Η φοροκαταιγίδα όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει το κλίμα των μετεωρολογικών καταιγίδων του φθινοπώρου και αναμένεται να ενταθεί λόγω των καταβολών tpy ΕΝΦΙΑ, των τελών κυκλοφορίας μέχρι το Δεκέμβρη κ.α. ενώ το κλίμα επιβαρύνεται από το κύμα των πλειστηριασμών και από την εντεινόμενη συζήτηση για το πώς θα διαμορφωθούν τα διαθέσιμα εισοδήματα μετά την 1/1/2017 οπότε και θα ξεκινήσει ενδεχομένως τη λειτουργία του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όπου για κύρια ασφάλιση όλοι ανεξαιρέτως οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν το 20% των εισοδημάτων τους.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χιλιάδες φορολογούμενοι με μπλοκάκια σπεύδουν να τα κλείσουν, σε σημείο που να τίθεται εν αμφιβόλω το εύρος της “βάσης” από την οποία θα αντλούνταν εισφορές και φόροι το 2017 με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός για περαιτέρω μειώσεις των δημοσίων εσόδων.
Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο “ναυαγίου” στο ζήτημα του χρέους γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό ζήτημα, από την στιγμή που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από τις εκλογές του Γενάρη του 2015 είχε αναγάγει το ζήτημα του χρέους σε μείζονα στρατηγικό στόχο για την κυβέρνησή του, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στις Συμπληγάδες της αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσιγκτον (ΔΝΤ) και Βερολίνου.
Με το ζήτημα του χρέους ακόμη ανοιχτό και τη 2η αξιολόγηση παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις Μαξίμου και οικονομικού επιτελείου για ολοκλήρωση εντός του έτους, να σκοντάφτει στις…γερμανικές εκλογές, αλλά και στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε για την τρέχουσα αξιολόγηση ότι “είμαστε μακράν κάτω του 100% για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων” η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα βαρύ πολιτικά χειμώνα με ανοιχτό τον ορίζοντα εξελίξεων.
Να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η δόση που θα δοθεί ανέρχεται στα 6,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2 δισ. ευρώ θα διοχετευτεί και πάλι για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει πέρα από τα εργασιακά που θα βρεθούν στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης και της πολιτικής αντιπαράθεσης, να ρυθμιστούν εκ νέου θέματα που αφορούν για παράδειγμα τα “κλειστά επαγγέλματα” με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει νέες αντιδράσεις σ΄ένα δημοσκοπικό περιβάλλον καθίζησης.