Οι συμβιβαστικές προτάσεις (για τις αλλαγές στο πλαίσιο) μπορεί να περιλαμβάνουν την προσωρινή και μερική χαλάρωση του κανόνα, βάσει του οποίου οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ κατά χώρα πρέπει να είναι ανάλογες με το μέγεθος της οικονομίας της, δήλωσαν οι πηγές.
Αυτό θα μπορούσε πιθανόν να μειώσει τις αγορές γερμανικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα, εγείροντας τον κίνδυνο νέας σύγκρουσης με το Βερολίνο, το οποίο υποστηρίζει ήδη ότι η ΕΚΤ επιδοτεί χώρες με μεγάλα χρέη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άλλες προτάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την αγορά περιορισμένου ύψους ομολόγων με αποδόσεις χαμηλότερες από το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ (είναι σήμερα αρνητικό, -0,4%), τα οποία αποκλείονται με τους σημερινούς κανόνες και την αγορά μεγαλύτερου ποσοστού κάθε μεμονωμένης έκδοσης ομολόγων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η ΕΚΤ αναζητεί τρόπους για να διασφαλίσει ότι μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει τίτλους ύψους 80 δισεκ. ευρώ τον μήνα, ακόμη κι αν αποφασίσει την παράταση του προγράμματος πέραν της σημερινής προθεσμίας λήξης τον Μάρτιο του 2017. Επειδή, όμως, οι τεχνικές αλλαγές θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το αν θα παραταθεί το πρόγραμμα, πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν τον συνδυασμό των δύο αποφάσεων, εξήγησαν οι πηγές.