέρος της κληρονομιάς του. Η απόφασή του όμως να στείλει τα τανκς να καταστείλουν την εξέγερση το 1956 στην Ουγγαρία απέδειξε ότι το νέο καθεστώς θα χρησιμοποιεί τη βία προκειμένου να συντρίψει κάθε ανυπακοή. Η επιλογή του περιοδικού εν μέσω Ψυχρού Πολέμου πυροδότησε μεγάλη αντιπαράθεση.
Το «Πρόσωπο» του 1979 ήταν ο Αγιατολάχ Χομεϊνί
Το 1979 ο Χομεϊνί ηγήθηκε μιας επανάστασης, η οποία μετέτρεψε το Ιράν σε Ισλαμική Δημοκρατία βαθιά εχθρική προς τη Δύση. Όταν το περιοδικό τον ανέδειξε «Άνδρα της Χρονιάς», αυτός κρατούσε ομήρους για πάνω από έναν χρόνο 52 Αμερικανούς στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη. «Σπάνια ένας ηγέτης, τόσο απρόβλεπτος, συγκλόνισε τον κόσμο», έγραφε τότε γι αυτόν το περιοδικό.
2007: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έσωσε την Ρωσία ενώ βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», έγραψε το «Time». Σύμφωνα με το περιοδικό, ο ρώσος ηγέτης κατάφερε να ξαναβάλει την «Μητέρα Ρωσία» στο τραπέζι των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων. Ωστόσο για την αμφιλεγόμενη αυτή επιλογή, οι δημοσιογράφοι του περιοδικού έγραψαν ένα διευκρινιστικό άρθρο για την επιλογή Πούτιν.
“Τίποτα δεν είναι αδύνατο. Συχνά έχουμε αναδείξει μεγάλους «κακούς» από το παρελθόν», συνοψίζει η Νάνσι Γκιμπς διευθύντρια έκδοσης του Time για το 2015. Τότε «πρόσωπο της χρονιάς» είχε αναδειχθεί η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, αφήνοντας μια θέση πίσω στη λίστα τον αρχηγό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι…
Πηγή: Le Huffington Post