Σάββατο, 23 Νοε.
11oC Αθήνα

Σεισμός στην Ιταλία: Διχασμένοι οι σεισμολόγοι! Θα συνεχιστεί ο “χορός” των Ρίχτερ;

Φωτογραφία / Reuters
Φωτογραφία / Reuters

– Νέα ισχυρότατη σεισμική δόνηση συγκλονίζει την κεντρική Ιταλία! Από τις ισχυρότερες των τελευταίων δεκαετιών
– Ο σεισμός είχε μέγεθος 6,5 Ρίχτερ – Αντικρουόμενες οι πληροφορίες για το ακριβές μέγεθος – Διεθνή ΜΜΕ μιλούν και για 7,1 Ρίχτερ!
– Δεκάδες τραυματίες, ευτυχώς ελαφρά – Δεν υπάρχουν νεκροί – Μεγάλη πολιτισμική καταστροφή
– Τι απαντούν οι σεισμολόγοι στο “ερώτημα του ενός εκατομμυρίου”: Θα συνεχιστεί η μετασεισμική δραστηριότητα;
– ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
– Όλο το χρονικό με βίντεο και φωτογραφίες

Ένας νέος σεισμός πιάνει… στον ύπνο την Ιταλία και σκορπά τον τρόμο! Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών έπληξε σήμερα την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας την κατάρρευση περισσότερων κτιρίων σε μικρές πόλεις οι οποίες είχαν ήδη πληγεί από σεισμούς τους δύο τελευταίους μήνες, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για νεκρούς.

Ο σημερινός σεισμός ήταν μεγαλύτερος από εκείνον που είχε πλήξει στις 24 Αυγούστου την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων. Χιλιάδες μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις εβδομάδες που έχουν περάσει έκτοτε, περιλαμβανομένων δύο ιδιαίτερα ισχυρών δονήσεων την περασμένη Τετάρτη.

Οι ιταλικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν πως σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν σήμερα σε πολλές τοποθεσίες στις κεντρικές περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση RAI μετέδωσε πως τρεις άνθρωποι διασώθηκαν από τα συντρίμμια στην πόλη Ουσίτα και πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.

Σεισμός στην Ιταλία: Δείτε ζωντανή εικόνα κάνοντας κλικ εδώ

 

Συντρίμμια στη Νόρτσια / Φωτογραφία: Reuters

Καταστροφές και στα σοκάκια της Νόρτσια / Φωτογραφία: Reuters 

Στιγμιότυπο από την Λ' Άκουιλα / Φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σε όλες τις κοντινές πόλεις ο σεισμός έγινε αισθητός / Φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συντρίμμια στο επίκεντρο του σεισμού, στην πόλη Νόρτσια / Φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συντρίμμια στο επίκεντρο του σεισμού, στην πόλη Νόρτσια / Φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ρήγμα στο δρόμο σε πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού / Φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τσελέντης στο newsit.gr: Ολοκληρώνεται η σεισμική δραστηριότητα

Την ίδια ώρα, το ερώτημα που ενδιαφέρει περισσότερο από όλα είναι το κατά πόσο αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, ή αν θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί.

Καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου σεισμού στην Ιταλία εμφανίζεται ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο newsit.gr.

Εκτιμά πως τα 6,5 Ρίχτερ που “χτύπησαν” τη γειτονική χώρα ολοκλήρωσαν μια δραστηριότητα η οποία ξεκίνησε από τον Αύγουστο.

“Ήταν το τρίτο κομμάτι ενός μεγάλου ρήγματος το οποίο είχε ξεκινήσει να σπάει από τις 24 Αυγούστου”, λεει χαρακτηριστικά ο κ.Τσελέντης και επισημαίνει πως διαψεύστηκαν όσοι το καλοκαίρι έλεγαν πως μετά απο 24 ημέρες πέρασε ο κίνδυνος ενός νέου μεγάλου σεισμού.

Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης ξεκαθαρίζει πως ο σεισμός στην Ιταλία δεν επηρεάζει τη σεισμική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο, καθώς πρόκειται για εντελώς διαφορετικά τεκτονικά καθεστώτα επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, τη θέση του για την πιθανότητα εκδήλωσης ενός ισχυρού σεισμού στη χώρα μας.

Ακούστε όσα δήλωσε ο Άκης Τσελέντης στο newsit.gr

 

Ανησυχία από Χουλιάρα!

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της πρωτοφανούς όπως τη χαρακτήρισε σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας. 

Ο σημερινός σεισμός είπε, ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και είναι ο τρίτος κατά σειράν «εξάρης» στην ίδια περιοχή από τις 24 Αυγούστου. Ο δεύτερος είχε σημειωθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Όπως εκτίμησε έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων.

Ο κ. Χουλιάρας δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος «εξάρης». Έχουμε είπε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται.

Επισήμανε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την περιοχή της Ιταλίας είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παλιά σπίτια, ενώ στην Ελλάδα με αντίστοιχους σεισμούς όπως στην Κεφαλονιά είχαμε μικρότερες καταστροφές και αυτό γιατί έχουμε νεότερες κατασκευές που είναι περισσότερο αντισεισμικές.

Ο κ. Χουλιάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο από τους σεισμούς της Ιταλίας, καθώς όπως είπε, τα ρήγματα αυτά μπορούν να ενεργοποιήσουν άλλα σε απόσταση μόνον 100-200 χιλιομέτρων.

Μετρούν τις πληγές τους

Η Βασιλική του Αγίου Βενέδικτου στην περιτειχισμένη πόλη της Νόρτσια, σχεδόν 100 χλμ. από την Περούτζια, καταστράφηκε από τον σεισμό, δήλωσαν οι μοναχοί. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν την μια πλευρά της εκκλησίας να έχει μετατραπεί σε ερείπια και να έχει καταρρεύσει άλλη μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης.

Εικόνα μέσα από την εκκλησία

 

Εικόνα έξω από την εκκλησία

Τοπικές αρχές έκαναν γνωστό πως σε πολλές κωμοπόλεις και χωριά, που είχαν ήδη πληγεί από τον σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών του Αυγούστου, καταγράφηκαν περαιτέρω σοβαρές ζημιές.

«Ο σεισμός σήμερα το πρωί έπληξε τα λίγα πράγματα που στέκονταν ακόμη όρθια. Θα πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή», δήλωσε στην τηλεόραση της RAI ο Μικέλε Φράνκι, ο αντιδήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο.

Πολλά από τα μέρη αυτά είχαν εκκενωθεί μετά την καταστροφή του Αυγούστου και ήταν σε μεγάλο βαθμό έρημα όταν σημειώθηκε ο σεισμός σήμερα στις 07:41 το πρωί.

Η δόνηση έγινε αισθητή προς βορράν μέχρι το Μπολτσάνο, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, και νότια μέχρι την περιφέρεια της Απουλίας στο νότο άκρο της ιταλικής χερσονήσου.

 

Έγινε επίσης πολύ αισθητός στη Ρώμη, όπου οι αρχές έκλεισαν το μετρό για ελέγχους. Η Ιταλία βρίσκεται πάνω σε δύο ρήγματα, πράγμα που την καθιστά μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στην Ευρώπη.

Φωτό από rainews.it

Πριν από τη φετινή χρονιά, ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που είχε πλήξει τη χώρα είχε σημειωθεί στην πόλη Λ’ Άκουιλα (κεντρική Ιταλία) το 2009 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους. Ο πιο φονικός από την αρχή του 20ου αιώνα είχε σημειωθεί το 1908. Ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε είχαν προκαλέσει τότε τον θάνατο 80.000 ανθρώπων στις νότιες περιφέρειες του Ρήγιου της Καλαβρίας και της Σικελίας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου / Επιμέλεια: Χρήστος Μαυραγάνης
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε