Οι σύμβουλοι επικρατείας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης καθώς και της επόμενης που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τετάρτης θα κρίνουν την ουσία του νόμου Παππά που αφορά την συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας στις οποίες βασίστηκε ο διαγωνισμός που διεξήχθη.
Εξαρχής δικαστικοί και νομικοί κύκλοι ξεκαθάριζαν πως ένα από τα σημαντικά αν όχι το σημαντικότερο ζήτημα που θα κρίνει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι το εάν είναι συνταγματική η “παράκαμψη” του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στο ζήτημα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών και εάν ο υπουργός επικράτειας μπορούσε να οργανώσει τη χορήγηση αδειών κατά την ισχύουσα συνταγματική διάταξη.
Επιπλέον επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα της διατάξης η οποία περιορίζει τις τηλεοπτικές άδειες στον αριθμό των τεσσάρων. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν βάλει κατά της ρύθμισης επικαλούμενοι και παραβίαση του συντάγματος και της κοινοτικής νομοθεσίας, γεγονός που οδηγεί, κάποιους, σε εκτιμήσεις, ότι μπορεί να υποβληθεί από το Δικαστήριο και προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαίκό Δικαστήριο, εκδοχή που δεν μπορεί να αποκλειστεί, όμως δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες.
Δικαστικές πηγές επισημαίνουν πάντως πως είναι πολύ πιθανό το Συμβούλιο της Επικράτειας να εκδώσει μία απόφαση η οποία θα περιλαμβάνει κρίσεις περί συνταγματικότητας και το αντίθετο για διάφορες διατάξεις του νόμου. Σε κάθε περίπτωση εάν το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας αποφανθεί πως ειναι συνταγματική η επίμαχη και οι υπόλοιπες διατάξεις του νόμου Παππά τότε η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά .
Σε αντίθετη περίπτωση, αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας, τα πράγματα περιπλέκονται και οπωσδήποτε θα χρειαστεί νέα ρύθμιση ενώ οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νόμου εκ των πραγμάτων θα ανακοπούν.
Επισημαίνεται πως οι διασκέψεις του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών διενεργούνται σε τεταμένο κλίμα λόγω των εξελίξεων τις προηγούμενες ημέρες, κυρίως με την δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ αλλά και τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει, σε συνδιασμό με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για τις συνέπειες της επικείμενης δικαστικής απόφασης.