Πέμπτη, 21 Νοε.
17oC Αθήνα

“Βόμβες” ΔΝΤ και Ρέγκλινγκ! Πιθανό το τέταρτο μνημόνιο, “όχι” σε ελάφρυνση χρέους!

“Βόμβες” ΔΝΤ και Ρέγκλινγκ! Πιθανό το τέταρτο μνημόνιο, “όχι” σε ελάφρυνση χρέους!

Κακά… μαντάτα από ΔΝΤ και ESM. Τι ισχύει με το ενδεχόμενο νέου… προγράμματος και τι λέει ο Ρέγκλινγκ για το ελληνικό χρέος, τασσόμενος στη γραμμλή Σόιμπλε!

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει την απόφαση του για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδος μέσα στον Δεκέμβριο ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε πως το Ταμείο συζητά και το ενδεχόμενο νέου προγράμματος για την Ελλάδα.
«Είμαστε εντός της διαδικασίας της δεύτερης αξιολόγησης του ESM. Την ίδια στιγμή συζητάμε την πιθανότητα ενός χρηματοδοτικού προγράμματος, το οποίο θα μπορούσε να συμπεριλάβει τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, για νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ», δήλωσε ο Ράις.

Ο ίδιος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, συνέδεσε τον χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης με την Έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού Δημοσίου Χρέους η οποία θα υποβληθεί τον Δεκέμβριο στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μαζί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου ελέγχου που διενήργησε το ΔΝΤ στο πλαίσιο του αρθ.4, τα οποία αφορούν τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.

«Υπό προϋποθέσεις είναι εφικτό η σχετική απόφαση να ληφθεί εντός του Δεκεμβρίου», επισήμανε χαρακτηριστικά. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Ράις τα στελέχη του Ταμείου που βρίσκονται στην Αθήνα, μετέχοντας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε πάντως ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου προϋποθέτει είτε την μείωση του προωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, είτε την υιοθέτηση ενός ακόμη πιο φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Όπως διευκρίνισε, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στο παρόν πρόγραμμα του ΕSM δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Επανέλαβε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, το οποίο θα συνοδεύεται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους.
Ενδεικτικά, για το φάσμα των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί το ΔΝΤ να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ο Τζέρι Ράις ανέφερε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο καθώς το έλλειμμα του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Όπως υπογράμμισε αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. 

 

Οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ

Σοβαρό πλήγμα για την ελληνική κυβέρνηση που επιδιώκει ελάφρυνση του χρέους το συντομότερο δυνατό, αποτελούν οι δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως “η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα χρέους για τουλάχιστον μία δεκαετία”.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της “Wall Street Journal” ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημείωσε πως “Βραχυπρόθεσμα, δεν υπάρχει πρόβλημα”, προσθέτοντας ότι αν και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει αυξηθεί σε περίπου 180% του ΑΕΠ της μετά την οικονομική κρίση, αυτό “δεν είναι σημαντικό, αν πληρώνεις επιτόκιο 1%”. Η Αθήνα πληρώνει για το χρέος της σχετικά λιγότερα από τη Γαλλία ή το Βέλγιο, συνέχισε ο επικεφαλής του ESM, χάρη στα φθηνά δάνεια του ESM.

“Είμαι μάλλον με την πλευρά του Σόιμπλε παρά της Λαγκάρντ”, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, αναφορικά με τις διαφορετικές θέσεις που έχουν εκφράσει οι δύο αξιωματούχοι σχετικά με το ελληνικό χρέος. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε από την Ουάσιγκτον στις αρχές του μήνα ότι το βάρος του ελληνικού χρέους “σαφώς” δεν είναι βιώσιμο. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε στην Ουάσιγκτον ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος της, αλλά μάλλον η ανάγκη να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Η υπόσχεση της Ευρωζώνης “να βοηθήσει, αν η Ελλάδα κάνει τα μαθήματά της, είναι λογική”, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει πως η Ελλάδα θα χρειασθεί νέο πρόγραμμα βοήθειας μετά το τρέχον πρόγραμμα που λήγει το 2018.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε