Η υψηλή φορολογία που έγινε ακόμα πιο υψηλή στα χρόνια της κρίσης είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους στη γειτονική χώρα η οποία έχει συντελεστεί φορολογία 10%.
Ετσι από 2.000 που ήταν το 2010, οι ελληνικές επιχειρήσεις με έδρα τη Βουλγαρία πέταξαν στις 17.000, δηλαδή υπεροκταπλασιάστηκαν!
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια που δημοσιεύει το insider.gr, οι ελληνικές επιχειρήσεις με έδρα τη Βουλγαρία πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο 5 δισ. ευρώ και απασχολούν 53.000 άτομα περίπου. Και όπως γίνεται αντιληπτό η φορολογική αιμορραγία είναι τεράστια..
Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσες από αυτές έχουν απλώς τη φορολογική τους έδρα στη Βουλγαρία και τις δραστηριότητες στην Ελλάδα και πόσες έχουν έχουν μεταφέρει το σύνολο των δραστηριοτήτων.
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τη νομοθεσία, αλλά και τη διακρατική συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολόγησης οι επιχειρήσεις που έχουν τη δραστηριότητα στην Ελλάδα, τη διεύθυνση, οι γενικές συνελεύσεις γίνονται στη χώρα μας και οι αποφάσεις λαμβάνονται εδώ, θα πρέπει να φορολογούνται στην Ελλάδα.
Στοιχεία που δημοσιοποιεί το Reuters, αναφέρουν ότι φέτος μετακόμισαν στη Βουλγαρία 3.600 επιχειρήσεις, ενώ πέρυσι είχαν μεταφέρει εκεί την έδρα τους 3.262.
Τώρα η ελληνική κυβέρνηση ζητάει τη συνεργασία της Βουλγαρίας για να διαπιστώσει ποιες από τις 17.000 επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει μόνο την έδρα και ποιες το σύνολο των δραστηριοτήτων.
Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει το newsit.gr πριν από τρεις εβδομάδες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησε ελέγχους για να διαπιστώσει ποιες επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί στη Βουλγαρία και την Κύπρο, αλλά έχουν τις δραστηριότητες, τη διοίκηση και το κέντρο λήψης των αποφάσεων στην Ελλάδα ούτως ώστε να τις φορολογήσει εδώ.