Σάββατο, 27 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Εκλογή Τραμπ: “Μουδιασμένος” ο πλανήτης! Λύγισε η Κλίντον με την ήττα της

Εκλογή Τραμπ: “Μουδιασμένος” ο πλανήτης! Λύγισε η Κλίντον με την ήττα της

“Πάγωσε” όλος ο πλανήτης! Ο Ντόναλντ Τράμπ εξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις.

Ο Τραμπ μπορεί να εμφανίστηκε ενωτικός στην επινίκεια ομιλία του, όμως, κανείς δεν ξεχνάει ότι στον Λευκό Οίκο βρέθηκε προτάσσοντας την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον άκρατο εθνικισμό.

Η Χίλαρι Κλίντον -εμφανώς συγκινημένη- δήλωσε απογοητευμένη για την ήττα της στις αμερικανικές εκλογές, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους ψηφοφόρους της να δώσουν μια ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ να ηγηθεί. Λίγη ώρα αργότερα, ο Μπάρακ Ομπάμα σε διάγγελμά του, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κρύψει τις σημαντικές διαφορές του με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ αποθέωσε τη Χίλαρι Κλίντον.

 

Χίλαρι Κλίντον: “Έπνιξε” τον λυγμό της και έστειλε μήνυμα για Τραμπ

 

Την απογοήτευση της για την ήττα της στις αμερικανικές εκλογές παραδέχτηκε η Χίλαρι Κλίντον, κατά την πρώτη ομιλία της μετά το αποτέλεσμα που ανέδειξε πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, απευθυνόμενη στους ψηφοφόρους της τόνισε πως θα πρέπει να δώσουν ευκαιρία στον Τραμπ να ηγηθεί.

“Ελπίζω να είναι ένας πετυχημένος πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. Λυπάμαι που δεν κερδίσαμε αυτή τη μονομαχία. Νιώθω περηφάνια και ευγνωμοσύνη για αυτήν την εκστρατεία που χτίσαμε μαζί. Το να είμαι υποψήφια πρόεδρος ήταν μία από τις μεγαλύτερες τιμές στη ζωή μου. Γνωρίζω πόσο απογοητευμένοι νιώθετε, το ίδιο νιώθω κι εγώ. Θέλω να θυμόσαστε ότι η εκστρατεία μας δεν ήταν μόνο για έναν άνθρωπο, αλλά για τη χώρα που αγαπάμε. Είδαμε ότι το έθνος μας είναι βαθιά διχασμένο. Πρέπει να αποδεχτούμε αυτό το αποτέλεσμα και να δούμε το μέλλον. Να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και να δώσουμε μια ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ να ηγηθεί”, είπε αρχικά.

Και συνέχισε: “Να προσθέσω πως η συνταγματική μας δημοκρατία απαιτεί τη συμμετοχή μας όχι μόνο στις εκλογές, αλλά συνέχεια για να προωθήσουμε τις αξίες μας. Να προστατέψουμε τη χώρα και τον πλανήτη και να διαλύσουμε όλα τα εμπόδια που παρεμποδίζουν τους Αμερικανούς να κάνουν το όνειρό τους πραγματικό. Το Αμερικανικό όνειρο είναι για όλους, ανεξάρτητα από χρώμα, άντρες γυναίκες, σεξουαλικό προσανατολισμό, για όλους. Τώρα λοιπόν η ευθύνη ως πολίτες είναι να διατηρήσουμε το ρόλο ωστε να δημιουργήσουμε μία πιο ισχυρή Αμερική. Θέλω να ευχαριστήσω όλους σας. Ευχαριστώ τον Μπάρακ και την Μισέλ Ομπάμα στους οποίους η χώρα μας χρωστάει μεγάλη ευγνωμοσύνη. Σας ευχαριστούμε για την πίστη σας. Η αγάπη μου για εσάς είναι μεγαλύτερη από αυτή που μπορώ να εκφράσω.

Βάλατε την καρδιά σας σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Θέλω να σας πω ότι είστε οι καλύτεροι σύντροφοι εκστρατείας που θα ήθελε κάποιος. Και στα εκατομμύρια εθελοντών θέλω να ακούγεται η φωνή σας. Για τους νέους ανθρώπους θέλω να σας πω το εξής: Έχω δώσει όλη τη ζωή μου για τα δικαιώματα. Έχω κάποιες αποτυχίες που με πόνεσαν πολύ. Θα έχετε και εσείς αποτυχίες. Αυτή η απώλεια μας πονάει, αλλά μην σταματήσετε ποτέ να δίνετε αυτή τη μάχη για τα δικαιώματά σας. Σε όλες τις γυναίκες που το πεπρωμένο τους το συνέδεσαν με αυτή την εκστρατεία είμαι περήφανη που είμαι η γυναίκα που σας εμπνέει. Γνωρίζω ότι δεν έχουμε σπάσει αυτό το ταβάνι για τις γυναίκες και ελπίζω να το σπάσουμε πολύ πιο γρήγορα. Για τα κορίτσια που μας βλέπουν μην αμφιβάλλετε πως σας αξίζουν όλες οι ευκαιρίες του κόσμου. Είμαι πολύ ευγνώμων για τη χώρα και για όλα όσα μου έδωσε, κάθε μέρα βλέπω πόσο ευλογημένη είμαι που είμαι Αμερικανίδα. Οι καλύτερες ημέρες βρίσκονται ακόμα μπροστά μας”.

Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία της, η Χίλαρι Κλίντον ήταν εμφανώς συγκινημένη, “πνίγοντας” έναν λυγμό, ενώ πριν αποχωρήσει, φίλησε τον σύζυγό της και την κόρη της.

 

Ομπάμα για Τραμπ: Μία πετυχημένη μετάβαση για το καλό της χώρας

 

Να γίνει μια πετυχημένη μετάβαση για το καλό της χώρας, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Μπάρακ Ομπάμα στο διάγγελμα του για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Μάλιστα, τόνισε πως ποτέ δεν έκρυψε τις πολλές διαφορές που έχει με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

“Είχα την ευκαιρία να τον προσκαλέσω στον Λευκό Οίκο για μία ομαλή μετάβαση στην εξουσία. Δεν έχω κρύψει πως έχω πολλές διαφορές με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τέτοιες διαφορές είχα και με τον Μπους. Έχω δώσει οδηγίες στην ομάδα μου για μία πετυχημένη μετάβαση για το καλό της χώρας.

Είμαι πολύ περήφανος για τη Χίλαρι Κλίντον και για την καταπληκτική πορεία της. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη ως υπουργός Εξωτερικών. Όλοι είναι λυπημένοι όταν η ομάδα τους χάνει τις εκλογές, αλλά την επόμενη ημέρα θα πρέπει να σκεφτούν όλοι πως είμαστε πρώτα από όλα Αμερικανοί και πατριώτες.

Άκουσα τις δηλώσεις του κ. Τραμπ και αυτό μου έδωσε μία ανάταση, γιατί μου έδωσε την αίσθηση της ενότητας, σεβασμού στους θεσμούς, το κράτος δικαίου, και σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Ελπίζω να διατηρήσει αυτό το πνεύμα.

Είπα πάλι στην ομάδα μου να συνεχίσει την καλή δουλειά και πολλές φορές με μεγάλη ένταση για την εύκολη μετάβαση της εξουσίας. Είτε χάσαμε είτε κερδίσαμε η αποστολή μας είναι το καλό της Αμερικής”.

Στη συνέχεια, αστειεύτηκε με τον αντιπρόεδρό του, κ. Μπάιντεν, λέγοντας πως αυτός δεν έχει καμία εκλογική ήττα, αλλά ο ίδιος έχει βιώσει εκλογικές απώλειες στη ζωή, προκαλώντας το γέλιο του κ. Μπάιντεν, που τον πλησίασε και του έσφιξε τον ώμο.

“Ανυπομονώ να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου έτσι ώστε ο επόμενος Πρόεδρος να είναι ο καλύτερος. Κάνεις το καλύτερο που μπορείς και ελπίζεις όταν θα παραδώσεις την εξουσία να έχεις κάνει το καλύτερο. Και εμείς νομίζω πως αυτό κάναμε”, κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ (ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ)

ΦΩΤΟ: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε