Στον αέρα βρίσκεται η διαπραγμάτευση, μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών, έπειτα από την άκαρπη τηλεδιάσκεψη που έγινε το βράδυ του Σαββάτου. Οι δυο πλευρές διαπίστωσαν εκ νέου το αγεφύρωτο χάσμα που τους χωρίζει στα εργασιακά, σχετικά με ομαδικές απολύσεις και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Από την μεριά της η κυβέρνηση, μέσω κύκλων έκανε λόγο για “καλό κλίμα στην τηλεδιάσκεψη”. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκε περαιτέρω προσέγγιση στα λίγα ανοιχτά θέματα που απομένουν. Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Η κυβέρνηση πάντως, έχει επιδώσει στους εκπροσώπους των δανειστών, το προσχέδιο της συμφωνίας που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2015. Στις 41 σελίδες του προσχεδίου που αποκαλύπτει η εφημερίδα “Αγορά”, περιλαμβάνεται ο συνολικός “οδικός χάρτης” για την επικαιροποίηση του μνημονίου.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναμόρφωση του συστήματος των οικογενειακών επιδομάτων, με ενοποίηση των επιδομάτων τέκνων και πολυτεκνικών. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσω της αναμόρφωσης θα “μπει μαχαίρι” στο συνολικό ποσό που παίρνουν σήμερα οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, είτε με κατάργηση των επιδομάτων τέκνων είτε με αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Αυτοί που θα πληγούν περισσότερο είναι οι περίπου 80.000 τρίτεκνες οικογένειες που παίρνουν πολυτεκνικό επίδομα 500 ευρώ ετησίως για κάθε ένα από τα εξαρτώμενα τέκνα και ως 40 ευρώ τον μήνα – ως επίδομα τέκνων- για κάθε παιδί.
Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα αναπηρικά επιδόματα, αφού προβλέπεται να δημιουργηθεί σε πρώτη φάση ένα πιλοτικό σύστημα που θα ορίζει ποιοι θα επιλέγονται για τη λήψη των συγκεκριμένων παροχών. Σύμφωνα με το προσχέδιο, η υποχρέωση για εναρμόνιση των κανόνων αναπηρίας, αλλά και των ανταποδοτικών παροχών κοινωνικής πρόνοιας πρέπει να καλυφθεί με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο εως το τέλος του Μαρτίου 2017.
Στο προσχέδιο προβλέπεται:
Επανασχεδιασμός/κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης
Εξορθολογισμός επιδομάτων για μεταφορές (κοινωνική επιδότηση) και παιδεία (φοιτητικό επίδομα των 1000 ευρώ).
Κατάργηση επιδομάτων που επικαλύπτονται με το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Το ΚΕΑ που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισοδηματική ενίσχυση, πρόσβαση και διασύνδεση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, ανάλογα με τις ανάγκες των δικαιούχων (λ.χ. Κοινωνικά τιμολόγια), καθώς και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και κοινωνική ζωή. Η ένταξη των δικαιούχων στο ΚΕΑ μπορεί να γίνεται ανά πάσα στιγμή με κριτήριο το εισόδημά τους των τελευταίων έξι μηνών.
Οι αρχές θα συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα για την υλοποίηση των επόμενων βημάτων προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μεταρρύθμισης της κοινωνικής πρόνοιας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά επιδιώκεται από την κυβέρνηση να εφαρμοστούν από το 2018 για την εξοικονόμηση των δαπανών σε μόνιμη βάση.
Φοροαπαλλαγές
Στο προσχέδιο αναφέρονται συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές, αλλά και αυξήσεις φόρων, ως πρώτα βήματα στην κατάργηση όλων των εκπτώσεων φόρου που απομένουν.
Έτσι προβλέπεται κατάργηση:
Της έκπτωσης για ιατρικές δαπάνες
Της έκπτωσης 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου
Επίσης, προβλέπονται:
Η κατάργηση/αύξηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους ναυτικούς.
Η επιβολή φόρου στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τουριστικών καταλυμάτων (AirBnB)
Φορολογικοί έλεγχοι
Πλήρης αυτοματοποίηση στη διαδικασία της είσπραξης των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς και σε αυτή των συντηρητικών κατασχέσεων, προβλέπει το προσχέδιο για την επικαιροποίηση του μνημονίου.
Παράλληλα, η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να καταστρώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο:
Θα ελεγχθούν οι αδήλωτες καταθέσεις και οι τραπεζικές συναλλαγές σε πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Θα ζητηθεί από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχουν στοιχεία για τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό.
Θα δημιουργηθεί “Μητρώο Πλούτου” στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να εισπραχθούν φόροι και από τα εισοδήματα από τα offshore χαρτοφυλάκια.
Θα επανεξεταστεί και θα τροποποιηθεί το ισχύον καθεστώς για τις παραγραφές, προκειμένου να αποφεύγονται οι διακοπές ή οι παρατάσεις.
Θα εφαρμοστούν από τον Φεβρουάριο του 2017 ειδικά “κριτήρια κινδύνου” (με βάση πληροφορίες από τον φορολογούμενο, αλλά και τα στοιχεία “εξωτερικής προέλευσης) για την προτεραιότητα ελέγχων σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
Θα υπάρξει μελέτη ως τον Μάρτιο του 2017 για την ενιαία πληρωμή φόρων και εισφορών.
Θα γίνει “ξεσκαρτάρισμα” στη λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου και ο νέος επικαιροποιημένος κατάλογος, θα δημοσιοποιηθεί τον Ιούνιο του 2017.
Ομαδικές απολύσεις
Την αντικατάσταση του συστήματος της εκ των προτέρων έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας με ένα διοικητικό σύστημα κοινοποίησης του πλάνου ομαδικών απολύσεων, προβλέπει το προσχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου.
Ειδικότερα:
Η κυβέρνηση θα προσαρμόσει τα κατώτατα όρια απολύσεων με την υπάρχουσα κοινοτική οδηγία (98/59/ΕΚ)
Θα αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα της εκ των προτέρων έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας με ένα διοικητικό σύστημα κοινοποίησης του πλάνου ομαδικών απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας με ένα διοικητικό σύστημα κοινοποίησης του πλάνου ομαδικών απολύσεων, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η συμμόρφωση της επιχείρησης με τα όσα προβλέπει ο νόμος, για πληροφόρηση και διαβούλευση με τους εργαζόμενους. Οι εργοδότες πρέπει να ενημερώνουν το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για τις σχεδιαζόμενες ομαδικές απολύσεις, οι οποίες θα μπορούν να γίνουν μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την κοινοποίησή τους. Παράλληλα η εταρεία, θα πρέπει να υποβάλλει ένα “social plan” στο οποίο θα περιγράφει τα πιθανά συνοδευτικά, όχι όμως και υποχρεωτικά μέτρα.
“Κόκκινα” δάνεια
Σύμφωνα με το προσχέδιο, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προκειμένου ως το Μάιο του 2017 να έχει αναπτυχθεί μια “δυναμική αγορά” για τα “κόκκινα” δάνεια.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η ΤτΕ θα έχει χορηγήσει ως το τέλος του Δεκεμβρίου εφέτος τουλάχιστον 5 άδειες σε funds για τη διαχείριση των τοξικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Στη συνέχεια, ως τον Φεβρουάριο του 2017 η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα, με βάση την επικαιροποιημένη μελέτη του ΤΧΣ, για να αρθούν τα όποια κανονιστικά εμπόδια, ως τον Μάρτιο του 2017 η κυβέρνηση και η ΤτΕ πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα για την άρση και των υπόλοιπων ενδεχόμενων εμποδίων.
ΕΚΑΣ
Στο προσχέδιο προβλέπεται η έκδοση υπουργικής απόφασης για μείωση των δαπανών του ΕΚΑΣ κατά 430 εκατομμύρια ευρώ το 2017. Αυτό σημαίνει ότι το ΕΚΑΣ θα υποστεί περικοπή κατά 35%-40% για όσους δικαιούχους θα συνεχίσουν να το εισπράττουν το επόμενο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να βγει ο λογαριασμός το “μαχαίρι” πρέπει να μπει βαθιά στα καταβαλλόμενα επιδόματα των 115-230 ευρώ, προκειμένου να μη συρρικνωθεί δραματικά ο αριθμός των δικαιούχων, όπως έγινε εφέτος -με αποτέλεσμα να προκληθεί κοινωνικός αναβρασμός. Έτσι, για παράδειγμα το επίδομα των 230 ευρώ θα μειωθεί στα 138 ευρώ και το επίδομα των 172 ευρώ θα μειωθεί στα 111 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Αγορά