Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Νόμπελ Ειρήνης στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Η συμφωνία του Χουάμ Μανουέλ Σάντος με την αντάρτικη οργάνωση FARC για τον τερματισμό του πολυετούς εμφυλίου πολέμου στην Κολομβία “χάρισε” στον πρόεδρο της χώρας το Νόμπελ Ειρήνης για το 2016. Υπενθυμίζεται ότι για το Νόμπελ Ειρήνης είχαν προταθεί και Έλληνες νησιώτες για τη βοήθεια που προσέφεραν σε χιλιάδες πρόσφυγες το περασμένο καλοκαίρι.

Μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις, ο Σάντος κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους αντάρτες της FARC ώστε να τερματιστεί ο εμφύλιος στην Κολομβία, ο μοναδικός που παραμένει σε εξέλιξη σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες τέθηκε σε δημοψήφισμα, με το λαό της Κολομβίας να την απορρίπτει.

Η εξέλιξη αυτή δεν απέτρεψε την επιτροπή των Νόμπελ από το να δώσει το βραβείο στον πρόεδρο της Κολομβίας. Η Επιτροπή έκρινε πως οφείλει να του δώσει το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειες να βάλει τέλος στον 50ετή εμφύλιο πόλεμο στη χώρα του. Η συμφωνία απορρίφθηκε με μικρή διαφορά από τους Κολομβιανούς την Κυριακή, αλλά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή, ανέφερε η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ. 

“Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η διαδικασία ειρήνης να διακοπεί και να ξαναρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος, κάτι που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος Σάντος και ο επικεφαλής των ανταρτών FARC Ροντρίγκο Λοντόνιο από τα δύο μέρη” πρόσθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων στην Κούβα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες της FARC, υπό τον Ροντρίγκο Λοντόνιο, πιο γνωστό με το πολεμικό του όνομα Τιμολέον Χιμένες ή Τιμοσένκο.

Από την πλευρά του, ο Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε πως το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα βοηθήσει να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα του. “Ήταν συγκινημένος. Ήταν πολύ ευγνώμων. Είπε πως είναι ανεκτίμητης σημασίας για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία”, δήλωσε ο γραμματέας της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Όλαβ Νγιόελσταντ στη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK λίγο αφού τηλεφωνήθηκε με τον Κολομβιανό ηγέτη.

Ο Σάντος έγινε ο δεύτερος Κολομβιανός που τιμάται με Νόμπελ. Ο πρώτος ήταν ο αξέχαστος Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1982. Ο πρόεδρος της Κολομβίας είναι επίσης ο 15ος αρχηγός κράτος που τιμάται με Νόμπελ.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε