Κόσμος

Δραματική έκκληση ΟΗΕ: “Θα θρηνήσουμε μια αναπόφευκτη ανθρώπινη τραγωδία”

Ο κόσμος θα πρέπει "κατεπειγόντως και ριζικά" να μειώσει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι οποίες ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αν θέλει να αποφύγει "μια ανθρώπινη τραγωδία", προειδοποίησε ο ΟΗΕ σήμερα, παραμονή της θέσης σε ισχύ της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

“Αν δεν αρχίσουμε να λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα σήμερα, αρχής γενομένης από τη διάσκεψη του Μαρακές (COP22, η οποία αρχίζει τις εργασίες της τη Δευτέρα), θα θρηνήσουμε μια αναπόφευκτη ανθρώπινη τραγωδία”, δηλώνει ο Έρικ Ζόλχαϊμ, διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE), στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στον νέο αυτό απολογισμό του το PNUE εκφράζει την ανησυχία του για την αδιάλειπτη αύξηση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (GES).

Στην έκθεση περιλαμβάνεται έκκληση για τον διπλασιασμό των προσπαθειών αμέσως, πριν από το 2020, έτος κατά το οποίο θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι δεσμεύσεις των κρατών στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού

Παρά τις εθελοντικές δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Παρίσι πριν από έναν χρόνο, ο κόσμος κατευθύνεται από τώρα έως το 2100 σε μια αύξηση της θερμοκρασίας από 2,9 έως 3,4 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση στους 2 βαθμούς Κελσίου, πρέπει στο εξής οι εκπομπές αερίων να μην υπερβαίνουν τους 42 γιγατόνους CO2 το 2030 (έναντι 52,7 το 2014). Ακόμα και αν όλες οι χώρες τηρήσουν τις υποσχέσεις τις οποίες ανέλαβαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλίμα, 54 έως 56 Gt θα εκπέμπονται το 2030, δηλαδή 12 έως 14 Gt παραπάνω, υπογραμμίζει το PNUE.

Ο ΟΗΕ χαιρετίζει την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στην αύξηση των GES που προκαλούνται από την ενέργεια που στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα και από τη βιομηχανία, αλλά σημειώνει πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν αυτή η τάση θα επιβεβαιωθεί.

Με τη συμφωνία του Παρισιού, “προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά αυτό δεν είναι ακόμη αρκετό αν θέλουμε να αποφύγουμε μια μεγάλη κλιματική απορρύθμιση”, υπογραμμίζει ο Ζόλχαϊμ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας “ανθρώπινης τραγωδίας”.

“Ο αυξανόμενος αριθμός των προσφύγων λόγω της κλιματικής αλλαγής που πλήττονται από την πείνα, τη φτώχεια, τις αρρώστιες και τους πολέμους θα μας υπενθυμίζει αδιάκοπα την αποτυχία μας. Η επιστήμη έχει δείξει πως οφείλουμε να δράσουμε πολύ πιο γρήγορα”, προσθέτει.

Η έκθεση αναφέρει πως ο ιδιωτικός τομέας, οι πόλεις και οι περιοχές θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων κατά πολλά εκατομμύρια τόνους έως το 2030 σε τομείς όπως η γεωργία και οι μεταφορές, καθώς και σε μέτρα ενεργειακής αποτελεσματικότητας.

Η 22η ετήσια σύνοδος για το κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί από 7-18 Νοεμβρίου στη μαροκινή πόλη Μαρακές, θα αρχίσει να μετατρέπει τις πολλές υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε πράξη και θα συντάξει έναν “βιβλίο κανόνων” για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και τίθεται σε ισχύ αύριο Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στο στόχαστρο οι υπηρεσίες πληροφοριών στη Γερμανία για τον Σαουδάραβα γιατρό που σκόρπισε τον θάνατο στο Μαγδεμβούργο - Τι γνώριζαν
«Μουδιασμένη» παραμένει η Γερμανία μετά την δολοφονική επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο το απόγευμα της Παρασκευής...
Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο οι υπηρεσίες πληροφοριών στη Γερμανία που γνώριζαν για τον Σαουδάραβα γιατρό