Το ΙΟΒΕ προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% εφέτος έναντι της πρόβλεψης του Ιουλίου για ύφεση 1%, λόγω κυρίως της ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης στο δεύτερο εξάμηνο και της ενίσχυσης των επενδύσεων.
Το 2017 το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, σημειώνοντας ρυθμό ανάπτυξης 1,5 έως 2,0%. Η οικονομική ανάκαμψη θα προκύψει από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της συνεχούς υποχώρησης της ανεργίας, την αναθέρμανση των επενδύσεων, αλλά και την αναμενόμενη ρύθμιση των μη-εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Όσον αφορά στην ανεργία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ, εκτιμάται ότι το 2017 θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 22,5%.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 86η θέση, μεταξύ 138 χωρών, ως προς τον δείκτη ανταγωνιστικότητας της, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του World Economic Forum, καταγράφοντας πτώση πέντε θέσεων έναντι της αντίστοιχης έρευνας του 2015. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, έξι χρόνια προσπάθειας δεν έφεραν καμία βελτίωση της θέσης της Ελλάδας ως προς τον δείκτη ανταγωνιστικότητας. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο υψηλό επίπεδο διαφθοράς, στη χαμηλή οικονομική ελευθερία αλλά και στην απροθυμία ξένων επιχειρήσεων να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.
Στα έξι χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλος, δεν σημειώθηκε βελτίωση στην ελληνική οικονομία. Επίσης δεν απελευθερώθηκαν αποτελεσματικά αγορές, δεν εξασφαλίστηκε διοικητική επάρκεια ενώ η διαφθορά δεν εξαλείφθηκε λόγω των αντιστάσεων των κοινωνικών στρωμάτων που αδυνατούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Αυτή η αδυναμία προσαρμογής, σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλος, έχει καταστήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις ανίσχυρες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Εντός στόχων βρίσκεται ο κρατικός προϋπολογισμός 2016, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Δεδομένων πάντως του πλήθους και της έντασης των φορολογικών ρυθμίσεων (από Ιούλιο 2015), μάλλον ήπια κρίνεται η απόδοση στα έσοδα, επισημαίνει στην έκθεσή του το ΙΟΒΕ. Επίσης εκτιμάται ότι η προσπάθεια για μεγαλύτερο πρωτογενές αποτέλεσμα το προσεχές έτος θα βαρύνει κυρίως τα φορολογούμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις, το ΙΟΒΕ βλέπει σχετική βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος εγχωρίως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Ειδικότερα, σημειώνεται κάμψη αβεβαιότητας για την εφαρμογή του τρίτου Προγράμματος, αύξηση καταθέσεων επιχειρήσεων – νοικοκυριών, επιβράδυνση πιστωτικής συρρίκνωσης προς επιχειρήσεις, ήπια άνοδος δείκτη οικονομικού κλίματος και ευνοϊκή για τις συνθήκες στην ελληνική οικονομία ή μη εκδήλωση έως τώρα επιπτώσεων από το Brexit. Όμως επιδεινώνονται τα δεδομένα στο προσφυγικό. Η παρατηρούμενη εξασθένιση αβεβαιότητας δεν συνεπάγεται, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ότι αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ