Ο Χάντι Αμπντάλα τιμήθηκε με το 25ο βραβείο RSF- TV5 Monde για την ελευθερία του Τύπου, το οποίο καλείται να παραλάβει αύριο στο Στρασβούργο. Στις υπόλοιπες κατηγορίες, η RSF βράβευσε τον ενημερωτικό ιστότοπο 64Tianwang και τους Κινέζους δημοσιογράφους Λου Γιουγιού και Λι Τινγκιού, που είναι φυλακισμένοι στην Κίνα.
Ο νεαρός Σύρος «δεν διστάζει να επιχειρήσει σε επικίνδυνες περιοχές – όπου κανείς πλέον δημοσιογράφος από τις χώρες της Δύσης δεν τολμά να το κάνει – προκειμένου να καταγράψει τα γεγονότα με τον φακό του και να πάρει συνεντεύξεις από πρόσωπα της κοινωνίας των πολιτών» επισήμανε ο RSF.
Τον 29χρονο είχαν απαγάγει τον περασμένο Ιανουάριο οι μαχητές της οργάνωσης Μέτωπο αλ Νόσρα και ο Χάντι Αμπντάλα «γλύτωσε παρά τρίχα από τον θάνατο επανειλημμένα» υπογραμμίζει η οργάνωση, που προσθέτει ότι ο εικονολήπτης του σκοτώθηκε κατά την έκρηξη ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στην οικία που διέμεναν, σε μια επίθεση στην οποία ο ίδιος τραυματίστηκε σοβαρά.
Κανένας από τους βραβευθέντες δεν θα είναι παρών αύριο στην τελετή απονομής στο Στρασβούργο, στο περιθώριο του «Παγκόσμιου Φόρουμ για την Δημοκρατία», το οποίο διοργανώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης, όμως ο Χάντι Αμπντάλα αναμένεται να απευθυνθεί στο κοινό μέσω ενός βίντεο που γυρίστηκε σήμερα.
Το 2015 το βραβείο είχε παραλάβει η Σύρια δημοσιογράφος Ζάινα Ερχάιμ, που εργαζόταν από την πόλη του Χαλεπίου, που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.
Φέτος, η οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου τίμησε με το βραβείο «μμε της χρονιάς» τον κινεζικό ιστότοπο 64Tianwang, οι δημοσιογράφοι του οποίου «διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους για να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους» και υπόκεινται σε «συστηματική καταστολή από τις κινεζικές αρχές».
Στην κατηγορία των δημοσιογράφων- πολιτών, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα βράβευσαν τους Λου Γιουγιού και Λι Τινγιού, δύο δημοσιογράφους που συνελήφθησαν τον Ιούνιο «καθώς είχαν καταγράψει εμπεριστατωμένα τις απεργίες και τις διαδηλώσεις των πολιτών σε ολόκληρη την Κίνα». Είναι αντιμέτωποι με βαριές ποινές κάθειρξης.
«Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι που απονέμουμε το βραβείο σε δημοσιογράφους και μμε που αναγνωρίζονται για τον επαγγελματισμό και την τόλμη τους, σε χώρες όπου η δημοσιογραφία ασκείται πολύ συχνά με κίνδυνο της ζωής του δημοσιογράφου», σχολίασε ο γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα Κριστόφ Ντελουάρ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ