Σάββατο, 23 Νοε.
19oC Αθήνα

Πέθανε ο πραξικοπηματίας Στυλιανός Παττακός στα 104 του χρόνια

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Ένα μήνα πριν κλείσει τα 104 του χρόνια και δυό μέρες μετά τη διάρρηξη στο σπίτι του, πέθανε ο Στυλιανός Παττακός
– Ήταν ο τελευταίος εν ζωή από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967
– Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Α’ Αντιπρόεδρος της χουντικής κυβέρνησης
– Καταδικάστηκε για στάση και εσχάτη προδοσία σε θάνατο, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια
– Αποφυλακίστηκε το 1990 για λόγους υγείας και ζούσε ελεύθερος για 26 χρόνια

Δύο μέρες πριν το όνομά του είχε επανέλθει στην επικαιρότητα, λόγω της διάρρηξης της μονοκατοικίας στα Πατήσια, από άγνωστους ληστές. Αυτή είναι πιθανότατα όμως η τελευταία φορά, καθώς ο Στυλιανός Παττακός πρωτεργάτης του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, πέθανε το Σάββατο 8 Οκτώβρη καθώς υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, ένα μήνα πριν κλείσει τα 104 του χρόνια.

Ο πραξικοπηματίας θα κηδευτεί σύμφωνα με το neakriti.gr που επικαλείται τους οικείους του, την Δευτέρα ή την Τρίτη ενώ πιθανότατα η κηδεία του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Αγία Παρασκευή Ρεθύμνου.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ο Στέλιος Παττακός, είχε δώσει εντολή στις κόρες του σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Freddo” πριν ένα χρόνο, η κηδεία του να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο και να ανακοινωθεί στον Τύπο μετά την ταφή.

Τη θλίψη του για τον θάνατο του πραξικοπηματία, δεν δίστασε να δηλώσει και μάλιστα δημόσια ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος με δύο διαδοχικά tweets.

 

 

Ποιος ήταν ο Παττακός

Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1912 στην Αγία Παρασκευή Αμαρίου στο Ρέθυμνο.

Στο πραξικόπημα του 1967 συμμετείχε ως διοικητής του ΚΕΤΘ στο Γουδί. Στη χουντική κυβέρνηση ανέλαβε πρώτα υπουργός Εσωτερικών και έπειτα αντιπρόεδρος της. Έμεινε στην ιστορία ως “ο άνθρωπος με το μυστρί” καθώς ήταν εκείνος που εγκαινίαζε τα έργα της χούντας.

Συνελήφθη στις 23 Οκτωβρίου 1974, και φυλακίστηκε στην ΚΕΑ. Καταδικάστηκε για στάση και εσχάτη προδοσία σε θάνατο, όμως η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Έμεινε στη φυλακή μόλις 16 χρόνια καθώς στις 28 Σεπτεμβρίου 1990 αφέθηκε ελεύθερος λόγω της υγείας του.

Καθαιρέθηκε από τον βαθμό του Ταξίαρχου και δεν λάμβανε σύνταξη. Αμετανόητος μέχρι και το τέλος της ζωής του, δήλωνε πριν μερικά χρόνια για έναν από τους χιλιάδες βασανισμούς κατ’ εντολή της χουντικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα, αυτόν του αξιωματικού του ελληνικού στρατού, Σπύρου Μουστακλή: “Καλά του κάναμε”.

Το βίντεο της “Μηχανής του Χρόνου” με τη σχετική δήλωση του Παττακού:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε