Δευτέρα, 19 Αυγ.
29oC Αθήνα

Το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης: Οι πέντε υπουργοί που θα καθορίσουν το μέλλον της

Φωτογραφία: Eurokinissi
Φωτογραφία: Eurokinissi

Κομίζουμε «γλαύκας εις Αθήνας», αν πούμε ότι το μεγάλο στοίχημα, η μέγιστη πρόκληση και κρυφή ελπίδα για τη νέα κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη.

Όλοι οι επιμέρους στόχοι, όλες οι επιδιώξεις οφείλουν να υπηρετούν την έξοδο από την κρίση και την είσοδο σε μία ταχεία, διατηρήσιμη και προπαντός αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη.
Όμως, για να φτάσουμε εκεί, απαιτούνται να ικανοποιηθούν προηγουμένως ορισμένοι στόχοι.

Πρώτος στην ατζέντα είναι το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και αυτόν υπηρετεί με την πρώτη ματιά η νέα κυβέρνηση.
Είναι επιτακτική ανάγκη να κλείσει τάχιστα αυτό το κεφάλαιο, να ακολουθήσει η βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους και η συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Έτσι μόνο θα αποκατασταθεί ένα μέρος της κατεστραμμένης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και θα ανοίξει ο δρόμος προς τις αγορές, που στη συνέχεια θα αποτρέψει το τέταρτο μνημόνιο.
Αυτός είναι ο οδικός χάρτης που απαιτείται να ακολουθηθεί πάση θυσία για να δει η χώρα ανάπτυξης πρόσωπο.

Όμως, δεν αρκεί αυτό για να περάσει στην επόμενη φάση, στη βιώσιμη και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη, η οποία μάλιστα είναι και η πιο δύσκολη.

Το μεγάλο βάρος αναμένεται να σηκώσουν τρεις νέοι και δύο παλιοί υπουργοί με τους συνεργάτες τους.

Ο πρώτος είναι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος οφείλει να δημιουργήσει ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον και χάρη στο διεθνές κύρος και αναγνώριση να προσελκύσει επενδύσεις για την άνυδρη και ξερή οικονομία της χώρας.

Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο. Στο δεύτερο δράση αναλαμβάνουν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Σταύρος Κοντονής και ο Ευάγγελος Αποστόλου. Η πρώτη οφείλει να αλλάξει εκ βάθρων τη δημόσια διοίκηση γιατί μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά η οικονομία, να εξυπηρετηθεί ο πολίτης και να ανατραπεί η σχέση αντιπαράθεσης ανάμεσα στο κράτος και την κοινωνία.

Οφείλει να δημιουργήσει ένα, δημόσιο σύγχρονο, ευέλικτο, παραγωγικό, φιλικό προς τον πολίτη και την επιχείρηση και προπαντός αντιγραφειοκρατικό. Αν τα καταφέρει η χώρα θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα. Αν, όχι, ας προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα.

Ο Σταύρος Κοντονής καλείται να κάνει την επανάσταση στη Δικαιοσύνη. Με μεταρρυθμίσεις να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα, μία νέα οργάνωση που θα αποδίδει ταχύτατα τη δικαιοσύνη. Οι καθυστερήσεις, οι παλινδρομήσεις και η κακής ποιότητας δικαιοσύνη ίσως αποτελούν σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο εμπόδιο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Ευάγγελος Αποστόλου έχει υποχρέωση να αναδείξει τον αγροδιατροφικό τομέα σε πυλώνα της νέας αναπτυξιακής πορείας, όπως επανειλημμένα και δικαιολογημένα έχει πει ο πρωθυπουργός. Θα τα καταφέρει; Η προηγούμενη θητεία του και τα δείγματα γραφής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μας κάνουν καθόλου αισιόδοξους.

Ο τομέας της καθημερινότητας θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τύχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Ξανθός και Πολλάκης καλούνται να υπερβούν τα εμπόδια, αλλά και τους εαυτούς τους, γιατί η ανόρθωση του συστήματος υγείας θα δώσει πολλούς πόντους και ανάσες στην κυβέρνηση, η δε καταβαράθρωση θα αποτελέσει τη χαριστική βολή.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε