Σε βάρος των 14 εμπλεκομένων ασκήθηκε ποινική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και οι 14 φέρονται να γνώριζαν ότι με τις παραλείψεις τους ενδεχομένως να προκαλούνταν πυρκαγιά, αλλά παρόλα αυτά αδιαφόρησαν με αποτέλεσμα, χωρίς να το επιθυμούν, τον θανατο τριών ανθρώπων.
Επιπλέον δυο θεράποντες ιατροί κατηγορούνται για την πράξη της παράνομης κατακράτησης αφού φέρονται ότι κρατούσαν συνεχώς δεμενους τους τρεις άτυχους ασθενείς παρά το ότι αυτό δεν επιτρεπόταν από το πρωτόκολο, άλλοι εξι ιατροί κατηγορούνται για πλημμεληματική παραβαση καθηκοντος καθώς ελλειπαν από τις θεσεις τους στο ίδρυμα, σε έναν διοικητικό υπάλληλο του νοσοκομείου αποδίδεται για το αδίκημα της ψευδούς βεβαιωσης καθώς φέρεται να εξεδωσε βεβαιωση για την πυρασφαλεια του σωματίου στο οποίο κρατούνταν ο τροφιμος που ξεκίνησε την πυρκαγιά ενώ ένας υπάλληλος της εταιρίας πυρασφάλειας διώκεται για απάτη και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.
Την προκαταρκτική εξέταση για την πυρκαγιά διενήργησε ο εισαγγελέας Γιώργος Πέτρος ο οποίος στο πόρισμα του κάνει λογο για ουσιαστικές ευθυνες της Πολιτείας, υποστηρίζοντας πως κακώς κρατούνται οι ακαταλόγιστοι της ποινικής δικαιοσύνης στο Δαφνί. “Υπάρχει εν δυνάμει κιπνδυνος για το νοσηλευτικό προσωπικό και για τους τρόφιμους” αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός και προσθέτει πως οι επικινδυνες αυτές περιπτωσεις θα πρέπει να νοσηλεύονται σε ειδικά ιδρύματα, απομακρυσμένοι απο τους υπόλοιπους ψυχικά ασθενείς”.
Αξίζει να σημειωθεί πως ποινικη δίωξη ασκηθηκε και κατά του τροφιμου που ξεκίνηςε τη φωτιά και ο οποίος βρισκοταν εκεί καθώς στο παρελθόν είχε κριθεί ποινικά ακαταλόγιστος (69 ΠΚ). Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει πλέον ειναι: πρόκληση εμπρησμού, σωματική βλάβη κατά συρροή και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.
Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή.