Όπως αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια ενημέρωση για τη χώρα μας και η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο προεδρεύων της συνάντησης, γερουσιαστής Φιλίπ Μαού, η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, ενώ οι δεσμοί της με το Βέλγιο είναι σημαντικοί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρέσβης παρουσίασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια τόσο των μεταναστών-προσφύγων, όσο και των εργαζομένων στα hotspots, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την απογοήτευση της ελληνικής πλευράς για την πρόσφατη απόφαση των βελγικών αρχών περί απόσυρσης των Βέλγων εμπειρογνωμόνων από τα ελληνικά νησιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επισήμανε ακόμη την ανάγκη ταχείας εφαρμογής του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων, περαιτέρω ενίσχυσης της Ελλάδας στη διαχείριση του ζητήματος, καθώς και αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου, τονίζοντας τον προβληματισμό των ελληνικών αρχών για την κατεύθυνση της αναθεώρησης.
Σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία, η ίδια παρουσίασε το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και τις εκτιμήσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους με σκοπό την οριστική επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη.
Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση των μελών της Επιτροπής, καθώς αναγνωρίστηκαν ευρέως οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, ενώ ειδικότερα, τα μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος επέκριναν την έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και τους αργούς ρυθμούς εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης, καταδικάζοντας παράλληλα τη βελγική απόφαση απόσυρσης των Βέλγων εμπειρογνωμόνων από τα ελληνικά νησιά.
Ομοίως θετική ήταν η στάση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής έναντι της ελληνικής οικονομίας και των προσπαθειών που καταβάλλονται στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ