Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να ρίχνει σήμερα “μπαταριές” κατά της Αριστεράς αλλά και κατά όσων υποστηρίζουν τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας.
Και μόνο η εισαγωγή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην πολυσέλιδη εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο δείχνει το κλίμα αλλά και το γεγονός ότι η εκκλησία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω σε τίποτα. Ακόμα και στο θέμα της Αναθεώρησης του Συντάγματος!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος άφησε αιχμές κατά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη λέγοντας:
«Ο δημόσιος λόγος το τελευταίο διάστημα έχει βομβαρδιστεί με μία ανεξήγητη φλυαρία, πολυλογία, λόγια, λόγια. Η Εκκλησία δεν διανοείται να απευθυνθεί στα παιδιά της με ιδεοληψίες με αγκυλώσεις, με σύνδρομα μειονεξίας, με απωθημένα από το παρελθόν ή με φαντασιακή ενατένιση του μέλλοντος».
Στην συνέχεια δανείστηκε «τις σκέψεις του αγαπητού αδελφού, σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ», όπως είπε χαρακτηριστικά:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Τα κόμματα της Αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ, που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως. Μιλούν γα χωρισμό εκκλησίας και Κράτους επικαλούμενοι δήθεν προοδευτικά συνθήματα. Οι αντιλήψεις, όμως, περί χωρισμού είναι του περασμένου αιώνα που γεννήθηκαν κάτω από μισαλλόδοξο αντιθρησκευτικό και αντικληρικαλιστικό λαϊκιστικό πνεύμα που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές πολιτειακές και θρησκευτικές αντιλήψεις».
Για το θέμα αυτό είπε: «Η προσωπική μου άποψη, είναι ότι η Πολιτεία ούτε θέλει αλλά ούτε μπορεί, πράγματι, να χωριστεί από την Εκκλησία με όρους κοινωνίας όπως δεν μπορεί να χωρισθεί από οποιαδήποτε “γνωστή θρησκεία”. Η Πολιτεία, εάν το θελήσει, και έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού ας το επιχειρήσει τηρώντας, βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις».
Έκανε επίσης αναφορά στις σχέσεις εκκλησίας και κράτους από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι και σήμερα και δήλωσε ότι η Εκκλησία θα είναι παρούσα στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και του μαθήματος των Θρησκευτικών, για το οποίο ζήτησε διάλογο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ DOGMA.GR