Ελλάδα

Σεισμός: Δείτε τώρα τι καταγράφουν live οι σεισμογράφοι

Νέος σεισμός έντασης 3,4 Ρίχτερ "ταρακούνησε" χθες το βράδυ τα Γιάννενα. Ανήσυχοι οι κάτοικοι, που νιώθουν συνεχώς τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους.

Η νύχτα ξύπνησε μνήμες απ’ τον μεγάλο σεισμό, καθώς υπήρξαν δυο δονήσεις 3,4 και 3 Ρίχτερ αλλά και αρκετές ακόμη μικρότερες που έγιναν σχεδόν στο σύνολό τους αισθητές στην πόλη των Ιωαννίνων. Όλες οι δονήσεις, όπως φαίνεται και στον χάρτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας προέρχονται από την περιοχή του ρήγματος που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό.

Εδώ μπορείτε να βλέπετε τι καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο για σεισμό.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο θυμίζουν ότι ο σεισμός “έσπασε” πολλά μικρά ρήγματα που βρίσκονται στην περιοχή και χαρακτηρίζουν φυσιολογική την εξέλιξη του φαινομένου. Μετά τους πρόσφατους σεισμούς σε Ιωάννινα, Κιλκίς, αλλά ακόμη και τον μεγάλο σεισμό στην Ιταλία, έντονος είναι ο προβληματισμός των επιστημόνων για την σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή. Σχετικά με τον πρόσφατο σεισμό στο Κιλκίς, μεγέθους 4,1 Ρίχτερ, ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας, σημειώνει μεταξύ άλλων: “Τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα όλη αυτή την εβδομάδα είναι συνεχής, είχαμε πιο μικρούς σε μέγεθος σεισμούς τις προηγούμενες μέρες και μάλιστα σήμερα το πρωί, είχαμε επίσης έναν μεγέθους 3 Ρίχτερ. Είναι εντελώς φυσιολογικό να έχουμε και έναν σεισμό με μέγεθος 4,1 μετά τον σεισμό των 4,3 R”, είπε ο καθηγητής, διευκρινίζοντας ότι, τα στοιχεία που υπάρχουν, δείχνουν ότι δεν έχει γίνει στο παρελθόν πιο ισχυρός σεισμός στην περιοχή.

Ψυχραιμία συνιστά στους πολίτες ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σεισμολόγος Γιώργος Δρακάτος, όσον αφορά στις προβλέψεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό ακόμα και 7 Ρίχτερ που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα συνάδελφοί του σεισμολόγοι.

Εδώ μπορείτε να βλέπετε τι καταγράφουν οι σεισμογράφοι του Ευρωμεσογειακού για τους μεγάλους σεισμούς σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα ο κ. Δρακάτος τόνισε πως θα πρέπει ο κόσμος να παρακολουθεί μόνο επίσημες ενημερώσεις Αρχών και Φορέων και όχι να ακούει κάθε σεισμολόγο που εκφράζει μια προσωπική άποψη. Και αυτό γιατί είναι πιθανό να είναι δύο διαφορετικά πράγματα, ακόμα και αν αυτό το πρόσωπο που την εκφράζει, είναι σε κάποια σημαντική θέση.

Δείτε την σεισμιμή δραστηριότητα στην Ελλάδα τις τελευταίες 48 ώρες.

Ο Γιώργος Δρακάτος είπε: “Η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή με πολύ υψηλή σεισμικότητα άρα ο κόσμος είναι προετοιμασμένος, χρειάζεται ψυχραιμία και να παρακολουθεί μόνο επίσημες ενημερώσεις. Δε χρειάζεται να ακούει διάφορα πράγματα που διατυπώνονται από τον καθέναν. Υπάρχουν επίσημες αρχές και δεν εννοώ μόνο το Αστεροσκοπείο, υπάρχει το Πανεπιστήμιο Πατρών, κρατικοί φορείς, Περιφέρειες κλπ. Αυτό που προτείνω στον κόσμο είναι να ακούει επίσημες ανακοινώσεις και όχι τι λέει ο κάθε Δρακάτος, γιατί μπορεί να είναι και δύο διαφορετικά πράγματα. Στην επίσημη ανακοίνωση υπάρχει μια συνεκτίμηση όλων των επιστημόνων του Ινστιτούτου. Μπορεί κάποιος από εμάς να έχει μια άλλη άποψη, η οποία επιστημονικά να είναι απόλυτα σεβαστή, όμως δεν είναι επίσημη άποψη”.

Δείτε εδώ τους σεισμούς άνω των 3 Ρίχτερ που έχουν καταγραφεί από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Δείτε τους σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ που έχουν καταγραφεί από την 1η Ιανουαρίου 2016.

“Σεισμός 6 Ρίχτερ είναι αντιμετωπίσιμος”: Η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα σεισμό της τάξης των 6 έως 6,5 βαθμών, αλλά σε περίπτωση πιο ισχυρού σεισμού θα χρειαστούμε βοήθεια από το εξωτερικό. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και πρόεδρος Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Στιγμιότυπα ενός ζωντανού πλανήτη». Στην ομιλία του, που περιστράφηκε κυρίως γύρω από τους πρόσφατους σεισμούς στην Ιταλία, ο κ.Λέκκας ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων γεωεπιστημόνων πως η έντονη σεισμικότητα στην Ιταλία δεν επηρεάζει την Ελλάδα.

Δείτε εδώ όλους τους σεισμούς και μετασεισμούς που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες.

“Σεισμός 7 Ρίχτερ”: Λίγες μέρες νωρίτερα, ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς ήταν απκαλυπτικός για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα. Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο κ. Γκανάς λέει μεταξύ άλλων ότι ναι μεν οι σεισμοί δεν προβλέπονται αλλά «πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, ακόμη και 7 ρίχτερ, και να δημιουργήσει προβλήματα».

Κάθε σεισμός LIVE από την αντίστοιχη υπηρεσία που καταγράφει κατά τόπους σε real time τη σεισμική δραστηριότητα. Δείτε εδώ τους πιο φονικούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα